Hazarde Hidrologice - Inundatiile

Extras din referat Cum descarc?

Hazardele hidrologice sunt fenomene naturale, ce implica existenta apei, care au o influenta negativa directa asupra vietii oamenilor, asupra societatii si a mediului inconjurator, in ansamblu. Cunoasterea acestor fenomene permite luarea unor masuri adecvate pentru limitarea efectelor - pierderi de vieti omenesti, pagube materiale si distrugeri ale mediului - si pentru reconstructia regiunilor afectate.
Ce sunt inundatiile?
Conform dictionarului, prin inundatie se intelege " invadarea unui teritoriu de catre apele unui rau sau de apele coborate de pe versanti; de obicei, indundatiile sunt produse de catre revarsarea apelor unui rau in lunca sau terenuri similare, in timpul viiturilor."
Cauzele care duc la aparitia inundatiilor
Inundatiile sunt determinate atat de cauze naturale cat si antropice. Dintre cauzele naturale, se remarca:
- Ploile abundente , care suntsi cele mai importante cauze ale producerii inundatiilor. Caderea unor cantitati foarte mari de precipitatii intr-un timp scurt, in conditiile unei permeabilitati reduse ale solului, face ca apa sa se scurga sper reteaua de vai, generand viituri, depasirea capacitatii de transport a albiilor majore provocand inundatii. O asemeana viitura s-a produs pe 24 septembrie 1993 in orasul Brieg, din Alpii Elvetieni, vinovat fiind paraul Saltina, care traverseaza orasul. La primele ore ale diminetii a inceput o ploaie torentiala ce a crescut in intensitate progresiv. In jurul orei 16, viitura formata in amonte a ajuns in oras, valul principal avand o inaltime de circa 3 metri. Un pod peste parau a blocat trecerea a peste 2000 mc de aluviuni si trunchiuri de copaci, ceea ce a facut ca viitura sa afecteze intregul oras. A doua zi, dupa trecerea viituri , straziile erau acoperite cu un strat de aluviuni gros de 3,3 m (250.000 mc), fiind inregistrate zeci de victime, unele dintre ele nemaifind gasite niciodata. Pagubele materiale s-au ridicat la 280 milioane de dolari, iar refacerea orasului a durat un an.
- Topirea brusca a zapezii are un rolconsiderabil in formarea viiturilor, cu deosebire in zonele climatelor temperate si rece. In general, procesul de topire genereaza apele mari de primavara sau de vara in zonele inalte , fenomenele fiind foarte frecvente in America de Nord si in nordul Rusiei, pe marile rauri siberiene;
- Topirea zapezilor concomitent cu caderea ploilor de primavara: un asemenea fenomen s-a produs in Romania, in luna mai a anului 1970, pe raurile din Transilvania, pe Olt, Siret si Dunare. La nivel national, au fost afectate total 83 de localitati si doar partial 1528 de localitati. Au fost evacutate peste 250.000 de persoane si aproape 500.000 de animale, fiind avariate 395 de unitati economice si peste 45.000 de gospodarii (13.000 complet distruse)
- Topirea brusca a zapezii, asociata unori cu topirea ghetarilor se inregistreaza constant in regiuniile montane inalte, cu ghetari. Cateodata, in masa de gheata se formeaza pungi de apa, care pot fi evacuate spontan prin fisurarea masei de gheata, generand viituri de mari dimensiuni. Fenomenul este frecvent si in regiuniile vulcanice din Islanda, Alaska, Anzi etc.
- Ruperea brusca a barajelor de gheata (a zapoarelor) un fenomen frecvent pe raurile din zona climatelor temperat-continental si subpolar, in special in nordul Rusiei si Canadei, peraurile cu directia de curgere de la nord la sud, acesta facilitand topirea dinspre amonte sper aval a ghetii in anotimpul cald. La noi in tara, asemenea fenomene se inregistreaza pe unele rauri carpatice, ca Bistrita de pilda, care, in iarna 2002-2003, a provocat moartea a patru tineri si serioase pagube materiale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hazarde Hidrologice - Inundatiile.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!