Folosirea Plantelor Medicinale

Extras din referat Cum descarc?

Partiile componente ale unei plante cu flori
Partiile componente ale unei plante cu flori sunt,pornind de jos in sus,urmatoarele:
Radacina care se afla de regula in pamant.La plantele care traiesc in sezon de vegetatie ea este subire si relativ scurta(musetelul,albastrita) iar la cele care traiesc cel putin 2 sezoane este alungita si untori puternic ingrosata (morcovul,cicoarea).
Tulpina,ca si radacina este erbacee(musetelul) sau lemnoasa (socul, teiul) .Ea este de obicei cilindrica,neteda sau costata(sunatoarea),alteori prezinta 4 laturi.Ea poate fi simula (degetelul, zburatoarea)sau ramificata de la diferite nivele (vascul).Tulpina este plina(porumbul) sau goala in interior (papadia).Ea creste de obicei vertical la majoritate plantelor,culcata(troscotul),taratoare(fagul),culcata numai la baza,iar spre varf verticala(cimbrisorul),urcatoare pe alte plante(volbura).
Frunza este alcatuita dintr-o codita(petiol) mai ingrosata la locul de insertie pe tulpini(teaca)si o patre latita(lamina).Pe aceasta se observa nervurile care sunt dispuse paralel cu marginea laminei.
Frunza are diferite forme care ne conduc la recunoasterea plantelor medicinale.Frunzele simple sunt formate dintr-o singura lamina si au forma de ac(pinul), de ou(afinul),de lance(salcia).Marginea frunzelor este intreaga (gutuiul), crestata(ciresul),sau lobata(stejarul).Pe de alta parte sunt frunzele corpuse,adica lcatuite din mai multe frunzulite
Floarea este alcatuita in general dintr-un invelis dublu si din organele reproucatoare,adica din niste frunzulite numite sepale urmate de altele colorate in diferite nuante numite petale.Aceste 2 invelisuri au rolul de a proteja organele reproducatoare macule, staminele si pe cel femel, gineceul.
Inflorescenta reprezinta modul de grupare a florilor.Exista flori solitare(porumbarul,afinul) sau grupate cum sunt la majoritatea plantelor.Se cunoaste o multime de tipuri de inflorescenze:
a.Racemul are un ax pe care se prind alternativ florile (salcamul,traista ciobanului).
Spicul seamana cu precedenta inflorescenta dar florile nu au codita (pirul,patlagina)
Amentul ests tot din grupa racemului,dar are de regula florile foarte apropiate,este pendul si flexibil(alunul,nucul,salcia)
b.Umbela este un tip aparte de inflorescenta la care pedicelii pornesc dintr-un punct comun si sunt aproape egali.(morcovul,sunatoarea,fierea pamantului).
Variante ale umbelei sunt corimbul, cu pediceli inegali (paducel,soc) si fasciculul care este un fel de corimb lipsit de codita(cires,ciubotica cucului).
c.Dihaziul caracterizata prin ramificare (ipcarige,sapunarita).
d.Antodiul este cea mai complicata inflorescenta si poate fi definita ca o "floare" formata din floricele(musetelul,coada soricelului).
2.Familii de plante medicinale
Majoritatea plantelor medicinale apartin la 4 familii pe care le caracterizam sumar astfel:
a.Familia macesului (fam. Rosaceae)
-frunze alterne;
-sepale si petale libere, de obicei cate 5;
-stile 1-2 sau mai multe ;
-cuprinde plante erbacee si lemnoase.
b.Familia morcovului (fam. Apiaceae=Umbelliferae)
-frunze alterne,profund si variat divizate;
-petale 5,libere, stile 2;
-inflorescenta e umbela (compusa)cu involucru si involucel;
-cuprinde plante erbacee.
c.Familia izmei (fam. Lamiaceae=Labiatae)
-frunze opuse(in perechi);
-tulpina cu 4 muchii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Folosirea Plantelor Medicinale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!