Duritatea Apei

Referat
6.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1059
Mărime: 27.18KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din referat

DETERMINAREA DURITÃTII SI MINERALIZARII TOTALE A APEI

Una dintre substantele absolut indispensabile pentru viatã, pentru orice ramurã de activitate economicã si care intervine în majoritatea proceselor fizico chimice, este apa.

În naturã apele nu sunt constituite din apã purã ci sunt de fapt diferite solutii diluate. Astfel în apele subterane si de suprafatã predominã sãrurile pe care apa le dizolvã din componentii mineralogici cu care vine în contact, iar în apele de precipitatie atmosfericã sunt prezente gazele pe care le dizolvã din aer. Continutul de gaze este diferit, ca si natura gazelor dizolvate. Apa de ploaie contine cantitãti variabile de CO2, H2S, SO2, etc. în zonele industriale unde continutul de CO2 este mai mare si însotit de cantitati variabile de SO2 si NO2 apele au un caracter acid (H2CO3, H2SO4, HNO3) prin urmare au un caracter foarte agresiv. Astfel puterea de solubilizare a apelor cu continut de H2CO3 este foarte mare fatã de rocile si mineralele cu care vine în contact, conducând la formarea unor ape cu continut bogat în bicarbonati din care cel mai nociv este bicarbonatul de calciu si magneziu care conferã apelor asa-numita duritate temporarã.

În practicã utilizarea apei poate lua diferite directii: apã potabilã, apã de cazane si generatori de abur, apã tehnologicã.

Apele potabile pentru a putea fi utilizate în acest scop trebuie sã îndeplineascã o seamã de conditii numite indici de solubilitate, care fixeazã continutul admis al microorganismelor, suspensiilor, sãrurilor solubile, pH-ului, substantelor organice.

Apele industriale se împart în:

- ape de fabricatie utilizate ca materie primã sau auxiliarã în industrie;

- ape de alimentare a caznelor de aburi.

În mod conventional duritatea se exprimã în grade de duritate (în grade de duritate (°d). În România se utilizeazã gradul de duritate german care reprezintã un continut de sãruri de calciu si magneziu echivalent cu mg CaO la 1000 mL de apã.

Relatia dintre diferite grade de duritate (german, francez, englez) este prezentatã în urmãtorul tabel.

1 grad german, d° 10 mg CaO/dm3 1.79 f° 1.25 e° 0.375 mval

1 grad francez, f° 10 mg CaCO3/dm3 0.70 e° 0.1 mval 0.56 d°

1 grad englez, e° 14.3 mg CaCO3/dm3 0.80 d° 1.45 f° 0.285 mval

1 mval 28 mg CaO/dm3 2.8 d° 5 f° 3.5 e°

Se deosebesc urmãtoare tipuri de duritate a apei:

- duritatea temporarã (dt), determinatã de prezenta bicarbonatilor de calciu si magneziu. Acesti compusi sunt termic instabili, descompunându-se la încãlzire, în carbonatii corespunzãtori care au produse de solubilitate mai mici si se depun, conform reactiilor:

- duritate permanentã (dp), conferitã de sulfati, cloruri, azotati de calciu si magneziu, care persistã în apã si dupã fierbere.

- duritate totalã (dT) egalã cu suma duritatilor temporarã si permanentã. Valoarea duritatii totale permite urmãtoare clasificarea a apelor, importantã pentru utilizãrile industriale:

- ape foarte moi, cu duritate sub1 d°

- ape moi, cu duritate 4 – 5 d°

- ape mijlocii, cu duritate 8 – 12 d°

- ape dure, cu duritate 12 – 30 d°

- ape foarte dure, cu duritate peste 30 d°

DETERMINAREA DURITÃTII TEMPORARE

Duritatea temporarã (dt) se determinã prin titrare cu acid clorhidric 0.1 N în prezentã de indicator metilorange.

