Epurarea Apelor Uzate Provenite din Industria Textilă

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 1
Factori si tipuri de poluare 2
Caracteristicile generale ale apelor uzate, provenite din unitatile industriei textile 3
Procese unitare pentru epurarea a apei 4
A. Procese fizice de epurare a apei 5
1. Separarea gravitationala 5
2. Filtrarea 7
3. Retinerea pe gratare si site 8
4. Epurarea in filtre granulare si filtre cu prestrat. 9
5. Epurarea prin membrane 9
6. Transferul intre faze 11
B. Procese chimice 12
1. Neutralizarea 12
2. Oxidarea si reducerea 13
3. Precipitarea 14
4. Coagularea si flocularea 14
5. Schimbul ionic 14
C. Procese biologice 14
Exemplu de reactor pentru epurare anaeroba 15
D. Dezinfectarea 16
1. Clorinarea 16
2. Ozonizarea 17
3. Metode fizice 17
Conditii de calitate ale apelor tehnologice industriale 18
Bibliografie 21


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In ultimii 30 de ani problematica protectiei mediului a devenit o componenta esentiala a strategiei dezvoltarii, precum si un criteriu important in optiunile majoritatii consumatorilor. Pana acum, elementele ce tin de protectia mediului au fost tratate la nivel tehnologic si managerial. [1]
Stabilirea originii si a caracteristicilor calitative ale apelor uzate necesita cunoasterea procesului tehnologic industrial pentru o proiectare judicioasa a statiilor de epurare. Deci este necesara cunoasterea originii principalilor afluenti si caracteristicilor lor principale pentru definirea modului de epurare.
Apa este un vector important al agentilor de poluare. Desi raspandirea lor prin apa se face cu viteza mai redusa decat prin aer ea are torusi unele caracteristici ce sporesc impactul agentilor poluanti:
o poate dizolva substante nocive, care capata astfel mobilitate;
o poate vehicula si substante mai dense, care in aer s-a depune usor;
o prezinta conditii favorabile pentru concentrarea agentilor poluanti;
o fiind cea mai importanta substanta pentru lanturile trofice, poluarea ei poate influenta in cel mai inalt grad poluarea.
Se deosebesc trei categorii de ape:
o pentru alimentarea potabila
o pentru arboristica si piscicultura
o pentru irigatii
In aceste ape se impun concentratii diferite maxime (mg/l), pentru amoniu (NH4), amoniac (NH3), azotati (NO3), azotiti (NO2), CO2, Ca, cianuri (CN), clor liber (Cl2), cloruri (Cl), ioni de hidrogen (pH), crom trivalent (Cr), crom hexavalent (Cr), Cu, detergenti anionici, fenoli, hidrogen sulfurat (H2S), Hg, O2, Pb, sodiu (Na), sulfati (SO4), Zn, bacili.
Pentru substantele organice se defineste consumul biochimic de oxigen (CBO5), mg/l si consumul chimic de oxigen (CCO), mg/l, ultimul prin metoda cu permanganat de potasiu (CCO-Mn) sau bicromat de potasiu (CCO-Cr).
In formularea adoptata de Conferinta Internationala privind situatia poluarii apelor, organizata de O.N.U., poluarea este definita drept modificarea directa sau indirecta a compozitiei sau a starii apelor unei surse oarecare, ca urmare a activitatii omului, in asa masura incat ele devin mai putin adecvate tuturor sau umai unora dintre utilizarile pe care le pot capata in stare naturala.[2]
Factori si tipuri de poluare
Factorii care conduc la poluarea apei sunt numerosi si variati, ei pot fi grupati in urmatoarele categorii:
o factori demografici, reprezentati de numarul populatiei dintr-o anumita zona. S-a stabilit ca element de caracterizare a poluarii apelor uzate orasanesti notiunea de locuitor echivalent, care reprezinta media pe locuitor a poluantilor organici biodegradabili. Se considera ca incarcarea de poluanti determinata de un locuitor mediu corespunde la 60g de CBO!5 (consum biochimic de oxigen), 135g CCO (consum chimic de oxigen), 9,9g azot, 3,5g de fosfor;
o factori urbanistici, corespunde gradului de dezvoltare al asezarilor urbane;
o factori industriali sau economici, reprezentati de nivelul de dezvoltare economica si cu precadere industriala a unei regiuni, poluarea fiind direct proportionala cu acest nivel.
Desi poluarea reprezinta un fenomen general, pot fi diferentiate mai multe tipuri de poluare:
o poluare biologica, poate fi bacteriologica, virusologica si/sau parazitologica;
o poluare chimica, reprezentata de patrunderea in ape a unor substante chimice diverse, de la cele organice usor biodegradabile, pana la cele toxice cu persistenta indelungata si cu remanenta;
o poluare fizica, cu precadere cu substante radioactive, dar si termica sau determinata de elemente insolubile, plutitoare sau insolubile. [2]
Principalele substante nocive ale apelor uzate industriale sunt substantele organice (exprimate prin CBO5), substantele in suspensie, substantele toxice si metalele grele. Recuperarea substantelor valoroase din apele uzate are ca scop valorificarea acestora si reducerea substantelor nocive evacuate. Exista ape uzate industriale si ape uzate orasenesti. Cand acestea au debite mici, se recomanda epurarea lor in comun, dar aceasta solutie trebuie bine fundamentata. Dar exista cazuri cand pentru apele uzate industriale sunt necesare materiale specifice si scumpe. De exemplu apele uzate industriale pot contine substante organice. Ori incarcarea organica a apelor la statiile de epurare poate provoca deranjamente in functionarea acestora, deoarece oxigenul este necesar proceselor aerobe, respectiv bacteriilor aerobe, care oxideaza substanta organica. Substantele in suspensie plutitoare (titei, uleiuri) impiedica absorbtia de oxigen pe la suprafata apei si deci autoepurarea, colmateaza filtrele pentru tratarea apei. Substantele in suspensie care se depun pe fundul receptorului (a bazinului de acumulare) ingreuneaza tratarea apei. Acizii si alcalii conduc la distrugerea faunei si florei acvatice, a vaselor pentru navigatie. [4]
Sarurile anorganice conduc la marirea salinitatii apei si, uneori, pot provoca cresterea duritatii, care produc depuneri pe conducte marindu-le rugozitatea si micsorand din capacitatea de transport, de transfer a caldurii la boilere. Ca de exemplu sulfatul de magneziu, bicarbonatii si carbonatii solubili.
Metalele grele (Pb, Cu, Zn, Cr etc.) au o actiune toxica asupra organismelor acvatice, inhiband si procesele de epurare (auto), CBO5 si CCO, sarurile de azot si fosfor (nutrienti) produc dezvoltarea rapida a algelor. Dar in ultimii ani procesele tehnologice industriale folosesc substante toxice noi (fitofarmaceutice, nitroclorbenzen, etc.) care se determina greu.
Substantele radioactive in apa receptorilor sunt stabilite prin legi.
Culoarea apei impiedica absorbtia oxigenului si fenomenul de fotosinteza in autoepurare.
Bacteriile din apele uzate pot fi patogene (bacilus antracis) si produc infectarea receptorilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Epurarea Apelor Uzate Provenite din Industria Textila.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!