Evaluarea Impactului de Mediu

Extras din referat Cum descarc?

Poluarea si protectia mediului sunt considerate printe cele mai importante probleme cu care se confrunta socetatea romaneasca si umanitatea in general.Transformarile care au loc la nivel global in ceea ce priveste calitatea mediului impun gasirea in aceasta epoca a unor solutii fundamentale teoretic si conceptual ,pentru a asigura mentinerea echilibrului ecologic al planetei in conditiile unei dezvoltari durabile a socetatii.
Este bine de cunoscut faptul ca orice activitate umana are o gama larga de implicatii care se pot resimti in cele mai diverse domenii.In general trebuie sa se tina seama de intreg spectrul de implicatii ,efectele indirecte ,care la un momet dat,prin evaluarea implicatiilor ,pot pune sub semnul intrebarii valabilitatea tehnologiei.Pe de alta parte un anume efct ,un anume obiectiv poate fi relizat prin mai multe cai.Obiectivul dorit poate fi realizat prin o serie de metode ,dar fiecare din aceste metode de obtinere a efectului dorit au anumite rezultate indirecte.Costurile si efectele rezultatelor indirecte trebuie sa fie luate in considerare in aprecierea metodei ce urmeaza a fi selectata.
Avand in vedere cele prezentate ,necesitatea studierii si evaluarii impactului unei activitati umane asupra tuturor domeniilor ,dar in special asupra mediului este justificata prin trei mari categorii de argumente.
- initierea din timp a unor actiuni menite sa reduca efectele negative colaterale ,determinate de activitatea respectiva;
- evaluarea obiectiva a tuturor alternativelor si posibilitatilor ,in vederea selectarii strategiei de actiune intr-o perspectiva sistemica;
- necesitatea implicarii populatiei in procesele de decizie de promovare a unor activitati sau proiecte care le vor influenta viata intr-un fel sau altul.
Intr-o definitie succinta ,o evaluare de impact urmareste investigarea stiintifica a efectelor complexe ce at rezulta din impactul unei activitati ce urmeaza a fi promovata sau exista ,fie asupra mediului in general,fie asupra factorului social,cultural,economic si politic.Evaluare de impact va urmari deci efetele existente sau cele ce pot fi determinate de o anume activitate sau proiect. 
Aceasta analiza si analiza contextului in care se desfasoara activitatea vor permite identificarea ,estimarea si apoi evaluarea efectelor complexe pe care acestea le determina.
Dar rolul studiului de impact nu se opreste aici, in continuare pe baza evaluarii efectelor se formuleaza o gama larga de actiuni si masuri menite sa contracarezeefectele negative si sa le dezvolte pe cele pozitive.
Este evident ca un studiu de evaluare a impactului enei activitati umane are un caracter interdisciplinar ,caracter impus de o analiza sistematica ,necesar a fi facuta prin studierea impactului asupra elementelor economice ,cadrului institutional ,culturii,structurii sociale si nu in ultimul rand asupra mediului.Acest caracter impune ata modul cum se ralizeaza studiul de impact ,cat si cine realizeaza studiile de impact.Astfel,studiile de impact apeleaza aproape la toate modalitatile de investigare stiintifica "analitica,empirica,sintetica,dialectica,sau globala.
Componente si indicatori ai studiilor de evaluare a impactului
Din primele faze ale elaborarii studiilor de evaluare a impactului trebuie avut grija ca acestea sa evite urmatoarele situatii:
- analiza nu trebuie sa fie monodisciplinara;
- studiul nu trebuie sa se rezume la tratarea analitica,urmarind studierea aspectelor functionale in detrimentul intelegerii semnificatiei de ansamblu a caracteristicilor,care se manifesta la nivelul "intregului";
- intelegerea relatiilor de cauzalitate care intervin in dinamica procesului de impact nu trebuie sa se rezume la o abordare lineara,strict determinista.
- evaluarea nu trebuie sa se situeze intr-o singura perspectiva de interpretare ,intr-o viziune sectoriala.
Inca o data, trebuie spus ca interdisciplinaritatea, tratarea de ansamblu, dialogul dintre punctele de vedere alternative,structura cauzala, nelineara, precum si utilizarea demersului sistemic, a teoriei si metodologiei analizei sistemice, sunt tot atatea metode ce trebuie aplicate la elaborarea studiilor de impact.
Amintim ca posibilitatea de realizare a studiilor de impact,avand in vedere resursele materiale,timpul,capacitatea de cercetare nu este nelmitata. In aceste conditii se folosesc o serie de criterii de selectare, urmarindu-se activitati de studiere a impactului in conditiile materiale date.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Impactului de Mediu.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!