Distributia Spatiala si Temporala a Valorilor Indicatorului Specii Protejate si Amenintate la Nivelul Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

1. Definirea indicatorului
Indicatorul exprima cat de multe specii existente in Europa si la nivel global evaluate ca fiind amenintate, sunt protejate de Directivele CE si Conventia de la Berna.
Unitatea de masura pentru acest indicator este numarul de specii.
2. Tipul indicatorului si corelarea lui cu alti indicatori din serie
Un indicator de mediu devine un indicator de durabilitate adaugand trei elemente : timp , limita si scop.EEA utilizeaza o tipologie pentru a separa diferiti indicatori si in special metodologia lor relevanta(EEA 1999, Bosch si Gabrielson, 2003).
Prima tipologie de indicatori a fost condusa de o retea simpla de indicatori : Ce se intampla ?(A); Este aceasta relevanta? (B); Putem face progrese in imbunatatirea modului in care facem lucrurile? (C), Contribuie aceasta la bunastarea noastra generala ?(D).
Indicatorul "Specii protejate si amenintate" este de tip descriptiv ( A - Ce se intampla mediului inconjurator si oamenilor? )
Analizand indicatorul descriptiv A dupa modelul DPSIR putem afirma ca acest tip are ca si determinant educarea consumatorului.Reducerea presiunii este indicata de cautarea activitatilor prin care sa facem fata diferitelor cai si modele de dispersie.Starea este data de activitati de cercetare in care sa se reduca doza sau efectele.Impactul tipologiei este o actiune scurta pentru protejarea oamenilor sau mediilor in cazul bolilor, poluarii dupa evenimente majore.In final raspunsurile sunt date de respectarea monitorizarii indicelui. 
Fiind un indicator al biodiversitatii acesta se poate asocia cu usurinta cu : indicatorul ariilor protejate, habitate de interes european, menagementul finantarii biodiversitatii, diversitatea speciilor,etc.
3. Modul de construire al indicatorului
Metodologia de calcul a indicatorului implica mai multi pasi :
- Lista speciilor amenintate la nivel global( extras din EUNIS) sunt clasificate astfel : vulnerabile(VU), pe cale de disparitie (EN) si in pericol critic (CR) prezente inEU25 pentru care se aplica ambele legi, atat Directiva CE cat si Conventia de la Berna.
- Infunctie de aceasta lista se numara numarul de specii pe grupe de specii( nevertebrate, pesti, reptile, amfibieni,pasari si mamifere)
- Apoi se contorizeaza numarul de specii pe grupe de specii ale faunei amenintate strict protejate prin cel putin una din cele doua directive:
o Conventia de la Berna, doar Anexa II 
o Conventia de la Berna (Anexa II) + Directiva Pasari CE (anexa II si III) + Directiva Habitate CE (Anexa IV)
o Conventia de la Berna (Anexa II) + revizuita Directiva Pasari CE (anexa II si III) + revizuita Directiva Habitate CE (Anexa IV)
- Se calculeaza procentul
? NOTA: 
a) Speciile protejate si amenintate la nivel global sunt numite in functie de tarile in care regulamentele in vigoare se aplica.
b) Subspeciile amenintate global sunt considerate a fi protejate doar daca se aplica si in cazul speciei principale.Exista un gen de nevertebrate care este considerat de IUCN , amenintate la nivel global (Hauffenia sp., Hydrobiidae., Mesogastropoda,Mollusca).Pentru ca numarul de specii ale acestui gen sunt necunoscute si nicio specie Hauffenia nu e protejata nici de Directiva habitatelor CE nici de Conventia de la Berna, proportia estimata in grafice e probabil, in realitate, mult mai mare.In ceea ce priveste Directiva pasarilor CE , cum toate speciile sunt considerate a fi strict protejate prin derogarile speciale pentru vanatoare si comert in scurta lista a speciilor (Anexa II si III),s-a verificat ca niciun taxon amenintat global sa nu se afle pe acea lista.


Fisiere in arhiva (1):

  • Distributia Spatiala si Temporala a Valorilor Indicatorului Specii Protejate si Amenintate la Nivelul Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!