Fitocenologie și vegetația României

Extras din referat Cum descarc?

Sub aspect geomorfologic, teritoriul ocupat de ariile protejate studiate este amplasat in raionul geomorfologic Sculeni-Cantemir dupa caracteristica versantilor, gradul de meandrare a albiei si latimea albiei majore.
Sub aspect geologic, teritoriul ariilor protejate studiate este amplasat in cadrul Depresiunii Precarpatice, care ocupa partile de mijloc si de sud ale bazinului riului Prut. Aceasta s-a format pe fundamentele arhaic-proterozoic-paleozoice in perioada neogena si este orientata submeridional.
Structura geologica a teritoriului ariilor protejate are un caracter bietajat. Etajul inferior s-a format in erele arhaica si proterozoica si este constituit din roci magmatice si metamorfice cutate.
Etajul superior este constituit din depozite de diferite virste, predomind rocile de virsta pliocena (Valea Mare, Zberoaia-Lunca) si miocena (Nemteni, Dancu, Poganesti, Sarata-Razesi).
Din punct de vedere climatic, ariile protejate cercetate, Valea Mare, Zberoaia-Lunca Nemteni, Dancu, Poganesti, Sarata-Razesi, se incadreaza in zona temperat-continentala, ce se caracterizeaza prin ierni blinde de scurta durata si cu putine precipitatii atmosferice, veri lungi calduroase si precipitatii reduse.
Predomina masele de aer cald, iar in anumite perioade si cele umede, ce vin la vest dinspre Oceanul Atlantic. Periodic, se deplaseaza si alte mase de aer cald si umed dinspre Marea Mediterana, care aduce ploi abundente; aerul uscat, temperat-continental din estul si sud-estul Cimpiei Europei de Est conditioneaza arsita si seceta, inclusiv invazia aerului arctic, care provoaca schimbarea brusca a vremii si scaderea temperaturii.
Vegetatia praticola
V. Cl. MOLINIO-ARRHENATHERETEA R
Ord. ARRHENATHERETALIA 
8. As. Trifolio repenti-Lolietum Localizare: Valea Mare, Zberoaia-Lunca, Nemteni, Dancu, Sarata-Razesi.
Ord. AGROSTIETALIA STOLONIFERAE 
9. As. Agrostietum stoloniferae Localizare: Valea Mare, Zberoaia-Lunca, Dancu, Sarata-Razesi, Poganesti.
Vegetatia acvatica si palustra
VI. Cl. LEMNETEA 
Ord. LEMNETALIA 
10. As. Lemnetum minoris Localizare: Valea Mare, Zberoaia-Lunca.
VII. Cl. PHRAGMITETEA 
Ord. PHRAGMITETALIA 
11. As. Scirpo-Phragmitetum Localizare: Valea Mare, Zberoaia-Lunca.
12. As. Typhetum angustifolio-latifoliae Localizare: Zberoaia-Lunca.
Vegetatia praticola
In limitele ariilor protejate, pajistile de lunca s-au format pe teritorii mai drenate, pe
sectoare mai ridicate ale luncii, in alcatuirea lor participind comunitati de plante mezofite si mezo-higrofite. 
Pajistile ocupa suprafete mai mici, in comparatie cu vegetatia forestiera suprafata lor
variaza nesemnificativ de la o arie protejata la alta. Comunitatile de plante inregistrate in pajisti au fost atribuite la: doua asociatii, doua aliante, doua ordine, respectiv o clasa.
Asociatiile caracteristice sunt: Agrostietum stoloniferae; Trifolio repenti-Lolietum.
CLASA MOLINIO-ARRHENATHERETEA 
In aceasta clasa este incadrata vegetatia ierboasa mezofila si mezo-higrofila din luncile si
vaile riurilor. Se formeaza pe soluri umede si bogate in substante nutritive. Fitocenozele acestei clase sunt importante din punct de vedere economic.
Specii caracteristice: Agrostis capillaris, Clematis integrifolia, Festuca rubra, Lotus
corniculatus, Lysimachia nummularia, Plantago lanceolata, Poa pratensis, Prunella vulgaris, Trifolium pratense, Trifolium repens, Vicia cracca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fitocenologie si Vegetatia Romaniei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!