Hidroenergia

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
De sute de ani, oamenii au folosit apa pentru a obtine energie. In dorinta de a gasi noi surse de energie pentru a inlocui combustibilii fosili (carbunele, petrolul si gazele naturale), ei si-au indreptat atentia catre mai multe moduri de a folosii resursele inconjuratoare.
Inca din anul 300 i. e.n, morile de apa au fost folosite de greci si romani pentru a zdrobi, a macina si iriga. Primele roti de apa de la mori au folosit pur si simplu cursul apei (caderea apei) unui rau pentru a le invarti. Dar in curand a fost clar ca mult mai multa energie putea fi produsa daca apa curgea din partea de sus a rotii si daca ea cadea de la o distanta considerabila.
Prin sec al XIX lea, roata Pelton, turbina Koplan si alte dispozitive au fost modificate pentru a corespunde unor debite si caderi diferite ale apei.
Descoperirea electricitatii a deschis noi posibilitati pentru folosirea energiei apei. Turbinele au putut fi pur si simplu atasate generatoarelor de electricitate pentru a produce fluxuri constante si de incredere.
Producerea propriu-zisa a energiei hidroelectrice
Cand apa curge la vale, ea castiga energie motrica (energie cinetica) si o elibereaza prin caldura cand cursul trece peste pietre si pe cursul apei. 
Dar de unde vine aceasta energie ? De la soare.
Soarele evapora apa din oceane, lacuri si rauri si duce vaporii de apa sus in atmosfera. Vaporii se racesc si se condenseaza, si apoi cad pe pamant sub forma de ploaie si zapada, alimentand curentii de apa din amonte.
Fig.1. Circuitul apei in natura
Hidroenergia
Hidroenergia, numita si puterea hidraulica sau puterea apei, este puterea provenita din forta sau energia apei in miscare,extrasa prin intermediul unor generatori electrici, care poate fi valorificata in scopuri ecologice utile.Inainte de disponibilitatea pe scara larga pentru producerea energiei electrice comerciale, hidroenergia a fost utilizata pentru irigatii si pentru functionarea diverselor utilaje ca morile de apa,masinile textile,macaralele de andocare si ascensoarele interne. 
Fig.2. Obtinerea hidroenergiei
Hidroenergia se manifesta prin forta apei pe albia si bancile unui rau, fiind deosebit de puternica atunci cand acesta se afla in revarsare.Din aceasta forta rezulta indepartarea sedimentelor si a altor materiale din albia si malurile raului,cauzand eroziune si alte modificari.
Energia hidroelectrica este cu siguranta cea mai raspandita si cea mai matura aplicatie a energiei regenerabile. 22% din productia mondiala de energie provine de la hidrocentrale, multe dintre ele sunt hidrocentrale de putere mica (SHP) care produc mai putin de 10 MW; sunt mai mult de 17400 de astfel de hidrocentrale in Europa


Fisiere in arhiva (1):

  • Hidroenergia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!