Fisa Specie - Capriorul

Extras din referat Cum descarc?

I. Descriere 
Denumirea de caprior se refera la ambele sexe . Masculul se numeste tap rosu, iar femela caprioara; puiul, pana la 1 aprilie din anul al doilea al vietii, adica pana la varsta de 10 luni se numeste ied (iada) . Tapii cu coarne simple, neramificate , care au implinit un an se numesc sulitari sau tapusari, cei cu doua ramuri la un corn , furcari ; in fine, cei cu coarne normale, adica cate 3 ramuri la fiecare corn nu poarta denumire speciala in Romania , dar le-am putea spune capriori de sase. 
Lungimea corpului (cap +trunchi) la capriorul indigen este de 95-135 cm, coada este de abia 2-3 cm si nu se vede, dar se simte la pipait; inaltimea la greaban este de 65-75 cm. Greutatea corporala in stare eviscerata este de 20-25 kg la masculii adulti si de 18-22 la femelele adulte. Iedul cantareste 1,25 - 1,60 kg la fatare , 2 kg la o saptamana, 3,3 - 4 kg la 4-6 saptamani si 9-12 kg la 8-9 luni. 
Cea mai mare greutate o are capriorul in noiembrie, inainte de a intra in iarna. Pana in primavara, slabeste din nou, apoi se reface. Tapul slabeste si in perioada alergatului (15 iulie - 15 august) , apoi pana la venirea iernii castiga in greutate. Rezulta ca la acelasi exemplar, greutatea variaza si in cursul anului.
Culoarea parului 
La fatare, iedul este de culoare bruna cu pete albe asezate in randuri, fenomen de homocromie, ca si la cerb, in apararea contra dusmanilor. Incepand cu luna iulie, petele incep sa dispara, prin cresterea parului de culoare brun-roscat care acopera haina de tinerete. In octombrie, iedul naparleste, primind haina de blana, cu par lung, de culoare cenusiu inchis, ca si adultii.
Coarnele , ca si la celelalte cervide, constituie un caracter sexual secundar, existand numai la mascul. Aparitia la femele este o rara exceptie. 
Coarnele se formeaza astfel : la iezii normal dezvoltati, spre sfarsitul lunii septembrie , pe crestetul capului incep sa se dezvolte doua proeminente - viitorii cilindrii frontali - care, dupa cateva saptamani se simt la pipait, sub pielea capului, iar mai tarziu se si vad. Pe acestea cresc primele coarne, a caror dezvoltare (inclusiv curatirea de piele) este terminata la sfarsitul lui decembrie, inceputul lui ianuarie. Primele coarne nu au rozeta. De retinut ca aceste prime coarne au lungimea de un cm si numai la exemplarele bine dezvoltate ajung la cativa centimetrii.
Aceste prime coarne cad, de obicei in februarie (la cei mai slabi mai tarziu) si in locul lor incepe dezvoltarea celei de-a doua serii de coarne, care pot fi sulite de 8 - 15 cm lungime, sau cornite cu cate 2 ramuri la un corn , fie chiar prajini cu cate 3 ramuri, la tapii vigurosi. 
De la al treilea an al vietii , tapii leapada coarnele, dupa cadere incepe cresterea noilor coarne, care sunt imbracate intr-o piele cu par scurt, matasos. Pielea este strabatuta de vase de sange prin care se transporta materialul din care vor fi construite noile coarne. Cresterea are loc din pielea care infasoara cilindrii frontali. Ea acopera, mai intai, suprafata osoasa a cilindrilor frontali de pe care s-a desprins cornul cazut, apoi se continua cresterea cornului. 
In momentul curatirii de piele , coarnele sunt albe-galbene, dar prin frecarea lor de plante capata o culoare mai inchisa, bruna aproape de neagra. Cu cat culoarea este mai inchisa, cu atat coarnele sunt mai frumoase. 
Femela ajunge la dezvoltarea corporala completa la varsta de 2-3 ani, iar tapul la 3-4 ani. Abia dupa terminarea acestei dezvoltari complete, atunci cand organismul nu mai are nevoie de calciu si fosfor pentru cladirea scheletului osos, tapul dispune de substantele necesare pentru a da cele mai mari coarne. Se considera deci ca tapul este capabil sa produca cele mai mari coarne la varsta de 5-7 ani, dupa unii autori chiar la 8 ani, apoi incet intra in perioada de regres, coarnele devin din ce in ce mai slabe si mai putin estetice.
Proportia dintre sexe de recomandat este de 1 : 1 , asa cum rezulta la fatat si cum raman si la exemplarele adulte, in terenurile in care omul nu a intervenit


Fisiere in arhiva (1):

  • Fisa Specie - Capriorul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!