Etajul Alpin

Extras din referat Cum descarc?

Zona alpina reprezinta etajul altitudinal care incepe deasupra limitei superioare a padurilor, indiferent de altitudine. in Asia Mijlocie si Centrala si in alte parti ale Anzilor exista masive muntoase cu un climat atat de uscat, incat lipseste un etaj altitudinal impadurit.Acolo semideserturile sau stepele, pe masura cresterii altitudinii, fac loc unei vegetatii alpine.Pe muntii situati in zona arctica etajul alpin este identic cu tundra. (figura 1)
Figura 1- Etajul alpin
Climatul montan cuprinde un climat de munte (1000-1800 m), un climat alpin (peste 1800m) si un climat de depresiuni.
Climatul alpin caracterizeaza muntii cu altitudini de peste 2000 de metri in Carpatii Meridionali si peste 1800m in partea de nord a Carpatilor Orientali.
Temperatura medie anuala scade de la 2o la 0o C (si sub 0o C la peste 2200m), temperatura medie a lunii celei mai ridicate de la 12o la 10o C (chiar mai coborata), iar a celei mai scazute are valori de -8o -10o C ( chiar -12o C). Precipitatiile medii trec de 1200 mm/an. Vanturile de Vest, care bat la astfel de inaltimi sunt deosebit de puternice.
Arealele cu climat alpin sunt: Muntii Rodnei, Suhard, Calimani, Ceahlau (la peste 1800m), Bucegi, Iezer, Fagaras, Parang, Surean, Candel, Lotrului, Capatanii, Godeanu, Tarcu, Retezat ( la peste 2.000 m in fiecare masiv din Carpatii Meridionali), Bihor, Vladeasa, si Muntele Mare ( la peste 1.700 m fiecare).
Vegetatia si fauna. Vegetatia este conditionata de pozitia tarii in latitudine (care ii determina tipul de vegetatie zonala predominanta), conditiile climatice, de relief (care determina etajarea vegetatiei), la care se adauga local alte conditionari (caracteristicile retelei hidrografice, tipul de sol, substratul geologic, activitatile economice etc.). Fauna este conditionata indeosebi de vegetatie care ii ofera hrana si adapost. (figura 2)
Figura 2- Vegetatia etajului alpin
Zona alpina, la peste 1800m, cuprinde un etaj subalpin (cu ienupar, jneapan, arbusti mici) si un etaj de pajisti alpine (cu ierburi scunde adaptate la frig si vanturi puternice). Fauna alpina este mai saraca in specii mari, cea mai spectaculoasa fiind capra neagra.
In aceste conditii climatice asemanatoare tundrelor, vegetatia este saraca, iar plantele lemnoase aproape ca lipsesc in totalitate. Jneapanul, afinul sau merisorul nu urca pana aici, mai curajoase, dovedindu-se a fi salcia pitica (Salix reticulata- Figura 3) si azaleea de munte (Loiseleuria procumbens), specii taratoare, care isi fac aparitia pe alocuri. Doar in Muntii Bucegi, smardarul (Rhododendron kotschyi) se inalta deasupra etajului subalpin, urcand pana la 2200 m.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etajul Alpin.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!