Evaluarea Impactului Ecologic

Extras din referat Cum descarc?

O componenta a conceptului dezvoltarii durabile consta in tinerea sub control a impactului activitatilor social-economice asupra mediului.
Tinerea sub control a impactului presupune cunoasterea in detaliu a fenomenului, ceea ce presupune parcurgerea etapelor de identificare, estimare, apreciere etc. 
Este ceea ce se urmareste prin conceptul general al Evaluarii Impactului Ecologic (EIE).
La nivelul legislatiei din Romania, in timp s-au promovat ca elemente componente ale evaluarii impactului ecologic:
- studiu de impact - SI;
- bilant de mediu nivel 0, I, II (BM O, BM I, BM II);
- evaluarea riscului de mediu (ERM).
La nivelul legislatiei internationale sunt promovate prin seria ISO 14000 "Sistemul de management de mediu" sau a unor legislatii nationale si alte concepte, printre care mentionam:
- auditul de mediu - AM
- analiza ciclului de viata - ACV
- evaluarea performantei de mediu - EPM
Este de mentionat ca in general se remarca un dinamism si o tendinta de perfectionare a reglementarilor pe linia evidentierii relatiei dintre o anumita activitate sau produs cu mediul si minimalizarea eventualului impact negativ asupra mediului.
Din punct de vedere al legislatiei romane este necesar a se face eforturi pentru o adoptare integrala, cat mai rapida a conceptelor promovate in seria ISO 14000, ca o componenta a alinierii de ansamblu a Romaniei la legislatia Comunitatii Europene.
Revenind la prevederile legislatiei romane mentionam ca studiul de impact este necesar sa fie realizat pentru activitati ce se proiecteaza, in timp ce toate celelalte tipuri de studii se aplica la activitati existente.
1. EVALUAREA IMPACTULUI ECOLOGIC (EIE)
1.1 Necesitatea EIE
Este bine cunoscut faptul ca orice activitate umana are o gama larga de implicatii care se pot resimti in cele mai diverse domenii. In general, trebuie sa se tina seama de intreg spectrul de implicatii, efectele indirecte in unele cazuri depasind, ca importanta pe cele directe.
Astfel, o anume tehnologie produce, pe langa efectele directe, pentru care a fost conceputa - proiectata si o serie de efecte indirecte, care la un moment dat, prin evaluarea implicatiilor pot pune sub semnul intrebarii valabilitatea tehnologiei.
Pe de alta parte un anume efect, un anume obiectiv poate fi realizat prin mai multe cai. 
Obiectivul dorit (Od) poate fi realizat printr-o serie de metode (Mi) unde I = 1 - n (figura 1), dar fiecare din aceste metode de obtinere a efectului dorit (Ei) au anume rezultate indirecte. 
Costurile si efectele rezultatelor indirecte trebuie sa fie luate in considerare in aprecierea
metodei ce urmeaza a fi selectata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Impactului Ecologic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!