Evaluarea Impactului asupra Mediului

Extras din referat Cum descarc?

Evaluarea impactului asupra mediului prezinta impactul rezultat din implementarea sub-proiectului ,,Reabilitarea sistemului de irigatii Semlac-Pereg", parte integranta din "Reabilitarea si Reforma Sectorului de Irigatii Studiu de Fezabilitate si Proiect Tehnic pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigatii. Subproiecte Faza II. "
In sistemul Semlac-Pereg urmeaza a fi reabilitate retelele de irigatie ce deservesc o arie de 8640 ha, situata in Campia Aradului, in partea de vest a Romaniei, la nord de raul Mures.
Cap.1. Descrierea proiectului
1.1. Amplasamentul
Sistemul de irigatii Semlac-Pereg este amplasat in vestul Romaniei, in Judetul Arad, in Campia de Vest, respectiv in subdiviziunea ei, Campia Aradului, la nord de cursul raului Mures. Aria totala a sistemului de irigatii ce urmeaza sa fie reabilitata este de 8640 ha, ceea ce inseamna ca intreaga suprafata acoperita de infrastructura de irigatii Semlac-Pereg va fi supusa reabilitarii. Sistemul a fost realizat in perioada 1968-1970 si nu a suferit lucrari de extindere sau reabilitare.
Limitele sistemului de irigatie Semlac - Pereg sunt:
- La nord - satul Peregul Mare
- La sud - raul Mures
- La vest - orasul Nadlac
- La est - comuna Pecica
SISTEMUL DE IRIGATII
Sistemul de irigatii ,,SEMLAC-PEREG" este alimentat cu apa din raul Mures prin statia de pompare plutitoare SP Semlac. Debitul preluat din Mures este de 7,2 mc/s. Apa este pompata in canalul de alimentare CDG in lungime de 9400 m, canal impermeabilizat cu dale de beton.
Din canalul CDG apa este distribuita in canalele principale CPI in lungime de 6100 m si CPA in lungime de 6700 m, canale care sunt impermeabilizate cu dale din beton. Pe traseul canalului CDG exista noduri hidrotehnice cu stavile de nivel si stavile de distributie. Respectiv la km 2+200 exista un Sifon de beton armat casetat, iar la km 1+801 un Stavilar de reglare nivel, cu stavila plana cu actionare manuala.
Din canalele principale apa intra in canalele de distributie.
- suprafata de 4920 ha este irigata cu aspersoare, din retele de conducte de distributie din PREMO si Azbociment.;
- restul suprafetei de 3720 ha este irigata din canalele deschise.
Irigarea din canalele de distributie deschise se face prin intermediul unor motopompe - proprietate
a OUAI.
Trei statii electrice de punere sub presiune, electrice, pompeaza apa in reteaua de distributie.
Statiile de punere sub presiune functioneaza.
Canalele de distributie sunt partial deteriorate si necesita lucrari de reabilitare.
SISTEMUL DE DESECARE
In cadrul sistemului s-a executat o retea de canale de desecare, care evacueaza apa in exces in raul
Mures, gravitational sau prin pompare. Sistemul de desecare este in functiune si nu necesita lucrari de reabilitare.
1.3. Propunerile de reabilitare ce fac obiectul proiectului
ALTERNATIVA 0
Varianta de referinta fata de care se vor analiza celelalte optiuni de reabilitare a sistemului de
irigatii Semlac-Pereg este functionarea infrastructurii in actualele conditii ale infrastructurii.
ALTERNATIVA I ,,AS BUILD"
Executia de lucrari pentru aducerea infrastructurii sistemului la situatia initiala din anii 1969-1970,
prin inlocuirea pereului degradat pe 800 m si repararea constructiilor hidrotehnice.
ALTERNATIVA a II-a INTRODUCEREA DE CONDUCTE PAFSIN
Introducerea de conducte din tuburi PAFSIN in cele doua tronsoane din CDG cu pereu degradat cu o lungime totala de 800 m si repararea constructiilor hidrotehnice ca si in optiunea I.
1.4. Managementul deseurilor
Managementul deseurilor rezultate din activitatea de constructii va respecta reglementarile in vigoare din legislatia romaneasca. Respectiv:
- Pamantul de pe fundul canalelor va fi indepartat in urmatoarele conditii:
- va fi imprastiat pe terenul adiacent daca analizele ,,baseline" nu evidentiaza o poluare peste limitele admise de Ordinul 344/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice privind protectia mediului, in special a solurilor, cand se utilizeaza namolurile de epurare in agricultura;
- daca nu se incadreaza in conditiile de calitate din Ord. 344/2004 se vor umple cu el gropile de
imprumut din care a fost luat pamant pentru alte lucrari, cerandu-se in prealabil acordulautoritatilor locale si de mediu.
- Betonul degradat colectat din pereul canalelor, va fi transportat de la nodurile hidrotehnice la o statie de concasare, iar pietrisul rezultat va fi folosit pentru a fi imprastiat pe drumurile de acces din incinta sistemului de irigatii.
- Deseurile metalice se vor valorifica prin firme specializate.
- Deseurile menajere care vor fi colectate in perioada constructiei din organizarea de santier vor fi
preluate de firmele de specialitate ce opereaza in zona, in baza unor contracte ce se vor incheia pe perioada determinata, de cca. 2 ani.
Cap.2. Impactul de mediu
2.1. Metodologie
Impactul potential asupra mediului este evaluat pentru reabilitarea infrastructurii de irigatii Semlac- Pereg pe o suprafata de 8640 ha. Impactul potential a fost identificat prin:
- lista standard a categoriilor de proiecte a Bancii Mondiale (OP 4.01 - 1999);
- metode de evaluare ICID (Mock &Bolton- 1993);
- analiza documentatiilor elaborate in cadrul studiului de fezabilitate: Raportul optiunilor de
reabilitare si Raport privind starea actuala a sistemului de irigatii Semlac-Pereg;
- vizite in teren si discutii cu reprezentanti ANIF.
2.2. Impactul asupra mediului
Impactul alternativelor de reabilitare a sistemului de irigatii nu difera ca tipuri de poluare a factorilor de mediu, ci doar prin intinderea ariilor de lucru in perioada de constructie si prin diferenta de intensitate a impactului in perioada de exploatare data de diferenta de 40% a procentului de reducere a pierderilor de apa dintre alternativa 1 si 2.
Sinteza impacturilor potentiale asupra mediului
Clima
Functionarea sistemului de irigatie poate duce la modificari ale microclimatului zonei in sensul ridicarii umiditatii si a scaderii temperaturii. Se estimeaza ca aceste modificari o sa aiba o magnitudine medie si se vor manifesta numai in perioada de vara. Efectul asupra microclimatului va fi identic cu cel din perioada in care sistemul de irigatii a fost folosit la capacitate maxima.
Topografie
Intrucat se va face o reabilitare a unui sistem existent, aflat de peste 30 ani in functiune, nu se vor produce schimbari in topografia zonei.
Geologie si soluri
Pastrandu-se aceeasi arie de irigare nu sunt necesare resurse semnificative de balastiera. Patul de pietris care se va asterne sub dalele de beton, pe unele portiuni are un volum absolut nesemnificativ pentru resursa din lunca Muresului. De-a lungul timpului irigarea produce o compactare a solului. Nivelul de compactare este
monitorizat in cadrul programului national de monitorizare a solului. Nu s-au inregistrat alunecari de teren in incinta sistemului de irigatii Semlac-Pereg.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Impactului asupra Mediului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!