Ecosisteme - Lacul Balea

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Definitie: Lacul este o intindere permanenta de apa statatoare, caracterizat printr-un bazin relativ consolidat, o adancime destul de mare pentru ca lumina sa nu patrunda pana la fundul acestuia si un regim termic caracterizat prin stratificare.
Lacul a fost printre primele ecosisteme studiate de ecologi datorita usurintei cu care putea fi abordat. Structura biotopului si structura functionala sunt bine individualizate, categoriile identificate fiind utilizate si pentru cercetarea celorlalte tipuri de ecosisteme acvatice.
Monument al naturii, lacul glaciar Balea este unul dintre cele mai mari lacuri din Muntii Fagarasului, avand o suprafata de 4,5 ha, o lungime de 360 m, o latime de 240 m si o adancime de aproximativ 11 m. El este situat la o altitudine de 2.034 m, intr-un circ glaciar, fiind cuprins intre Defileul Oltului si poalele muntilor Piatra Craiului.
Culoarea apei este pe vreme senina albastra cu o usoara nuanta verzuie, ceea ce face ca vizibilitatea sa fie foarte mare in apa pana la 8 m adancime, fundul lacului nemaivazindu-se.
Lacul Balea este alimentat pe de o parte de izvoare cu caracter temporar care se activeaza numai in anumite perioade ale anului (primavara si toamna) pe de alta in jurul lacului sunt si izvoare cu caracter permanent.
Geologiea lacului este urmatoarea:
Cuveta lacustra este sapata in sisturi micacee, clorite cu intruziuni de cuart, pe aceeasi roca s-au format rocile mutonate din V si N. Pe malul de NE exista si sisturi hornblendice verzi inchise care fac parte din rocile mutonate. La formarea crestei sudice, de granita, au participat sisturi hornblendice cu hornblenda neagra, sisturi muscovitice, sisturi negre sericitoase si gnais, precum si sisturi grafitoase si o roca cuartitica verde, in cantitati mici. Se mai gaseste si o lentila de calcar. Din aceasta provine un mare bloc de calcar care se inalta din lac. Fundul lacului este acoperit de pietris, nisip si mal brun in partile de S, E, NE si in golful din NV, in timp ce in SV, centru si N domina fundul stancos.
Harta amplasare lac Balea
Definitii:
Habitat (biotop): teritoriu locuit de un individ, de o specie ori de un grup de indivizi sau specii, in cadrul caruia populatia respectiva gaseste o complexitate uniforma de conditii de viata, adaptandu-se acestora.
Ecosistem: prin ecosistem intelegem unitatea elementara a biosferei formata dintr-un biotop, ocupat de o biocenoza. Un ecosistem cuprinde intreaga materie vie dintr-un spatiu finit, deci toate animalele, plantele,
microorganisme (ciuperci, bacterii si virusuri), impreuna cu toata substanta
organica moarta existenta in acel teritoriu.
Biom: reprezinta zona majora de viata, determinata de microclima, cuprinzand un complex de biotopuri si biocenoze.
Biosfera: invelisul planetei care contine ansamblul de organisme vii si in care viata este posibila in permanenta, formata din partea inferioara a atmosferei, hidrosfera si o parte din litosfera.
Factorii biotic: sunt reprezentati de relatiile, de legaturile care se stabilesc in cadrul populatiei (speciei) sau intre specii diferite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ecosisteme - Lacul Balea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!