Duritatea Apei

Extras din referat Cum descarc?

DETERMINAREA DURITATII SI MINERALIZARII TOTALE A APEI
Una dintre substantele absolut indispensabile pentru viata, pentru orice ramura de activitate economica si care intervine in majoritatea proceselor fizico chimice, este apa.
In natura apele nu sunt constituite din apa pura ci sunt de fapt diferite solutii diluate. Astfel in apele subterane si de suprafata predomina sarurile pe care apa le dizolva din componentii mineralogici cu care vine in contact, iar in apele de precipitatie atmosferica sunt prezente gazele pe care le dizolva din aer. Continutul de gaze este diferit, ca si natura gazelor dizolvate. Apa de ploaie contine cantitati variabile de CO2, H2S, SO2, etc. in zonele industriale unde continutul de CO2 este mai mare si insotit de cantitati variabile de SO2 si NO2 apele au un caracter acid (H2CO3, H2SO4, HNO3) prin urmare au un caracter foarte agresiv. Astfel puterea de solubilizare a apelor cu continut de H2CO3 este foarte mare fata de rocile si mineralele cu care vine in contact, conducand la formarea unor ape cu continut bogat in bicarbonati din care cel mai nociv este bicarbonatul de calciu si magneziu care confera apelor asa-numita duritate temporara.
In practica utilizarea apei poate lua diferite directii: apa potabila, apa de cazane si generatori de abur, apa tehnologica.
Apele potabile pentru a putea fi utilizate in acest scop trebuie sa indeplineasca o seama de conditii numite indici de solubilitate, care fixeaza continutul admis al microorganismelor, suspensiilor, sarurilor solubile, pH-ului, substantelor organice.
Apele industriale se impart in:
- ape de fabricatie utilizate ca materie prima sau auxiliara in industrie;
- ape de alimentare a caznelor de aburi.
In mod conventional duritatea se exprima in grade de duritate (in grade de duritate (?d). In Romania se utilizeaza gradul de duritate german care reprezinta un continut de saruri de calciu si magneziu echivalent cu mg CaO la 1000 mL de apa.
Relatia dintre diferite grade de duritate (german, francez, englez) este prezentata in urmatorul tabel.
1 grad german, d? 10 mg CaO/dm3 1.79 f? 1.25 e? 0.375 mval
1 grad francez, f? 10 mg CaCO3/dm3 0.70 e? 0.1 mval 0.56 d?
1 grad englez, e? 14.3 mg CaCO3/dm3 0.80 d? 1.45 f? 0.285 mval
1 mval 28 mg CaO/dm3 2.8 d? 5 f? 3.5 e?
Se deosebesc urmatoare tipuri de duritate a apei: 
- duritatea temporara (dt), determinata de prezenta bicarbonatilor de calciu si magneziu. Acesti compusi sunt termic instabili, descompunandu-se la incalzire, in carbonatii corespunzatori care au produse de solubilitate mai mici si se depun, conform reactiilor:
- duritate permanenta (dp), conferita de sulfati, cloruri, azotati de calciu si magneziu, care persista in apa si dupa fierbere.
- duritate totala (dT) egala cu suma duritatilor temporara si permanenta. Valoarea duritatii totale permite urmatoare clasificarea a apelor, importanta pentru utilizarile industriale:
- ape foarte moi, cu duritate sub1 d?
- ape moi, cu duritate 4 - 5 d?
- ape mijlocii, cu duritate 8 - 12 d?
- ape dure, cu duritate 12 - 30 d?
- ape foarte dure, cu duritate peste 30 d?
DETERMINAREA DURITATII TEMPORARE 
Duritatea temporara (dt) se determina prin titrare cu acid clorhidric 0.1 N in prezenta de indicator metilorange.
Au loc urmatoarele reactii:
Mod de lucru
- se masoara 100ml apa de la robinet si se introduc intr-un vas conic;
- se pun 2-3 picaturi de metilorange;
- se titreaza (se adauga, cu atentie, mililitru cu mililitru dintr-o biureta) cu solutie 0.1 n HCl pana la virarea ( modificarea culorii) indicatorului de la galben pai la portocaliu;
- se incalzeste proba pana la fierbere pentru eliminarea CO2;
- se raceste proba;
- daca solutia revine la culoarea galbena se titreaza in continuare cu HCl pana la portocaliu;


Fisiere in arhiva (1):

  • Duritatea Apei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!