Ecotehnologii aplicabile in industria auto

Extras din referat Cum descarc?

Ecotehnologia reprezinta o stiinta noua care a aparut ca urmare a tendintelor ce se manifesta pregnant in dezvoltarea omenirii caracterizate prin poluarea necontrolata a mediului inconjurator din dorinta dezvoltarii economice bazata numai pe profit. Astfel ecotehnologia reprezinta motorul dezvoltarii unei eco-economii, rezultatul final al ei fiind un ecoprodus obtinut dintr-unul sau mai multe ecomateriale in urma unui ecoproces de productie.
Cu siguranta, putini dintre reprezentantii noilor generatii si, in general, putini dintre locuitorii de astazi ai Terrei mai sunt inca nefamiliarizati cu notiunea de ecologie. Probabil ca, celor mai multi dintre noi le este cunoscut efortul, cel putin trambitat, al luptei de mentinere a sanatatii planetei, oamenilor si animalelor, prin diferite demersuri de natura ecologista. Deloc straina de aceste miscari este industria automobilistica internationala, si pe buna dreptate, caci sutele de milioane de autovehicule care impanzesc soselele din toata lumea au un potential urias de poluare atmosferica, de accelerare a procesului incalzirii globale si in cele din urma, de sufocare a planetei. Anual autoturismele emit in atmosfera marilor orase din intreaga lume mai mult de 1 milion de tone de poluanti. Cu toate acestea, importanta masinilor este mult prea ridicata pentru a renunta la serviciul lor. Din acest motiv, introducerea ecotehnologiilor moderne in fabricarea ecomobilelor devine inevitabila. 
Proiectul masinilor ecologice a demarat efectiv in urma Protocolului de la Kyoto al Natiunilor Unite din 1997 care a adus un amendament pe marginea tratatului international asupra schimbarilor climatice. Cele 40 de tari dezvoltate plus "Comunitatea Europeana", care au ratificat protocolul, s-au pus de acord sa isi reduca emisiile colective de dioxid de carbon cu cel putin 5%. Acest obiectiv urma sa fie atins pana in intervalul 2008 - 2012. Pana la mijlocul lui 2007, si alte 149 de tari, mai putin dezvoltate, s-au raliat protocolului, chiar neavand obligatii de reducere a emisiilor. In 2006, protocolul acoperea peste 55% din emisiile globale de gaze cu efect de sera. In prezent, protocolul de la Kyoto este inlocuit de o rezolutie a summit-ului despre incalzirea globala desfasurat la Copenhaga; rezolutie care a adus standarde mult mai aspre pentru industriile poluante si, in acelasi timp, mai prietenoase cu mediul inconjurator.
Practic aceasta oficializare a luptei cu poluarea a insemnat startul indreptarii industriei auto catre o devenire ecologista, prietenoasa cu natura, iar masina eco a rodit atat in mintile marilor industriasi cat si in cele ale ambientalistilor.
Asadar, in ultimele decenii se pregateste tranzitul, greoi dar necesar, de la masinile functionale pe baza de combustibili fosili spre cele care intrebuinteaza mijloace de energie alternativa, nepoluanta si regenerabila.
Procesul de fabricare in masa a unor mijloace de transport prietenoase cu mediul este anevoios si lent. Cu toate acestea, putem vorbi deja despre autoturismul ecologic si chiar despre o istorie a sa. Astfel, este demn de mentionat faptul ca autoturismele s-au nascut ecologice, pentru ca primele automobile, create in 1769, functionau pe principiul energiei produse de aburi. 
De asemenea, la inceputul anilor 1900, specialistii credeau ca cea mai comuna modalitate de a conduce un vehicul avea sa fie prin utilizarea energiei electrice. Se preconiza ca vehiculele electrice le vor inlocui in scurt timp pe acelea bazate pe carburant. Ulterior, un mod mai ieftin de a produce petrol a luat nastere. Acest lucru a condus la disparitia masinilor electrice de pe strazi. Iar acum, ca pretul petrolului si poluarea sunt la cele mai inalte cote istorice, revenim la alternative din trecut spre a ne pune in miscare vehiculele.
Directii de dezvoltare a ecotehnologiilor pentru industria auto 
Asa-zisele "masini verzi" sunt proiectate sa produca niveluri reduse sau inexistente de gaze cu efect de sera, in special dioxid de carbon, metan si oxid nitros. Acest lucru se poate obtine prin construirea unor masini functionale pe baza altor mijloace energetice decat combustibilii fosili, benzina sau motorina. Este vorba despre surse de energie alternativa si regenerabila, care, in privinta masinilor cel putin, pot imbraca forma de celule de combustie, bazate pe biocombustibil (etanol, butanol, metanol), hidrogen, alimentare fotovoltaica, baterii sau supercapacitoare.
Prin urmare, strategia transformarii pietei auto internationale, s-a desfasurat pe mai multe planuri, toate avand aceeasi destinatie, un mijloc de transport personal, eficient si autonom, prietenos cu mediul si accesibil la preturi similare celor ale autoturismelor conventionale. In continuare sunt detaliate principalele directii de evolutie a ecotehnologiilor din industria auto.
Masini hibride
Masinile hibride sunt cele mai populare in prezent. In zilele noastre, termenul de masina-hibrid este in general folosit pentru a descrie o masina ce combina un motor de combustie interna alimentat de gazolina si un motor electric, pus in miscare de o baterie. Pana de curand, acesti hibrizi erau relativ rari, insa succesul rasunator al unor modele ca Toyota Prius a atras atentia publica asupra vehiculelor economice si a condus la aparitia in peisaj a unor manufacturi similare de la Honda (Insight) si Ford (Fusion Hybrid) sau unei eficientizari la sange a consumului de carburant la Opel Insignia (EcoFLEX). De fapt, aceste vehicule eficiente din punct de vedere al consumului de carburant reprezinta unul dintre segmentele cel mai rapid dezvoltate din industria auto. Ne ajuta sa materializam ideea "sofatului verde".


Fisiere in arhiva (1):

  • Ecotehnologii aplicabile in industria auto.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

https://leasingoperational.com/5-tehnologii-futuriste-din-industria-auto-care-chiar-au-o-sansa/
http://www.promotor.ro/masini-noi/masini-eco/doua-inovatii-care-vor-schimba-masina-electrica-in-2020-13375056
http://ecology.md/md/page/cele-mai-bune-ecomobile-noi
http://ecology.md/md/page/testul-masinii-electrice-in-cercul-arctic-video 
http://www.descopera.ro/sporturi/4368158-top-10-cele-mai-rapide-masini-electrice
http://www.ecotehnologie.ro/principii.html
https://nh3fuelassociation.org/2013/06/20/the-amveh-an-ammonia-fueled-car-from-south-korea/
http://www.automarket.ro/stiri/2011-noua-benzina-e10-poate-fi-daunatoare-pentru-motorul-tau-34481.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!