Dezvoltare Durabila si Protectia Mediului - Hidrosfera ca Factor de Mediu

Extras din referat Cum descarc?

Teoria generala a geosferelor concentrrice ale Pamantului a fost formulata pentru prima oara de geologul E. Suess (1875). Principalele geosfere de la suprafata globului terestru sunt: hidrosfera, litosfera, atmosfera si biosfera. Termenul de ecosfera inglobeaza intreaga lume vie si mediul ei de viata: atmosfera, hidrosfera si straturile superioare ale litosferei. 
Dar, din punct de vedere al ierarhiei nivelurilor de organizare ale lumii vii, aparea ca o necesitate separarea partii vii din biosfera sau din ecosfera de substratul sau abiotic. De aceea, prin analogie cu biocenoza, care impreuna cu biotopul ei formeaza un ecosistem s-a trecut la folosirea termenului de ecosfera in sensul de cel mai intins ecosistem de pe glob; partea vie reprezinta biosfera, iar mediul ei de viata toposfera. Toposfera cuprinde intreaga hidrosfera, stratul superior al litosferei si stratul inferior al atmosferei (troposfera).
Hidrosfera este formata din invelisul de apa lichida, solida sau gazoasa care exista pe glob. Volumul total de apa existent in ecosfera, in afara de apa continuta in substantele solide, se ridica la aproximativ 1370 * 106 km3, repartizata astfel: 
- oceane 1330 * 106 km3 (97,15%) 
- apa dulce 38 * 106 km3 (2,85%) 
Apa dulce este continuta in: 
- ghiata polara si de altitudine 29.336.000 km3 (77,420%)
- rauri (valoare statica) 1.200 km3 (0,003%)
- lacuri, din care: 
- cu apa dulce 125.000 km3 (0,328%)
- cu apa sarata 105.000 km3 (0,274%)
- atmosfera (vapori) 13.000 km3 (0,034%)
- umiditatea solului 67.000 km3 (0,175%) 
- ape subterane: 
- pana la 800 m adancime 4.175.000 km3 (10,88l%) 
- intre 800-4000 m 4.176.000 km3 (10,882%) 
Intre apa marilor, oceanelor, raurilor si lacurilor, precum si apele subterane si vaporii de apa din atmosfera exista o stransa legatura, apa trecand de la o stare la alta intr-un circuit continuu, conditionata de energia solara si de fortele gravitationale. Adancimile predominante in oceane sunt cuprinse, pe o intindere de circa 75% din suprafata lor totala, intre 3000 si 6000 m. Adancimea medie se situeaza in jur de 3794 m, iar adancimea maxima, in Groapa Marianelor (Oceanul Pacific), este de 11034 m. 
Viata este prezenta in toata hidrosfera, aceasta fiind sediul aparitiei primelor fiinte. Organismele care populeaza hidrosfera produc o mare cantitate de oxigen atmosferic (fitoplanctonul oceanic produce anual ciorca 363 milioane tone de oxigen). In acelasi timp, hidrosfera este cel mai important mediu absorbant si emitator de caldura. Pamantul este unicul loc cunoscut in care apa apare cert si in forma lichida. Este rezultatul convergentei mai multor factori, mici modificari putand duce la disparitia apei lichide si deci a vietii: o variatie de numai +/- 5% a distantei fata de Soare, sau o variatie a intensitatii sau compozitiei spectrale a radiatiei acestuia, sau modificarea compozitiei atmosferei planetei noastre. 
Clasificarea bazinelor acvatice se poate face dupa mai multe criterii si astfel putem avea:
- ape oceanice si ape continentale;
- ape de suprafata, ape subterane si ape meteorice;
- ape curgatoare si ape statatoare;
- ape nationale, ape teritoriale si ape internationale;
- bazine acvatice naturale si bazine acvatice artificiale.
In general, bazinele acvatice sunt impartite in doua mari categorii bazine oceanice si bazine continentale. Apele oceanice sau marine sau apele sarate detin 97% din volumul total al hidrosferei si ocupa peste 71% din suprafata Terrei. Apele oceanice si marine formeaza un sistem acvatic interconectat, interdependent ce are un rol deosebit in ceea ce priveste circuitul hidrologic, circuitele biogeochimice globale, in modelarea climei locale si globale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltare Durabila si Protectia Mediului - Hidrosfera ca Factor de Mediu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!