Dezastrul de la Cernobâl

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cernobal este o localitate nelocuita din Ucraina situat in nordul tarii, in apropiere de granita cu Belarus. Orasul e situat linga lacul de acumulare Kiev, la confluenta raurilor Pripiat si Nipru. La aproximativ 10 km de oras se afla Centrala Atomoelectrica Cernobal-Lenin construita in 1977, cu patru reactoare energetice nucleare de timp RBMK-1000. Asemenea altor centrale electrice nucleare proiectul sovietic avea un miez de reactor care continea tije de combustibil radioactiv de uraniu. In reactoarele de la Cernobal au fost folosite ca moderator blocuri de grafit In grafit se aflau incastrate tije de control din bor. Cal dura emanata de tijele de combustibil era inlaturata din miez de un agent de racire - in acest caz apa normala aflata sub mare presiune. Apa era pompata in miez unde fierbea si crea un jet de aburi extreme de calzi. Apa si aburi erau separate intr-un separator de abur aflat langa miez. Apa era pompata inapoi in miez, iar aburi treceau prin turbine producand energie electrica.

Regiunea or. Cernobal. Foto de pe statia spatiala Mir in 1997

Pe data de 26 aprilie 1986 la ora locala 1.23 de minute in urma unui test de rutina realizat la reteaua electrica a reactorului 4 s-a declansat un lant de evenimente tragice care au provocat topirea si explozia miezului. Invelisul de grafit al reactorului a luat foc iar produsele fisiunii radioactive au fost aruncate la mai multi kilometrii in atmosfera, fiind de 400 de ori mai mari decat cele inregistrate in urma bombardamentului atomic de la Hiroshima si Nagasaki in timpul celui de-al 2-lea Razboi Mondial.

Filmul accidentului

Centrala nucleara de la Cernobal utiliza reactoare tip RBMK - 1000 , un reactor de apa sub presiune, moderat cu grafit si racit cu apa usoara. Intrucat centralele nucleare nu doar genereaza energie ci o si consuma, in momentul proiectarii unui reactor, el trebuie conceput intr-o asemenea maniera incat sa existe suficienta energie pentru a-l inchide in caz de urgenta.

In noaptea respectiva fusese programata derularea unui test pentru a stabili daca electricitatea ramasa generata de turbina dupa inchidere, putea acoperi intervalul de timp necesar pentru pornirea generatoarelor diesel de urgenta - ceea ce trebui sa se intample in aproximativ 40-60 secunde.

In 25 aprilie a fost initiata prima etapa de reducere a energiei produse de reactor, de la nivelul nominal de 3200 de MW pana la 1000 de MW. Aceasta reducere a nivelului de energie era normala in cadrul procedurii de rutina derulate pentru inchiderea reactorului. Pe parcursul celei de-a doua etape din data de 26 aprilie datorita faptului ca sistemul de reglare automata al energiei era defect, valoarea-tinta pentru regularizarea productiei totale de energie a centralei nu a putut fi setata corect iar nivelul de energie al reactorului a scazut neobisnuit de mult, pana la 30 MW. Ca raspuns la aceasta situatie, cateva din tijele de control au fost inlaturate, pentru a creste productia de energie a reactorului insa din pacate nu s-a putut aduce decat pana la 7% din valoarea normala, prin

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezastrul de la Cernobal.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 792 cuvinte
Nr caractere:
9 125 caractere
Marime:
870.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
cernobal, dezastru, mediu
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!