Energia și mediul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mediul inconjurator european - probleme

In ce fel de mediu inconjurator vrem sa traim? Ce fel de mediu inconjurator vrem ca nepotii si copiii nostri sa mosteneasca?

Toti credem ca aerul pe care-l respiram, apa pe care o bem si hrana pe care o consumam ar trebui sa fie lipsite de substante chimice daunatoare. Vrem sa evitam amenintarea si incertitudinea schimbarilor climatice. Un mediu inconjurator curat si sanatos este vital pentru calitatea vietii pe care o dorim atat pentru noi, cat si pentru copiii nostri in viitor.

Protejand planeta, se ivesc si provocari, dar si noi ocazii. Printr-o eficienta mai mare si prin folosirea mai buna a resurselor naturale putem modifica vechea legatura dintre cresterea economica si distrugerea mediului. Putem fi si prosperi si ecologici.

Multi oameni din Europa au devenit constienti de faptul ca trebuie sa actionam pentru a proteja planeta si sa folosim resursele naturale mai prudent si mai eficient. Trebuie sa gasim ocazii pentru inovatii, putand astfel sa imbunatatim economia si mediul inconjurator.

Incepem sa devenim mai responsabili pentru propriul nostru comportament si impactul acestuia asupra mediului. Indivizi, familii, companii si asociatii de mediu fac eforturi pentru a recicla gunoiul, pentru a economisi energia, pentru a cumpara produse ecologice si pentru a proteja mediul rural.

S-au facut progrese in ultimii 30 de ani. Din 1970 Uniunea Europeana a pus in functiune o retea de masuri cu scopul protejarii mediului. Spre exemplu, politica Uniunii Europene a ajutat la imbunatatirea sigura a calitatii aerului si a apei.

In orice caz, mai sunt multe de facut. Presiunile asupra mediului sunt in crestere. Ne confruntam cu schimbari climatice, eroziunea in mediul rural, cresterea cantitatilor de gunoi, de chimicale ce intra in componenta hranei, a aerului si a apei. Daca progresul este continuat, trebuie sa luam in seama cum va afecta mediul fiecare decizie pe care o luam in fiecare domeniu: de la transport la energie, de la industrie la agricultura.

Pe scurt, trebuie sa tindem catre o societate in care masinile nu polueaza atmosfera, deseurile pot fi reciclate sau depozitate in conditii adecvate si producerea de energie sa nu conduca la schimbari climatice. Copiii nostri nu trebuie sa incorporeze chimicale de la jucarii sau de la mancare. Peisajele si viata salbatica nu ar trebui puse in pericol de progres.

Problemele ce tin de mediul inconjurator si cu care ne confruntam in primul deceniu al mileniului sunt probleme globale. Aceste probleme nu respecta frontierele. Degradarea mediului in alte tari va afecta si mediul inconjurator comun si, in acelasi timp, si calitatea vietii noastre. Totodata, unii ne-ar putea acuza ca folosim mai mult decat ni se cuvine din resursele globale. Uniunea Europeana detine de altfel un rol de conducere in intelegerile internationale importante in protectia mediului.

Europa este bine plasata pentru a conduce si a modela dezvoltarea viitoare nu numai a tehnologiilor, ci si a impactului acestora asupra vietii si a activitatii. Competitivitatea intregii industrii europene si standardele de viata ale cetatenilor europeni depind in mare masura de eforturile viitoare in domeniul cercetarii tehnologiilor societatii informationale in scopul pregatirii viitoarelor generatii de produse, procese si servicii.

Influenta producerii si consumului energiei asupra mediului

La producerea energiei, din sursele energetice se degaja substate poluante cu impact negativ asupra mediului. La arderea combustibililor fosili se polueaza aerul atmosferic cu oxizi de carbon, oxizi de sulf, oxizi de azot, aldehide, hidrocarburi, praf etc.

Dereglarea ecosistemelor acvatice impurifica solul.

Mediul ambiant poate fi poluat de sectorul energetic direct sau indirect:

- Tehnologiile cu impact direct tin de transformarea energiei combustibilului fosil in energie electrica si termica, transformand energia potentiala a carburantilor in energie cinetica;

- Indirect, mediul este poluat de tehnologiile energofage.

Arderea carbunelui polueaza prin:

- emisii de poluanti (oxizi de carbon, sulf si azot, particule de praf);

- contribuie la schimbarea globala a climei prin gazele cu efect de sera;

- elimina zgura, care are efecte complexe asupra atmosferei, solului si apelor subterane, elimina pulberi metalice;

- produce deseuri.

Petrolul si gazele naturale:

- produc poluarea marina si a coastelor litoralelor;

- modifica pH-ul solului prin acumulari de hidrocarburi;

- la ardere produc SO2, NOx, CO2 si gaze cu efect de sera, ce contribuie la formarea ploilor acide.

Influenta transportarii energiei asupra mediului

Transportarea petrolului

Transportul energiei poate avea efecte locale de poluare. Marile si oceanele sunt afectate de petrolul care se revarsa in urma diverselor accidente. Astazi hidrocarburile reprezinta principalii poluanti ai bazinelor acvatice mari. Hidrocarburile sunt rezistente la actiunea bacteriilor, de aceea persista timp indelungat in regiunile infestate. Alt pericol este ca petrolul, avand o densitate mai mica decat a apei, formeaza la suprafata apei o pelicula care impiedica difuzarea oxigenului in apa. Ca rezultat apar probleme la asimilarea clorofiliana si respiratia organismelor, fapt ce ingreuneaza fotosinteza fitoplanctonului, care produce circa 70% din oxigenul atmosferic. Algele si

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Energia si mediul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 379 cuvinte
Nr caractere:
20 446 caractere
Marime:
18.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
mediu, poluare, energie, natura
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!