Epurarea apelor uzate provenite din industria chimica in vederea deversarii in sistemul de canalizare

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere
1.1. Descrierea industriei chimice
1.1.1. Industria chimica anorganica
1.1.2. Industria chimica organica
1.2. Caracteristicile apelor uzate provenite din industria chimica
1.2.1. Industria chimica anorganica
1.2.2. Industria chimica organica
1.3. Posibilitati de epurare a apelor uzate 
1.3.1. Ape uzate provenite din industria chimica anorganica
1.3.2. Ape uzate provenite din industria chimica organica
2. Studiul bibliografic privind procesul de epurare a apelor din industria chimica
2.1. Variante tehnologice de epurare apelor uzate din industria chimica
3. Concluzii
4. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Descrierea industriei
1.1.1. Industria chimica anorganica
Poluarea apei la nivel mondial este una dintre cele mai grave problemele. Urbanizarea rapida, industrializarea si cresterea populatiei au condus la contaminarea severa a majoritatii resurselor de apa proaspata cu deseuri industriale si municipale netratate (Mane si colab., 2015). In functie de tratamentul mediului construit si reutilizarea apelor uzate a devenit o necesitate absoluta pentru a evita poluarea corpurilor de apa dulce (Shivayogimath si Jahagirdar, 2013). Design-ul si operarea, mediile construite au implicatii enorme pentru sanatatea umana si viata sociala. Scopul este de a dezvolta solutii accesibile, adecvate, creative si inovatoare pentru standardul de calitate a mediului, care sa minimizeze impactul negativ al acestora asupra mediului, in timp ce maximizarea impactului economic si social pozitiv. O astfel de solutie de mediu ar trebui sa previna degradarea mediului, si sa continue sa functioneze in viitor, fara suprasolicitarea sau diminuare a stratului de resurse critice.
Din punct de vedere al cantitatilor de produse fabricate ,ramura chimiei organice ocupa primul loc in industria chimica . Volumul apelor consumate si evacuate este ridicat reprezentand cateva zeci sau sute de metri cubi la tona de produs. Cea mai mare parte din apa este insa consumata pentru racirea produselor intermediare si finite, astfel incat nu este impurificata si poate fi refolosita dupa racire.
In industria chimiei anorganice apa este impurificata la spalarea instalatiilor si a halelor de fabricatie, la evacuarea hidraulica a unor namoluri minerale, precum si datorita unor defectiuni tehnologice sau ale instalatiilor care duc la pierderi de produse utile. Printre impuritatile prezente in apa predomina cele minerale; concentratia lor este in general scazuta daca instalatiile tehnologice sunt corespunzatoare si bine explorate, cu exceptia insa a fabricilor de soda, de unde se evacueaza cantitati foarte mari de saruri.
Trebuie subliniat ca in majoritatea cazurilor fabricile de produse anorganice sunt incadrate in combinate cu profil complex, astfel incat nu se pune problema epurarii separate a apelor uzate de la obtinerea unui anumit produs, ci a unui amestec de ape provenite de la diferite fabrici. 
Industria chimica anorganica prelucreaza materii prime minerale, obtinand substante cu mare pondere in producerea altor bunuri de consum, din cele mai diferite ramuri industriale. Apele uzate din industria chimica anorganica se incadreaza in 3 categorii principale:
. ape uzate ou impuritati relativ nenocive, in concentratii acceptabil de mici pentru evacuarea directa in receptori, avand debite de dilutii mari fata de debitul evacuat;
. ape uzate cu concentratii de impuritati suficient de mari pentru a nu permite evacuarea lor direct in receptori, dar prea mici pentru a fi recuperate;
. ape uzate cu concentratii de impuritati suficient de mari pentru ca recuperarea acestora sa fie avantajoasa.
1.1.2. Industria chimica organica
Industria chimica organica reprezinta un complex de industrii care, pornind de la materii prime naturale sau artificiale, mai ales de la substrante simple, pune la dispozitia consumatorilor produse de sinteza cu proprietati foarte diferite, folosite aproape in toate domeniile economice.
