Ecosistemele lotice vs ecosistemele lentice

Extras din referat Cum descarc?

Ecosistemul acvatic este un sistem ecologic ale carui comunitati biologice sunt strans legate de mediul acvatic. Ecosistemele acvatice pot fi impartite in: ecosisteme acvatice cu apa dulce (lac, iaz, rau) si ecosisteme cu apa sarata (mare, ocean).
Ecosistemele acvatice acopera 71% din suprafata Pamantului. Ecosistemele de apa dulce ocupa o mica parte din suprafata Pamantului, spre deosebire de habitatele cu apa sarata, care acopera trei sferturi din planeta (Reddy et. al, 2018).
Indiferent de tipul si dimensiunea lor, ecosistemele acvatice cuprind doi mari biotopi sau domenii de viata: masa de apa sau pelagialul si substratul sau bentalul.
Ecosistemele acvatice au o biodiversitate bogata si adapostesc o serie de diverse specii si habitate, oferind numeroase beneficii economice si sociale pentru societate. 
Ecosistemele lotice
Ecosistemele de tip lotic sunt reprezentate de sisteme deschise la ambele capete, iar in cadrul acestora se petrec mari oscilatii ale fluxului de materie si energie. Acestea pot fi alimentate din apa provenita din ploi, izvoarele subterane sau din topirea zapezilor.
Raul reprezinta un ecosistem acvatic, permanent, format din confluenta mai multor paraie.
O apa curgatoare prezinta de la izvor la varsare trei sectoare diferite din punct de vedere fizico-chimic, hidrografic, topodrafic si hidrologic (Mustata, 2000).
Natura substratului, pe langa conditiile fizico-chimice si hidrologice ale apei, influenteaza intr-o mare masura repartitia spatiala a organismelor, in special a celor bentonice.
Alti factori importanti care influenteaza repartitia organismelor sunt concentratia de oxigen dizolvat, cat si temperatura apei.
Principala caracteristica a ecosistemelor lotice este curgerea apei. In functie de viteza de curgere, apa modeleaza albia prin fenomenele complementare de eroziune si de acumulare, fundul sau capatand o structura ce variaza de la izvor la varsare. 
Cursul superior incepe din zona de izvor, care se situeza intr-o zona muntoasa sau colinara, si evolueaza in aval, pe o panta mai mult sau mai putin abrupta, pe un pat de roca, cu blocuri mari de piatra, apele coborand cu viteze mari (Fabian si Onaca, 1999). 
Apa izvoarelor, in general prezinta o cantitate de oxigen mai scazuta, dar un continut mai ridicat de CO2, acesta provenind din bicarbonatul de calciu solvit transformat in carbonat de calciu insolubil, ce se depune pe vegetatie si substratul din apa.
Apa izvoarelor nu ingheata, fiind un mediu favorabil pentru organismele stenoterme (ex. turbelariatele) in sezonul rece.
Cursul superior are un habitat specific pastravilor, in special pastravilor de munte. Alte specii iubitoare de oxigen din aceasta zona sunt zglavoaca, boisteanul (in zonele cu altitudine scazuta) si chiscarul de rau (chiscarul mic).


Fisiere in arhiva (1):

  • Ecosistemele lotice vs ecosistemele lentice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!