Dezvoltarea Durabila - Strategii - Politici de Mediu

Cuprins referat Cum descarc?

1. Cuprins
2.Introducere 3
3.Dezvoltarea durabila. Concept. Caracteristici 5
4.Scurt istoric al dezvoltarii durabile 11
5.Strategii de protectie a mediului 13
6.Analiza comparata a strategiilor de dezvoltare durabila la nivel international 15
7.Strategia de dezvoltare durabila a Romaniei 21
8.Conservarea si managementul responsabil al padurilor si al ariilor protejate in Romania 25
9.Dezvoltare durabila in mediul rural 26
10.Bibliografie 31


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Economia mediului constituie, in principal, o parte centrala a teoriei economice, iar dilema umanitatii, in prezent, este cum sa se realizeze un optim intre cresterea economica si dezvoltarea durabila, deoarece, din punct de vedere ecologic, apreciem, ca exista doua maniere de a analiza cresterea economica si anume:
- Prin prisma tehnologiei de productie (si consumul), ce pot fi ameliorate prin:
- utilizarea progresului tehnic
- substituirea materialelor sau a procedeelor ce prezinta riscuri cu altele mai putin periculoase
- Prin prisma necesitatii de modificare a modalitatilor de consum. In aceste conditii este incontestabila preocuparea autoritatilor pentru problemele de mediu, mai ales ca asistam la o constientizare a gravitatii consecintelor negative, cu impact imediat si la termen, chiar daca in timp intervin numeroase decizii, unele probleme fiind deja rezolvate.
Protectia mediului constituie astfel un element esential al dezvoltarii durabile economice si o conditie a stabilitatii politice si sociale pe termen lung. Totusi, pentru multe tari in curs de dezvoltare, aceasta tema este un lux pornind de la obiectivele economice propuse, deoarece nu dispun de sumele necesare efectuarii unor investitii importante pentru repararea pagubelor aduse mediului.
Conform cercetarii se considera ca multe dintre problemele de mediu se pot rezolva prin:
- stabilirea drepturilor de proprietate incontestabile si executorii
- stabilirea regulilor ce guverneaza accesul la resurse
- utilizarea instrumentelor de actiune, printre care enumeram: masuri reglementate( norme, amenzi sau alte sanctiuni), taxe de mediu, sisteme de consignatie si subventii.
(1) Politici si Strategii financiare de protectie a mediului, Ed, ASE, autor Mariana Vuta
Economia de mediu constituie o ramura importanta a stiintei economice asa cum scria B. de Jouvenel: " Iata cine ne indeamna sa reflectam asupra disciplinei. Abia ieri, domeniul sau era definit de natura raporturilor sociale ce faceau obiectul sau; in prezent "ca un zbor de erete", economistii acestei generatii "colonizeaza", am putea spune, intrebari care nu se gaseau inainte de resortul lor; aceasta eliberare de frontiere - care fusesera trasate conform cu obiectivul - este justificata in numele capacitatii uneltei intelectuale".
In acest context, economia mediului inconjurator se desfasoara in principal pe patru mari directii:
1. Elaborarea de tehnici de valorificare in termini monetari a fenomenelor mediului inconjurator si aplicarea analizei cost - avantaje;
2. Conceptia si punerea in rol a instrumentelor politicii mediului inconjurator. Pe plan mondial, multi cercetatori au studiat problemele poluarii si alocarii costurilor la scara internationala
3. Cercetarile asupra dimensiunii internationale a fenomenelor si politicilor mediului inconjurator
4. Reflectia asupra punerii in practica a procesului "dezvoltarii durabile" pentru protectia resurselor palnetei si pentru concilierea protectiei dezvoltarii mediului inconjurator.
(1) Politici si Strategii financiare de protectie a mediului, Ed, ASE, autor Mariana Vuta
Dezvoltarea durabila. Concept. Caracteristici
Indiferent daca ne place sau nu, ne-am nascut cu totii pe aceasta planeta, facand parte din marea familie umana, si fiecare dintre noi are acelasi drept de a trai intr-un mediu curat si de a fi sanatos, avand in acelasi timp misiunea de a lasa in urma noastra o mostenire nealterata de actiunile noastre. 
Pentru realizarea unui echilibru dinamic al nevoilor uman-sociale cu cele de eco-sistem, printr-o politica de stimulare a creativitatii umane in gasirea unor solutii la gravele probleme ale lumii contemporane cum ar fi: poluarea, suprapopularea, foametea, nevoia de lociunte, perspectiva epuizarii unor resurse de materii prime si energie in urmatorii zeci de ani ca urmare a cresterii consumului a aparut si s-a dezvolvat conceptul de dezvoltarea durabila.(2)


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Durabila - Strategii - Politici de Mediu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!