Dezastrul Ecologic de la Copsa Mica

Extras din referat Cum descarc?

Omul a inceput sa inteleaga mai ales in ultimele decenii ca progresul societatii umane s-a transformat treptat in instrument de distrugere, cu efecte dezastruoase asupra naturii. Odata cu aparitia civilizatiei umane a aparut si interventia brutala a omului prin exploatarea nerationala a naturii si alterarea mediului prin poluarea produsa de activitatile industriale, agricole si menajere. 
Efectul de sera, distrugerea stratului de ozon, ploile acide au avut consecinte din ce in ce mai dramatice in ultimii ani. Acidificarea este procesul prin care suprafata pamantului este "saracita" in baze si sufera continuu o crestere a aciditatii, ducand la degradarea solului si a apelor precum si la deteriorarea ecosistemelor aferente. Prognozele arata caacidificarea solului produce importante daune in special asupra agriculturii.
Copsa Mica este un oras in judetul Sibiu, Transilvania, Romania. In prezent numarul total de locuitori este de 5142 persoane din care: barbati 2563 si femei 2579 . 
Situatia pe grupe de varsta: 
Intre 0 - 18 ani sunt 1535 locuitori 
Intre 18 - 55 ani sunt 2556 locuitori
Peste 55 ani sunt 1051 locuitori
Orasul Copsa Mica este situat in partea de nord-vest a judetului Sibiu, la confluenta riurilor Tirnava Mare cu Visa. Traversat de DN14 este situat la 43 km de resedinta de judet, 12 km de municipiul Medias si la 33 km fata de municipiul Blaj pe DN 14B. Localitatea se invecineaza la nord cu comuna si statiunea Bazna, la nord-est cu comuna Tirnava si municipiul Medias, la est cu comuna Valea-Viilor, la sud cu comuna Axente Sever, iar la vest cu comuna Micasasa. Orasul este amplasat in culoarul depresionar al raului Tarnava Mare, inconjurat de dealuri.
Inaugurata in 1939, fabrica de prelucrare a zincului si a plumbului din concentrate miniere a constituit un pas inainte pentru dezvoltarea economica a orasului. Totusi, industrializarea fortata din anii ,,epocii de aur" a reprezentat o catastrofa ecologica pentru mediul inconjurator, fiind realizata fara efectuarea vreunui studiu despre impactului ecologic asupra regiunii. Instalatiile au fost marite de la 4000 t/an la aproape 30 000 t/an si s-a inaugurat si o fabrica de negru de fum. Cu toate ca din punct de vedere economic a fost un castig, pagubele pe plan ecologic, dar si uman sunt foarte grave.
Inca de la inceputul anilor 50 s-au tras semnale de alarma cu privire la depasirea valorilor maxime admise a anumitor metale in atmosfera, precum cadmiu, plumb sau zinc. Dorin Bardac, in "Copsa Mica - elemente de monografie medicala si sociala", mentiona ca in 1977 concentratia dioxidului de sulf era de 2,8 ori mai mare decat cea maxim admisa, iar in 1987 de 13,2 ori. Aceleasi niveluri ridicate de poluare intalneam si in raul Tarnava Mare, unde cadmiul se gasea intr-o concentratie de 7,3 ori mai mare decat limita admisa. La nivelul solului, situatia a fost si mai grava - se ajungea in unele locuri si la depasirea STAS-urilor de 55,3 ori atat in cantitatea de plumb, cat si in cea de cadmiu la hectar. 
De asemenea, vegetatia a fost grav afectata, efectele fiind vizibile cu ochiul liber: defolieri accentuate, aparitia de pete galbui pe spanac si ovaz, incretirea si prezenta arsurilor pe frunzele de stanjenel si chiar uscarea copacilor. Un exemplu aparte il reprezinta il reprezinta Dealul Prostitei, care in trecut era ideal pentru cultivarea vitei-de-vie, iar astazi prezinta doar o vegetatie ierboasa saraca. Toate aceste plante, deloc sanatoase, ajung in urma parcurgerii lantului trofic, in tesuturile vietuitoarelor (oameni sau animale), cauzand afectiuni grave.
Verdictul specialistilor este unul dur: poluarea din Copsa Mica este intensa si foarte agresiva. Spre exemplu, intoxicarea cu dioxid de sulf cauzeaza ameteli, afectiuni pulmonare acute si chiar spasm laringian ce provoaca decesul. Acidul sulfuric format prin dizolvarea dioxidului de sulf in picaturile de roua reprezinta cauza pentru care albinele nu pot trai pe o suprafata cu raza de 15 km in jurul localitatii Copsa Mica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezastrul Ecologic de la Copsa Mica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!