Gestionarea deșeurilor

Extras din referat Cum descarc?

Gestionarea deseurilor, cunoscuta si ca managementul deseurilor, se refera la colectarea, transportul, tratarea, reciclarea si depozitarea deseurilor. De obicei, termenul se refera la materialele rezultate din activitati umane si la reducerea efectului lor asupra sanatatii oamenilor, a mediului, sau aspectului unui habitat. Gestionarea deseurilor are ca scop si economisirea unor resurse naturale prin reutilizarea partilor recuperabile. Deseurile gestionate pot fi atat solide, cat si lichide sau gazoase, precum si cu diverse proprietati (de exemplu radioactive), necesitand metode 
de tratare specifice fiecarora.
In Romania activitatea de gestionare a deseurilor este fundamentata de legea 211/2011, care implementeaza o serie de directive ale Consiliului Europei. Coordonarea acestei activitati cade in sarcina Ministerului Mediului si a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM). 
Inca din 1970 s-a constientizat ca deseurile constituie o problema si ca metodele de tratare prin depozitare sau incinerare nu sunt satisfacatoare. De asemenea, s-a pus problema reciclarii materialelor care intra in componenta acestora. Campania de constientizare ca cea mai eficienta forma de tratare a deseurilor este reciclarea lor, a avut loc in Europa sub sigla trei R (Reducere, Refolosire, Reciclare). Desi in Romania s-au demarat initiative de reciclare ale deseurilor sub acest generic inca inainte de 1989, in contextul lipsurilor din acea perioada, actiunea fiind impusa de sus in jos, a intampinat rezistenta.
In prezent reciclarea este reluata, dar reusita politicii de reciclare tine si de posibilitatea sortarii deseurilor, care trebuie inceputa chiar din prima faza, prin colectarea separata a materialelor refolosibile.
Astfel ca, pentru atingerea obiectivelor legate de masurile necesare pentru protectia mediului si a sanatatii populatiei, pentru prevenirea sau reducerea efectelor adverse determinate de generarea si gestionarea deseurilor si pentru reducerea efectelor generale ale folosirii resurselor si cresterea eficientei folosirii acestora, s-au emis mai multe Directive, Legi, HG, OUG, Ordine de ministru.
Directiva, creeaza cadrul desfasurarii unor activitati in conditii sigure de mediu si sanatate. Pe baza Directivei, statele membre adopta legislatie interna privind desfasurarea diverselor activitati. 
Regulamentul stabileste reguli de desfasurare a unor activitati; in statele Uniunii Europene, Regulamentele fiind obligatorii
Deciziile la nivelul UE, trebuie sa creeze uniformitate in ceea ce priveste intelesul termenilor din legislatie in toate statele membre. 
In domeniul gestionarii deseurilor, prima Directiva a fost 74/442/CE, care a creionat cadrul desfasurarii activitatilor de gestionare a deseurilor. Directiva 74/442/CE privind deseurile, stabilea ca, in baza ei se vor putea emite si alte directive care sa reglementeze fluxuri separate de deseuri.
In anul 2011, s-a promulgat legea 211/2011 privind regimul deseurilor si s-a transpus astfel in legislatia nationala, Directiva 2008/98/CE Privind regimul deseurilor si de abrogare a anumitor directive. Prin aceasta lege a fost abrogata OUG 78/2000 privind regimul deseurilor cat si OUG 16/2001 privind deseurile industriale reciclabile.
Tot in legislatia nationala, au fost transpuse si alte directive care se refera la gestionarea unor fluxuri individuale de deseuri, precum HG 1037/2010 privind gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice care transpune Directiva 2002/98/CE.
Producatorii de deseuri, precum si proiectantii specializati in conceptia si proiectarea activitatilor ce pot genera deseuri au urmatoarele ,,obligatii:"
a) sa adopte, inca de la faza de conceptie si proiectare a unui produs, solutiile si tehnologiile de eliminare sau de diminuare la minimum posibil a producerii deseurilor;
b) sa ia masurile necesare de reducere la minimum a cantitatilor de deseuri rezultate din activitatile existente; 
c) sa nu puna in circulatie produse, daca nu exista posibilitatea eliminarii acestora ca deseuri;
d) sa conceapa si sa proiecteze tehnologiile si activitatile specifice, astfel incat sa se reduca la minimum posibil cantitatea de deseuri generata de aceste tehnologii;
e) sa ambaleze produsele in mod corespunzator, pentru a preveni deteriorarea si transformarea acestora in deseuri; 
f) sa evite formarea unor stocuri de materii prime, materiale auxiliare, produse si subproduse ce se pot deteriora ori pot deveni deseuri ca urmare a depasirii termenului de valabilitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestionarea Deseurilor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!