Gestionarea resurselor naturale de apa si folosirea rationala a acestora

Extras din referat Cum descarc?

Apa, aceasta substanta esentiala pentru existenta vietii, este supusa unei presiuni permanente si sporite datorita cresterii continue a cerintelor cantitative si calitative ale folosintelor. In consecinta, gestionarea ei nu poate fi lasata la voia intamplarii, ci trebuie realizata coordonat, la nivelul unitatii naturale de formare a resurselor de apa-bazinul hidrografic. 
Una dintre problemele globale cu care se confrunta omenirea este lipsa apei si degradarea calitatii acesteia. De asemenea, realizarea obiectivelor dezvoltarii durabile depind intr-o mare masura de gestionarea resurselor de apa, apa fiind un factor esential pentru existenta vietii si pentru dezvoltarea societatii umane.
Gestionarea resurselor de apa necesita implicarea tuturor partilor interesate, atat publice cat si private. Implementarea gestionarii resurselor de apa dupa principiul de bazin hidrografic are ca obiectiv asigurarea durabila a populatiei si ramurilor economiei nationale cu volumele necesare de apa si de calitatea respectiva si de asemenea, evacuarea in regim de siguranta a apelor de viitura. Acest principiu de gestionare a resurselor de apa, practic, se implementeaza in toate tarile europene ca principiu fundamental si este luat drept premisa la planificarea, realizarea si evidentierea resurselor de apa in conformitate cu politica nationala respectiva.
Gestionarea apelor reprezinta totalitatea lucrarilor, masurilor tehnice si organizatorice avand drept obiect repartitia si utilizarea rationala a resurselor naturale de apa, conform intereselor economiei nationale (navigare, pescuit, energie, irigatie, alimentare cu apa) si protectia calitatii apelor. Apa este indispensabila vietii si constituie pentru multe organisme mediul lor de viata permanent sau temporar.
Gestionarea resurselor naturale de apa are drept obiectiv:
-asigurarea apei potabile pentru populatie;
-asigurarea apei pentru consumul din industrie si agricultura;
-refacerea rezervelor de apa;
-mentinerea calitatii biologice a apei;
-mentinerea si imbunatatirea capacitatii de autoepurare a bazinelor acvatice;
-mentinerea conditiilor de viata din ecosistemele acvatice.
Astfel, gestionarea apelor este o activitate strategica ce se bazeaza pe:
-functionarea retelei de monitorizare a rezervelor de apa;
-colectarea de date privind cantitatea si calitatea resurselor de apa, precum si a consumului;
-actiuni tehnice de refacere a rezervelor naturale;
-introducerea si perfectionarea tehnologiilor de epurare si refolosire a apei;
-aplicarea principiilor economiei de piata, apa fiind o resursa cu valoare economica ce trebuie pretuita, la fel ca si celelalte resurse naturale;
-cunoasterea relatiilor dintre apele de suprafata, apele subterane si folosirea terenurilor;
-educatia pentru pastrarea si economisirea apei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestionarea resurselor naturale de apa si folosirea rationala a acestora.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. www.mmediu.ro
2. www.apelemoldovei.gov.md


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!