Ecosisteme Terestre

Extras din referat Cum descarc?

Ecosistemul reprezinta o unitate fundamentala functionala a biosferei, cu un tip determinat al interactiunilor componentelor anorganice si organice si configuratie energetica proprie, care asigura desfasurarea ciclurilor biogeochimice si transformarile de energie din fragmentul dat al scoartei terestre. Se constituie printre ecosisteme si : lacurile, padurile, pajistile, culturile etc. cu fauna si flora lor. 
Organizarea acestuia ne permite sa observam o serie de trasaturi structurale si functionale.
Pe de o parte structura unui ecosistem natural este constituita din patru componente :
- Prima este componenta abiotica reprezentata de resursele energetice si trofice ale mediului
- doua este componenta producatoare de materie organica si anume biomasa vegetala 
- treia este componenta consumatoare de materie organica, reprezentata de organismele ierbivore si carnivore 
- patra este componenta descompunatorilor reprezentata prin microorganismele care descompun si mineralizeaza resturile organice.

Pe de alta parte structura ecosistemului este reprezentata de :
- structura boitopului 
- structura biocenozei.

Structura biotopului - reprezinta totalitatea factorilor abiotici (deveniti si factori ecologici) ,in dinamica lor : factori geografici,factori fizici, factori chimici. In structura biotopului sunt cuprinse si relatiile dintre aceste << elemente componente >>.

Structura bocenozei cuprinde componenta speciilor, proportiile dintre populatiile diverselor specii, distributia lor in spatiu si dinamica lor in timp, precum si relatiile dintre specii. Structura ecosistemului mai cuprinde si relatiile dintre factorii abiotici si populatiile biocenozei.
Termenul de ecosistem dateaza din 1935 (Tansley) definit atunci ca fiind << complexul format din vietuitoarele si mediul lor fizico-chimic de existenta >> ex : un oras este un ecosistem. Uzina, din acel oras face parte din biotop, pe cand populatia umana , vrabiile ,mustele , microbii din biocenoza.

1. Analiza Ecosistemului din punct de vedere al Organizarii :

Un prim criteriu de de analizare a structurii unui ecosistem ar fi :

A. Stratificarea sa :
- un strat autotrof
- un strat heterotrof

Stratul autotrof este asezat deasupra , beneficiind de radiatia luminoasaa soarelui , esentiala in fotosinteza. Procesul este realizat de plantele verzi, avand drept rezultat producerea substantelor organice.stratul autotrof este limitat ca grosime , din cauza ecranariizonelor inferioare de catre cele superioare. In aceste strat , pe lnga procesele de sinteza organica se produc si procese caracteristice stratului heterotrof adica procese de utilizare si degradare a substantelor de catre organismele care traiesc direct sau indirecte pe seama plantelor si pe activitatea fotosintetizatorilor .
Startul heterotrof , ca urmare a ecranari de ctre stratul de deasupra , exclude prezenta plantelor verzi. Din aceasta cauza este tributal stratul autotrof ,pentru acoperirea necesarului energetic care se realizeaza prin << import << de substante organice .
De exemplu in ecosistemul terestru mai precis intr-o padure cu frunze cazatoare , din zona temperata ,partea de deasupra solului este startul autotrof iar stratul heterotrof este concretizat din stratul de frunze si sol.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ecosisteme Terestre.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!