Au loc urmãtoarele reactii:

Mod de lucru

- se mãsoarã 100ml apã de la robinet si se introduc într-un vas conic;

- se pun 2-3 picãturi de metilorange;

- se titreazã (se adaugã, cu atentie, mililitru cu mililitru dintr-o biureta) cu solutie 0.1 n HCl pânã la virarea ( modificarea culorii) indicatorului de la galben pai la portocaliu;

- se încalzeste proba pânã la fierbere pentru eliminarea CO2;

- se raceste proba;

- dacã solutia revine la culoarea galbenã se titreazã în continuare cu HCl pânã la portocaliu;

Preview document

Duritatea Apei - Pagina 1
Duritatea Apei - Pagina 2
Duritatea Apei - Pagina 3
Duritatea Apei - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Duritatea Apei.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Apelor Industriale în Ecosistemul Urban Pitești

CAPITOLUL I: ARGUMENT Calitatea mediului este o noţiune complexă care cuprinde numeroase aspecte ale raportului om - natură. Utilizând acest...

Apele Reziduale

Poluarea reprezinta orice alterare fizica, chimica, biologica sau bacteriologica a apei, peste o limita admisibila stabila, inclusiv depasirea...

Procedee și Echipamente pentru Epurarea Apei

1. Introducere Apa reprezintă unul dintre elementele esenţiale suportului vieţii pe Terra, existenţa ecosistemelor se datorează prezenţei apei....

Tehnici de monitorizare a clorului din apă

Introducere Clorul este un indice de calitate al apei. Cl2+H2O=HOCl+HCl Unitatea de masura:mg/dm³. Valoarea maxima admisa este de 0,5. Limita...

Studiul bicarbonaților, carbonaților și substanțelor oxidabile din apa potabilă și de râu zona Piatra Neamț

Pe Pamânt nu exista organism animal sau vegetal care sa poata supravietui în absenta apei. Ca urmare, apa are o importanta covârsitoare pentru...

Indicatori Chimici Ape Naturale

ARGUMENT În natură, apa este cea mai răspândită substanţă compusă şi se găseşte in toate cele trei stări de agregare, dar mai ales în stare...

Poluarea Apelor

Ape acopera circa 71%din suptrafata Pamantului;oceanele contin 97,2% din totalul apei de pe pamant Apă= lichid inodor, insipid şi incolor, de cele...

Ecologie - Apele

5. POLUAREA SI PROTECTIA ECOSISTEMELOR ACVATICE 5.1. Eutrofizarea apelor - fenomenul de crestere a productivitatii biologice, a biomasei algelor...

Te-ar putea interesa și

Tehnologie de Fabricare a Sticks-urilor

TEMA PROIECTULUI Sa se proiecteze o sectie pentru producerea sticksurilor cu o capacitate de 6t/24h. Coacerea produselor se va realiza la un...

Surse de poluare a apei și modul de dispersie al poluanților

Argument Apa, aerul si solul constituienti ai biosferei sunt cunoscuti sub denumirea de factori de mdiu. Cunoasterea conditiilor de viata din...

Procesul de Fabricare a Sticsurilor

CAPITOLUL I. INTRODUCERE Descoperirea procesului de panificaţie a avut loc pe o arie geografică foarte extinsă, el a evoluat în timp, pe căi...

Calitatea Apei Potabile

LABORATOR DE DETERMINÃRI FIZICO-CHIMICE 42 Argument ,,Apei i-a fost datã puterea magicã de a deveni seva vietii pe Pãmânt!” Leonardo Apa este...

Particularități tehnologice de fabricare a produselor negelificate

CAP.I. ARGUMENT TEHNOLOGIA PRODUSELOR CONSERVATE CU ZAHAR Pentru conservarea fructelor s-au pus la punct metode care nu diminueaza calitatile si...

Tehnologia fabricării turtei dulci

Memoriu justificativ Industria de cofetărie ocupă un loc însemnat în cadrul industriei alimentare. Pentru a satisface cererile consumatorilor cu...

Apa - element al biosferei

ARGUMENT Apa este foarte mult raspandita in natura, in toate trei straturile de agregare, sub forma de gaz sau vapori de apa - ceata, aburi si...

Analiza calitativă a apei potabile din satul Slobozia, comuna Boghicea, județul Neamț

Rezumat Acestă lucrare prezintă monitorizarea .i analiza calită.ii apei freatice din satul Slobozia, jude.ul Neam., evaluând 11 parametrii...

Ai nevoie de altceva?