Evaluarea Impactului pe Mediu

Extras din referat Cum descarc?

Metodele utilizate pentru evaluarea globala se numesc metode de interpretare, dar pot fi privite si ca metode de integrare. Metodele de evaluare globala sunt, in general, de tipul multicriteriu si pot reprezenta abordari de tip cantitativ cat si calitativ. Din categoria abordarilor de tip calitativ fac parte metodele de evaluare ilustrative si respectiv cele experimentale. Dintre metodele illustrative se foloseste metoda ilustrativa de apreciere globala a starii de calitate a mediului (metoda Rojanschi).
Introducere
Evaluarea impactului asupra mediului este un proces organizat de culegere a informatiilor utilizate pentru a identifica si a intelege efectele proiectelor propuse asupra mediului inconjurator (aer, apa, sol, fauna, vegetatie) cat si asupra mediului social si economic al populatiei potential afectate.
Luarea in considerare a efectelor asupra mediului ale unui proiect inca din primele etape ale planificarii acestuia, conduce la identificarea si evaluarea din timp a posibilelor efecte negative asupra mediului.
Prin realizarea evaluarii impactului asupra mediului se identifica, descrie si evalueaza, in mod corect si real pentru fiecare caz, efectele directe si indirecte ale unui proiect public sau privat asupra urmatorilor factori: fiinte umane, flora si fauna, sol, apa, aer, clima, peisaj, bunuri materiale, patrimoniu cultural si interactiunea dintre acesti factori.
Metodele de evaluare pot fi grupate in doua grupe:
1. metode care utilizeaza valori empirice care sa genereze tehnica de prevedere a conditiilor, tehnica de prevedere a modificarilor de mediu in viitor;
2. metoda care utilizeaza masuratori relative pentru prevederea diferentelor intre doua seturi de modificari (metode comparative).
Evaluarea comparativa reprezinta metoda principala in aprecierea impactului produs de o activitate. Trebuie sa existe o echivalenta in descrierea impactului potential al mediului pentru fiecare activitate.
Din categoria abordarilor de tip calitativ fac parte metodele de evaluare ilustrative si respectiv cele experimentale.
Metoda ilustrativa de apreciere globala a starii 
de calitate a mediului (metoda Rojanschi)
Pentru aprecierea impactului unor activitati umane asupra mediului, cat si pentru urmarirea evolutiei in timp a fenomenului de poluare a mediului, se simte nevoia utilizarii unei metode de evaluare globala a stariide sanatate sau de poluare a mediului la un moment dat. Simpla enumerare a starii fiecarui component (apa, aer, sol, sanatate umana) nu este suficienta in anumite cazuri, nefiind posibila evidentierea efectelor de interdependenta intre componentele mediului si nici efectele sinergice in comportarea ecosistemelor.
Conditia de baza ce se cere unei asemenea metode este aceea de a permite compararea starii mediului la un moment dat cu starea inregistrata intr-un moment anterior sau cu starea posibila intr-un viitor oarecare, in diferite conditii de dezvoltare.
O astfel de metoda ar permite si o cartare la nivel regional sau macroregional din punct de vedere al starii de calitate a mediului. Ar fi posibila in acest sens, evidentierea zonelor distruse ecologic spre care trebuie indreptat efortul colectivitatii in vederea redresarii ecologice. Pe aceasta baza, in cadrul studiilor de impact, s-ar putea fundamenta deciziile privind acceptarea sau nu a introducerii unei noi activitati umane, precum si actiunile necesare pentru reducerea impactului generat asupra mediului in zona analizata.
Pe plan mondial s-au inregistrat diferite incercari de evaluare a starii mediului sub forma unor indicatori sintetici, care se refera insa, de cele maimulte ori la un singur factor de mediu, de exemplu: cantitatea de poluanti evacuata in apa sau aer, exprimata prin indicele de clor, sau poluarea cu metale grele a solului, exprimata prin echivalentul de zinc. In cele ce urmeaza se prezinta o metoda de apreciere a starii de sanatate sau de poluare a mediului si de exprimare cantitativa a acestei stari pe baza unui indicator rezultat dintr-un raport intre valoarea ideala si valoarea la un moment dat a unor indicatori de calitate, considerati specifici pentru factorii de mediu analizati.
Metoda ce se supune atentiei presupune parcurgerea a mai multor etape de aprecieri sintetice bazate pe indicatori de calitate posibili sa reflecte o stare generala a unuia din factorii de mediu analizati si apoi corelarea acestora printr-o metoda grafica. In acest sens se propune incadrarea calitatii la un moment dat a fiecarui factor de mediu intr-o scara de bonitate, cu acordarea unor note care sa exprime apropierea, respectiv departarea de starea ideala. Scara de bonitate este exprimata prin note de la 1 pana la 10, unde nota 10 reprezinta starea naturala neafectata de activitatea umana, iar nota 1 reprezinta o situatie ireversibila si deosebit de grava de deteriorare a factorului de mediu analizat.
In general se considera ca este posibila aprecierea mediului dintr-o anumita zona si la un moment dat prin:
- calitatea aerului,
- calitatea solului,
- calitatea apei,
- starea de sanatate a populatiei,
- deficitul de specii de plante si animale inregistrat (indice de biodiversitate).
Fiecare din acesti factori se poate caracteriza prin cativa indicatori de calitate reprezentativi pentru aprecierea gradului de poluare si pentru care exista stabilite limite admisibile. In functie de inscrierea in limite normate se acorda nota de bonitate.
In cele ce urmeaza se va exemplifica modul de acordare a notei de bonitate in cazul factorilor de mediu enumerati.
Astfel, pentru aprecierea calitatii apelor de suprafata se apeleaza la prevederile Ordinul nr. 1146 din 2002, detaliate si nuantate conform tabelului 5.4. Notele de la 10 la 1 s-au acordat in functie de valorile a trei indicatori de calitate (substante organice, amoniu, oxigen dizolvat).
Scara de bonitate pentru rauri.
Nota de bonitate Categorii de apa Substante organice
CCO-Mn
(mg O2 /1) Amoniu
(mgNH4 /1 Amoniu
(mgNH4 /1
10 Apa potabila Sub 2,5 0 concentratia
de saturatie
9 Categoria I (a) 2,5-5 Sub 0,5 80-90 % din
concentratia
de saturatie
8 Categoria I(b) 5-10 0,5-1 Peste 6
7 Categoria II 10-15 1-3 5-6
6 Categoria III (a) 15-20 3-5 4,5-5
5 Categoria III (b) 20-25 5-10 4-4,5
4 Degradat nivel 1 25-50 10-20 Sub 3,5
3 Degradat nivel 2 50-100 20-50 Sub3
2 Apa uzat nivelI 100-500 50-100 Sub2
1 Apa uzata nivel II Peste 500 Peste 100 Sub 1
Desigur, ca pot fi luati in considerare si alti indicatori pe scari similar intocmite. De remarcat gama larga a tuturor categoriilor de ape avute in vedere: de la apa potabila (cu valori ale substantei organice sub 2,5 mg O2/1, amoniu egal cu O si oxigen dizolvat la concentratia de saturatie), la apa uzata (substante organice peste 500 mg O2/1, peste 100 mg/1 amoniu si oxigen dizolvat sub 1 mg/1).
Pentru acordarea notelor de bonitate factorului de mediu aer se apeleaza la mai multe elemente (Ordinul nr. 592 din 2002).


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Impactului pe Mediu.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!