In productia mondiala principalele categorii de substante organice de sinteza sunt: materialele plastice (inclusiv fibrele sintetice), cauciucul sintetic, agentii superficiali activi (detergenti), produsele folosite la combaterea daunatorilor agricoli, produsele farmaceutice, solventii explozivi, colorantii si aditivii pentru uleiurile lubrifiante. De asemenea, o pondere insemnata o ocupa productia substantelor chimice intermediare, folosite in fabricarea produselor complexe.
O caracteistica a industriei chimice organice este dezvoltarea ei rapida, desi se poate spune ca practic a luat fiinta la inceputul secolului XX; tehnologiile si produsele noi au capatat brusc o mare importanta economica.
Complexitatea si caracterul chimic nou al substantelor fabricate conduc la dificultati deosebite in epurarea apelor uzate. Pentru unii impurificatori nu au fost elaborate inca metode adecvate de analiza, ceea ce face uneori imposibila decelare lor individuala; inca nu este cunoscuta in timp actiunea nociva asupra faunei si florei emisarului, ca si efectul asupra omului, a impurificatorilor deversati de la fabricarea substantelor noi.
Caracteristica dominanta a acestor ape uzate este continutul lor in substante organice, de aceea procedeele fizice si chimice clasice de indepartare a lor nu sunt cele mai adecvate; pe de alta parte majoritatea compusilor organici pot fi metabolizati de catre microorganisme, deci procedeele biologice sunt folosite in mare masura. Totusi unii componenti organici raman nemodificati structural dupa trecerea prin instalatiile de epurare biologica, rezistand si la procesele de autoepurare din rauri. Dintre aceste substante nedegradabile unele pot si materiale toxice, producatoare de spuma, de gust si miros neplacut, deci pot avea efect impurificator remarcabil. Complexitatea fenomenelor citate conduce la necesitatea cercetarii metodelor celor mai adecvate de epurare pentru fiecare uzina in parte si face dificila descrierea unor instalatii de epurare "tip", explicand totodata variatia parametrilor de functionare a instalatiilor descrise in literatura de specialitate. 
Aplicarea procedeelor comune (mecano-chimice si biologice) in epurarea unor ape uzate din industria chimica organica a condus la dificultati economice si de exploatare mai mari decat in alte cazuri. De aceea, cu precadere in acest sector, se cerceteaza intens introducerea in practica a unor tehnologii specifice: absorbtia pe carbune activ si pe alti absorbanti, oxidarea catalitica, arderea, extractia solvent-solvent, etc. (Dr. Ing. Mircea Gh. Negulescu, 1968) 
In cele ce urmeaza sunt descrise ape uzate provenite de la fabricarea principalilor produsi organici, si anume produsele farmaceutice si colorantii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Epurarea apelor uzate provenite din industria chimica in vederea deversarii in sistemul de canalizare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Dr. Ing. Mircea Gh. NEGULESCU - Epurarea apelor uzate industriale, vol 2, 1968; Ape uzate din industria anorganica - Ing. V. Dumitrescu
2. Dr. Ing. Mircea Gh. NEGULESCU - Epurarea apelor uzate industriale, vol 2, 1968; Ape uzate din industria organica - Dr. Stiinte chimice L. Vaicum, Dr. Ing. Candea-Muntean Victor.
3. HG 188 din 28 februarie 2002 actualizata pentru aprobarea unor norme privind conditiile de descarcare in mediul acvatic a apelor uzare; Anexa 2 - Normativ NTPA 002 privind conditiile de evacuare a apelor uzate in retelele de canalizare ale localitatilor si direct in statiile de epurare.
4. Mane, P.C., Chaudhari, R.D., Papade, S.E., Kadam, D.D., Mahabare, K. U., Konde, V.R., Birajdar, F.S., 2015. Study on bioremediated sugar industry effluent for irrigation: an evaluative study on the biochemical attributes of vigna radiata under laboratory conditions. 
5. Shivayogimath, C.B., Jahagirdar, R., 2013. Treatment of sugar industry wastewater using electrocoagulation technique. Int. J. Res. Eng. Tech., Conference Issue: 262-265


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!