Energia eoliană

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. 1. INTRODUCERE 3
1.1 Energia eoliana - generalitati 3
I.2. Vantul si energia vantului 4
1.2.1. Viteza vantului 5
1.2.2. Variatia vitezei in timp 5
Cap. 2. ISTORICUL UTILIZARII ENERGIEI EOLIENE 7
2.1. Dovezi privind utilizarea energiei vantului in trecut 7
2.2. Perspective privind utilizarea energiei eoliene la propulsarea navelor 10
2.3. Evolutia generatoarelor eoliene 11
Cap. 3. ALTE ASPECTE REFERITOARE LA ENERGIA EOLIANA 13
3.1. Avantajele energiei eoliene 13
3.2. Dezavantajele energiei eoliene 14
3.3. Lantul conversiei energetice 15
3.4. Fermele eoliene 16
3.5. Tipuri de instalatii 17
3.6. Eoliene cu ax orizontal 18
3.7. Costurile si eficienta proiectelor eoliene 19
3.8. Previziuni 20
3.9. Repartitia puterii eoliene, pe plan mondial 21
Cap. 4. UTILIZARI ALE ENERGIEI EOLIENE SI STOCAREA ENERGIEI 22
4.1. Modalitati de stocare ale energiei eoliene 22
4.2. Despre agregatele eoliene de mica putere 24
4.3. Sistem eolian simplu 25
4.4. Morile de vant, o solutie milenara inca viabila 26
4.5. Energia eoliana combinata cu cea eoliana 26
4.6. Morile de vant, amplasate pe rutele lebedelor 27
4.7. Energia eoliana sau solara pentru casa de vacanta sau cabana 27
Cap. 5. BIBLIOGRAFIE 31


Extras din referat Cum descarc?

Cap. 1. Introducere
1.1. Generalitati
Energia eoliana face parte, alaturi de energia solara, a apelor curgatoare, cea rezultata in urma proceselor biologice si a caldurii geotermale, dintre energiile regenerabile, posibil de captat si utilizat in scopuri casnice si industriale. Caracterul regenerabil provine din faptul ca sursele acestor energii sunt regenerabile, spre deosebire de carbuni, spre exemplu, limitati ca zacaminte. 
Energia eoliana este o sursa de energie regenerabila generata din puterea vantului.
Energia cinetica din vant poate fi folosita pentru a roti niste turbine, care sunt capabile de a genera electricitate. 
Vanturile se formeaza deoarece soarele nu incalzeste Pamantul uniform, fapt care creeaza miscari de aer. La scara globala miscarile masive de aer sunt cauzate de diferenta de temperatura intre pamantul de la ecuator si cel apropiat de poli.
Energia eoliana este folosita extensiv in ziua de astazi, si turbine noi de vant se construiesc in toata lumea, energia eoliana fiind sursa de energie cu cea mai rapida crestere in ultimii ani. Majoritatea turbinelor produc energie peste 25% din timp, acest procent crescand iarna, cand vanturile sunt mai puternice.
Se crede ca potentialul tehnic mondial al energiei eoliene poate sa asigure de cinci ori mai multa energie decat este consumata acum. Acest nivel de exploatare ar necesita 12,7% din suprafata Pamantul (excluzand oceanele) sa fie acoperite de parcuri de turbine, presupunand ca terenul ar fi acoperit cu 6 turbine mari de vant pe kilometru patrat. Aceste cifre nu iau in considerare imbunatatirea randamentului turbinelor si a solutiilor tehnice utilizate.
La sfarsitul anului 2006, capacitatea mondiala a generatoarelor eoliene era de 73904 MW, acestea producand ceva mai mult de 1% din necesarul mondial de energie electrica.
Desi inca o sursa relativ minora de energie electrica pentru majoritatea tarilor, productia energiei eoliene a crescut practic de cinci ori intre 1999 si 2006, ajungandu-se ca, in unele tari, ponderea energiei eoliene in consumul total de energie sa fie semnificativ: Danemarca (23%), Spania (8%), Germania (6%). Piata mondiala energiei eoliene continua sa creasca anual cu o rata de 32%.
Energia eoliana s-a dovedit deja a fi o solutie foarte buna la problema energetica globala. Utilizarea resurselor regenerabile se adreseaza nu numai producerii de energie, dar, prin modul particular de generare, reformuleaza si modelul de dezvoltare, prin descentralizarea surselor. Energia eoliana in special este printre formele de energie regenerabila care se preteaza aplicatiilor la scara redusa.
1.2.Vantul si energia vantului
Vanturile se formeaza datorita incazirii neuniforme a suprafetei pamantului de catre energia radiata de soare. Aceasta incalzire variabila a straturilor de aer, produce zone de aer de densitati diferite, fapt care creeaza miscari ale acestuia - vanturile. Energia cinetica a vantului este folosita la antrenarea elicelor turbinelor eoliene, capabile de a genera electricitate. 
O explicatie simplificata a modului in care aceasta incalzire diferentiata creeaza sistemele de vant ale pamantului este urmatoarea. Asemenea gazelor, aerul expandeaza (isi mareste volumul) cand este incalzit si se contracta (isi micsoreaza volumul) cand este racit. In atmosfera, aerul cald este usor si mai putin dens decat aerul rece si se va ridica la altitudini mari cand este incalzit puternic de radiatia termica a pamantului. Aerul incalzit la ecuator se va ridica si apoi va curge spre poli, unde aerul la suprafata este mai rece. Astfel, regiunile de la poli au mai mult aer care preseaza asupra lor si aerul mai rece de la suprafata tinde sa alunece parasind aceste regiuni si deplasandu-se spre ecuator.
In plus, se presupune ca variatiile periodice ale distributiei caldurii solare cu anotimpurile dau nastere la variatii ale circulatiei aerului.
Configuratia actuala a circulatiei vanturilor este prezentata in figura urmatoare:
Fig. 1.1. Reprezentarea simplificata a circulatiei vanturilor pe glob
Atat la nord, cat si la sud de ecuator, circulatia vantului se imparte in trei zone distincte, denumite celule. Prima este celula tropicala care se intinde si de o parte si de cealalta a ecuatorului la aproximativ 30o latitudine nordica si sudica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Energia Eoliana.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!