Iazuri de Decantare

Cuprins referat Cum descarc?

1.Clasificarea iazurilor de decantare
2. Etapele de existenta ale iazurilor de decantare
3. Stabilizarea in situ cu oglinda libera de apa ("varianta umeda")
4. Stabilizarea in situ cu amplasarea unei coperte de sol ("varianta uscata")
4.1 Generalitati
4.2 Coperta intermediara
4.3 Reprofilarea indiguirilor si taluzurilor
4.4 Constructia copertelor de sol
5. Relocarea sterilelor de procesare
6. Impactul iazurilor de decantare
7.Sinteza privind starea iazurilor de decantare din Romania


Extras din referat Cum descarc?

1. CLASIFICAREA IAZURILOR DE DECANTARE 
Iazurile de decantare sunt constructii hidrotehnice speciale de retentie, de tip permeabil, avand ca obiectiv depozitarea in siguranta a sterilului minier si evacuarea tuturor debitelor de apa din amplasamente. Ele pot fi grupate pe clase in functie de mai multe criterii, dintre care cele mai importante sunt : 
a. Dupa caracteristicile materialului de depozitat 
in special cele mineralogice si fizice (granulometrie), apar doua cazuri distincte : 
a. Iazuri de decantare pentru depozitarea reziduurilor relativ grosiere, in care fractiunea de peste 0,074 mm reprezinta cel putin 10 12% din total. 
b. Iazuri de decantare, pentru depozitarea materiilor reziduale "bataluri". 
b. In functie de caracteristicile terenului
pe care se amplaseaza iazul de decantare, se disting : 
1. Iazuri de decantare "de camp"(de ses), amplasate pe terenuri orizontale sau usor inclinate, la care indiguirea initiala se construieste pe tot conturul depozitului de steril, formandu-se o incinta inchisa, limitata pe intregul perimetru de un taluz construit si nu natural. 
2. Iazuri de decantare "de coasta", situate pe suprafete situate la baza unui versant. Digul de contur, construit initial si inaltat pe parcursul exploatarii, porneste de la versant si se inchide pe versant, iar depozitul de steril reazema pe o parte din perimetru pe un versant natural. 
3. Iazuri de decantare "de vale", realizate prin bararea unei vai. Daca exista un singur baraj, in amonte de care se creeaza depozitul de steril, iar cursul de apa al vaii intra in iaz, acesta este un iaz de decantare de vale "deschis"; daca un al doilea baraj limiteaza depozitul de steril spre amonte si serveste la devierea cursului de apa, care nu mai patrunde in iaz, acesta este un iaz de decantare de vale "cu baraj de coada". Barajul din aval sau "principal" se inalta progresiv in timpul exploatarii; cel de coada poate fi construit, dupa caz, la cota finala, sau poate fi si el inaltat in timp. 
Daca la iazuri de camp digul de contur se intinde pe 100% din perimetrul depozitului de steril, iar la iazurile de coasta lungimea digului este rareori sub 60% din acesta, la iazurile de vale cota parte din contur pe care o reprezinta barajul (barajele) si corpul de inaltare este in general intre 2 si 5%. In rest, depozitul de steril reazema pe versantii naturali. 
4. Iazuri de decantare realizate in depresiuni inchise pe tot conturul, naturale sau artificiale: doline naturale inchise la baza; lacuri sau chiar mari; cariere de balast sau de minereuri, parasite. In toate aceste cazuri, desi foarte diferite intre ele, depozitul de steril se caracterizeaza prin faptul ca nu are nicaieri contur liber, unde sa fie delimitat de un taluz construit. 
Se mentioneaza ca delimitarile dintre categoriile aratate nu sunt foarte nete; de exemplu, un iaz poate fi in prima faza "de coasta", devenind, dupa ce s-a inaltat, iaz "de camp"; un iaz de vale, delimitat de o culme de cota joasa, poate avea nevoie de un dig lateral construit pentru inaltarea culmii respective; sau un iaz "de camp" poate include un lac sau o mlastina care se umple cu depozitul de steril. 
c. Clasificarea dupa "clasa de importanta"
a iazurilor de decantare imbina mai multe criterii, diferite intre ele 
Iazurile de decantare fiind constructii hidrotehnice de retentie sunt incadrate in clase de importanta si categorii de importanta. 
Incadrarea in clase de importanta de la I la IV, se realizeaza conform STAS 4273-83 in functie de categoria lor, de durata de exploatare proiectata si de rolul iazului in cadrul exploatarii miniere. 
d. Dupa modul de inaltare a digurilor (barajului) 
care limiteaza depozitul de steril, se disting doua situatii: 
a. "Inaltare spre interior" (sau "spre amonte"), caz in care digurile succesive de inaltare se construiesc din steril depus peste plaja de steril sedimentat in etapa precedenta.
b. "Inaltarea spre exterior" (sau "spre aval"), caz in care "corpul de inaltare", realizat in trepte succesive, se construieste in aval de barajul initial. 
2.ETAPELE DE EXISTENTA ALE IAZURILOR DE DECANTARE 
Spre deosebire de majoritatea obiectivelor in existenta iazurilor de decantare - depozitelor de steril se pot distinge in general mai multe etape, uneori mai putin net diferentiate : 
1. Etapa de constructie, in care se realizeaza lucrarile necesare pentru intrarea in functiune a iazului de decantare. 
2. Etapa "incipienta" de exploatare, de obicei scurta, in care nu se fac lucrari noi de constructii prin care se urmareste realizarea pernei de steril sedimentat pe taluzul amonte al digului sau barajului, cu rolul de a crea o captuseala cu permeabilitate redusa si de a indeparta de dig oglinda de apa.
3. Etapa "curenta" de exploatare, de obicei cu durata cea mai indelungata din cadrul perioadei propriu-zise de exploatare, in care functionarea iazului de decantare (respectiv limpezirea apei prin decantarea tulburelii si cresterea in volum a depozitului de steril) se desfasoara in paralel cu executia unor lucrari noi: lucrarile de inaltare progresiva a barajului sau a digului de contur, mutarea periodica a elementelor sistemului de distributie a tulburelii, cresterea progresiva a cotei de la care se evacueaza apa limpezita etc. Aceasta etapa se termina la atingerea cotei finale de depozitare a sterilului sau foarte aproape de aceasta cota.


Fisiere in arhiva (1):

  • Iazuri de Decantare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!