Determinarea unor Insecticide Organofosforice

Extras din referat Cum descarc?

Cuvinte cheie 
Acetilcolinesteraza (AChE), biosenzori bazati pe AChE, electrozi screen-printati, inhibitie enzimatica, insecticide organofosforice, clorpirifos metil oxon, paraoxon, diclorvos, imobilizare in sol-gel, imobilizare prin reticulare, analiza selectiva a insecticidelor, AChE din Drosophila melanogaster (Dm), AChE din tipar electric, voltametrie de stripping anodic, determinarea Cu(II), electrod chimic modificat cu salicilaldoxima. 
Determinarea unor insecticide organofosforice utilizand un biosenzor potentiometric bazat pe acetilcolinesteraza (AChE)
In acest referat este prezentata determinarea a doi compusi organofosforici, utilizand un biosenzor potentiometric reutilizabil. AChE a fost imobilizata pe o membrana de ester de celuloza folosind in acest scop glutaraldehida si albumina serica bovina (BSA). Membrana a fost apoi fixata pe un electrod de sticla cu suprafata plata. Gradul de inhibitie al enzimei este dependent de concentratia de pesticid din proba de analizat. Enzima inhibata a fost reactivata utilizand piridin-2-aldoxima metiiodura (2-PAM). In figura 1 este prezentata schema de imobilizare a AChE pe membrana de ester de celuloza.
Figura 1. Schema protocolului de imobilizare a enzimei
AChE catalizeaza reactia de hidroliza a substratului, acetilcolina, cu obtinerea produsilor de reactie colina si acid acetic. Acesta din urma genereaza o variatie a pH-ului solutiei din membrana care este masurat cu ajutorul electrodului de sticla. Cand insecticidul inhiba enzima imobilizata pe membrana se poate observa o reducere a variatiei de pH in prezenta substratului(figura 2) 
figura 2. Principiul de detectie potentiometrica al insecticidelor organofosforice folosind un biosenzor cu AChE.
Biosenzorul bazat pe AChE imobilizata pe o membrana de ester de celuloza prezinta o buna stabilitate operationala si de stocare. Insecticidele organofosforice utilizate in aceste experimente au fost: etil paraoxon si diclorvos (figurile 3, 4). Dupa fiecare masuratoare de inhibitie enzimatica, reactivarea enzimei a fost facuta prin incubarea biosenzorului timp de 10 min intr-o solutie 2-PAM 0,02 mol/L preparata in tampon fosfat 0,002 M, pH=8. Comparand procentele de inhibitie obtinute la aceleasi concentratii de paraoxon respectiv diclorvos s-a constatat o capacitate mai mare de inhibitie a paraoxonului asupra enzimei decat cea a diclorvosului. 
Limita de detectie obtinuta cu biosenzorii construiti a fost de 0,5 uM pentru diclorvos si 0,1 uM pentru etil paraoxon. Metoda a fost usor de aplicat pentru analiza directa a probelor de apa potabila din reteaua de alimentare a municipiului Bucuresti. De altfel aceasta metoda nu impune pre-tratamente ale probei si biosenzorul poate fi usor utilizat de personal cu calificare medie pentru a putea identifica si evalua toxicitatea probelor analizate


Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea unor Insecticide Organofosforice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!