Energii alternative - biogaz

Extras din referat Cum descarc?

Daca in urma cu cateva decenii problema inlocuirii surselor conventionale de energie nu era deloc una stringenta, in ziua de azi, aceasta problema se impune in mod imperios a fi rezolvata avand in vedere epuizarea in curand a petrolului si gazelor naturale. Printre sursele de energie regenerabila se numara si biomasa, reziduurile organice sunt transformate printr-un proces de fermentatie numit digestie anaeroba in mai multi produsi dintre care unul este biogazul.
Digestia anaeroba (DA) este un proces natural in decursul caruia bacteriile cedeaza carbonul in materia organica. Acest proces produce un amestec de metan si bioxid de carbon, amestec numit biogaz. Procesul are loc numai in absenta oxigenului, de unde si denumirea de ,,anaerob" (literar insemnand ,,fara aer").
Digestorul - un rezervor ermetic in care are loc digestarea (fermentatia). Digestorul este alimentat cu materie organica si produce biogaz. Substratul rezultat in urma procesului de digestie este numit digestat.
Digestatul este constituit in principal dintr-un lichid puternic nutritiv si fibre nedigerate.
Digestatul poate fi trecut printr-un separator, care separa o fractiune din fibre de lichid.
Fractiunea lichida este un fertilizator care contine valorosul azot nutritiv si o parte de fosfor si potasiu, intr-o forma care este foarte folositoare pentru recolte. Fractiunea de fibre, bogata in fosfor, poate fi imbogatita cu compost pentru a da nastere unui ingrasamant de inalta calitate, cu proprietati asemanatoare turbei in produsele de horticultura.
Biogazul poate fi utilizat pentru a produce caldura intr-un boiler pe gaz, sau electricitate si caldura utilizand un motor si un generator sau poate fi purificat si folosit ca si combustibil pentru vehicule. Ultimele cercetari arata existenta unor posibilitati de a utiliza biogazul pentru celulele de combustibil si pentru producerea de hidrogen.
Astfel, o uzina de digestie aeroba are trei produse principale:
o Biogaz, pentru productia de energie.
o Lichid de fertilizare.
o Fibre pentru ingrasamant.
Biogazul este ars de obicei intr-un boiler pentru a completa necesarul de incalzire al fermei si al locuintei. Digestoarele anaerobe de dimensiuni mai mari pentru care materia organica este adusa din mai multe surse sunt numite uzine centralizate de biogaz. Biogazul provenit din astfel de centrale este in general trecut printr-o Uzina de Caldura si Putere Combinata. Energia electrica generata este trimisa catre reteaua electrica de distributie, in timp ce caldura este utilizata local.
Procesul de digestie anaeroba se produce in urmatorii patru pasi:
1. Hidroliza: numerosii polimeri sunt descompusi de catre enzime.
2. Acidogeneza: fermentatiile acidogenetice sunt cele mai importante, acetatul fiind principalul produs rezultat. Sunt produsi de asemenea acizi grasi volatili impreuna cu bioxid de carbon si hidrogen.
3. Acetogeneza: descompunerea acizilor volatili in acetat si hidrogen.
4. Metanogeneza: acetatul si hidrogenul sunt transformati in metan si bioxid de carbon.
Modul de alimentare al digestorului poate fi continuu sau discontinuu. In grupa sistemelor cu incarcare discontinua substanta proaspata este introdusa in acelasi timp cu o inoculare de materie digestata intr-un vas de reactie. 
O alta forma a modelului procesului discontinuu este reprezentata de sistemele de depozitare. 
Sistemele de acumulare cu debit constant sunt cele mai cunoscute modele de digestoare pe santierele fermelor din domeniul biogazului. 
Un alt sistem cunoscut este rezervorul reactor cu curgere continua. In acest caz reziduurile neprelucrate sunt pompate in mod regulat in digestor, dislocand un volum egal cu cel al materiei digestate.
Digestorul poate fi proiectat orizontal ori vertical. Modelul orizontal are urmatoarele avantaje: se pot folosi malaxoare eficiente si cu consum redus de energie.
In comparatie cu modelul orizontal, rezervoarele verticale au avantajul de a prezenta un raport suprafata/volum mai bun. Astfel, necesarul de material si pierderile termice sunt reduse.
Un dezavantaj cheie este faptul ca nu se poate obtine opritorul de curgere.
In conformitate cu obiectivele stipulate in Carta Alba a Uniunii Europene, se estimeaza ca energia electrica ce va fi produsa din surse energetice regenerabile (SRE) la nivel european in anul 2010, va fi urmatoarea:
Energie electrica [TWh/an].
Energia eoliana 80.
Hidro 355.
Fotovoltaica 3.
Biomasa 230.
Geotermala 7.


Fisiere in arhiva (1):

  • Energii alternative - biogaz.pptx

Bibliografie

https://energiacaseitale.wordpress.com/category/energii-alternative/
http://www.energiialternative.net/articole/medamb/bioma/bioma2.htm
https://sweetwildworld.wordpress.com/category/energii-alternative/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!