Ecologizarea turismului in Delta Dunarii

Extras din referat Cum descarc?

Delta Dunarii este formatiunea geografica prin care fluviul Dunarea se varsa in Marea Neagra.Dunara este al doilea fulviu in Europa ca lungime si debit, dupa Voga. Are o suprafata bazinului hidrografic este de 817 mii de kmp, din care 221,7 mii kmp,pe teritoriul Romaniei.Izvorasta din estul muntilor Schwarzwald (Padurea Neagra) din Germania, prin paraiele Breg si Brigach. 
Canalele dunare-Main si Dunare-Marea Neagra asigura o legatura navigabila intre Marea Nordului si Marea Neagra.Suprafata Deltei Dunarii, impreuna cu complexul lagunar Razim-Sinoe este de 5050 km,din care 732 km apartin Ucrainei.Delta propriu-zisa are o suprafata de 2540km iar suprafata creste anual cu 40 m datorita celor 67 milioane de tone de aluviuni depuse de catre fluviu. Dunara formeaza Delta in cele trei brate: bratul Chilia la nord, bratul Sulina median, si bratul sf.Gheorghe la sud. Aceste trei cursuri de apa sunt totodata cai de acces pe teritoriul Deltei.In jurul lor graviteaza astazi intreaga viata a locuitorilor Deltei.
Labirintul pe care il formeaza reteaua hidrografica secundara a Deltei are, in linii mari, inca patru componente: sahale (fostele brate ale Dunarii, in curs de colmatare), garle (sahale de mici dimensiuni), canale (sahale rectificate si dragate). Acestora li se alatura si formatiunile de natura depresionar-lacustra simple: limanuri (la gura unor mici rauri), lagune (vechi golfuri marine), mlastini (ape putin adanci ce pot seca), japse (ape de la viituri) precum si complexe: lacuri depresionare gen Matrita, Furtuna etc. 
Acest mirific labirint desemnat si ca cea mai intinsa zona compacta de stufaris din lume ascunde in inima sa circa o treime din totalul de specii cunoscute in flora Romaniei. 
Fiind astfel delta reprezentativa a batranului continent si una dintre cele mai mari complexe din lume, Delta Dunarii a fost declarata Rezervatie a Biosferei ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor de apa. 
Intr-adevar o adevarata arca a lui Noe la ,,bordul" careia misuna o lume fantastica, in sanul careia este recomandat sa intrati numai pe baza unui permis de acces eliberat de ARBDD si, spre a-i deslusi mai bine tainele. 
La Portita a fost semnalat de curand un guvid de... 3,2 cm -  cel mai mic peste din Delta. O specie unica in lume, asa ca ati avea cu ce sa va mandriti Sau, daca aveti timp, mai puteti astepta. Luati-va companie o broasca testoasa; sunt cele mai longevive animale din Delta si pot trai cca. 120. Tot aici, in minunata noastra Delta va veti convinge o data in plus, in caz ca nu stiati, ca nu tot ce zboara se mananca, deoarece din cele331 de specii de pasari, doar 172 de specii cuibaresc, iar restul sunt sedentare sau partial migratoare. 
Atat in apa cat si pe pamant sau in aer pentru fiecare specie exista vanatori. Cei care stiu sa vada si sa simta aceste lucruri vor simti cu sigurana o bucurie primara. In fiecare sezon Delta Dunarii este o neintrerupta simfonie, o inegalabila armonie a naturii, o baie de frumusete in fiecare anotimp. 
Intinderile de apa si uscat,taram in permanenta metamorfoza, ofera aici conditii de viata optime pentru un numar mare de specii , plante si animale. Alaturi de numarul de plante acvatice si terestre, se intalnesc aici si coloniile de pelicani si cormorani specifice Deltei Dunarii. Se remarca de asemenea si numarul mare de specii de pesti cu valoare ecologica dar si economica ridicata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ecologizarea turismului in Delta Dunarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

,,Ghidul turistic al judetului Tulcea" - U.S.Agency for International Development-Program GRASP 
,,Agroturismul in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii"-Organizatia de tineret ,,Forever Young"-Tulcea; Program Phare 2000- Coeziune economica si sociala


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!