Eroziunea Solului

Extras din referat Cum descarc?

Prin eroziune se intelege degradarea solului sau a rocilor, caracterizata prin desprinderea particulelor neconsolidate si indepartarea lor prin actiunea ploii sau a vantului.Eroziunea poate fi combatuta prin lucrari hidrotehnice, impaduriri etc. Eroziunea - ca forma de degradare a solului sau a rocilor, se datoreaza si aciunilor omului care prin lucrarile agricole, a distrus textura solului, i-a dezgolit in fata radiatilor solare si l-a saracit de asociatiile vegetale naturale. Omul, printr-o folosire abuziva a pamnatului, a dus la o micsorare a capacitatii de retinere a apei in sol. Aceasta se evapora, sau se scurge rapid la suprafata, provocand dese inundatii, deoarece lipseste stratul cu vegetatie arborescenta care sa ,,amortizeze" efectele precipitatiilor puternice. Aceasta eroziune se datoreaza poluarii cu pesticide si ingrasaminte chimice, ploilor acide, taierilor masive de paduri, lucrarilor necorespunzatoare ale solului, care in timp degradeaza textura acestuia.
Eroziunea solului este deplasarea particulelor de solid de la suprafata uscatului prin actiunea vantului, apei sau ghetii sau ca urmare a actiunii unor organisme vii (bioeroziune).
Eroziunea este de mai multe feluri:
- eroziune eoliana - indepartarea progresiva a fragmentelor de sol si roci prin actiunea vantului.
- eroziune fluviala- distrugerea progresiva a materialului din albia si din malurile unui rau. Stabilizarea malurilor se poate face prin plantarea de copaci.
- eroziune glaciara - indepartarea progresiva a rocilor de baza, a solului si a altor materiale de catre ghetari.
- eroziune marina - indepartarea treptata a materiilor din alcatuirea zonei litorale de catre mare.
- eroziune pluviala - eroziune areolara incipienta, rezultata prin izbirea solului, descoperit de vegetatie, de catre picaturile de ploaie.
- eroziune termica - topirea unor bucati de gheata incorporate in sedimentele de mal sau de albie, ce antreneaza particule de sol, creand denivelari, nise de mal etc.
Eroziune intr-o zona cultivata cu grau langa Universitatea Statului Washington, SUA
Sursa: http://www.ars.usda.gov/is/graphics/photos/k5951-1.htm
Solul este expus permanent procesului natural de eroziune ca rezultat al actiunii factorilor de mediu ( apa, aer, temperatura ).Activitatea omului a condus la intensificarea pronuntata a eroziunii naturale datorita despaduririlor masive, pasunatului excesiv, monocultuilor.Cantitativ, intensitatea de eroziune se reflecta in volumul de detritus transportat de ape, ca rezultat al spalarii stratului de sol de pe terenurile naturale.La producerea eroziunilor participa mai multi factori:vintul, apele, lipsa vegetatiei.
Cauzele care duc la eroziunea solului sunt:


Fisiere in arhiva (1):

  • Eroziunea Solului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!