Determinarea si Evaluarea Riscurilor din Zona Zlatna

Extras din referat Cum descarc?

Determinarea hazardelor generatoare de riscuri si evaluarea gradului de periculozitate a fenomenelor pe care le provoaca respectivele hazarde sunt unele din pricipalele obiective ale procesului de cercetare environmentala. Prin cunoasterea acestor chestiuni ( bineinteles si prin coroborarea lor cu alti indicatori ) se poate determina coeficientul de de calitate a vietii populatiei. 
Prin hazard se intelege acel concurs de imprejurari cu potential de producere a unui accident. Riscul presupune insa probabilitatea ca hazardul sa se transforme in accident, sau posibilitatea de producere a unui fenomen cu urmari nefaste. Riscul presupune existenta a doua elemente: elementul hazarduos si societatea umana.
Riscurile se clasifica in trei: riscuri naturale ( hazardul are caracter strict natural ), riscuri sociale ( determinat de problemele societatii ) si riscuri antropogene ( survin din activitatile antropice ). O alta clasificare ( I. Mac ) presupune existenta riscurilor naturale, quasi-naturale si antropogene.
Oricum, este unanim acceptat faptul ca, in functie de dimensiunile ariei de influenta, riscurile pot fi global - sistemice ( cresterea temperaturii globului terestru ), regionale ( fenomenul ENSO ) si locale ( viituri, alunecari de teren ). Pe de alta parte, gradul de risc poate fi neglijabil, minor, moderat si sever. 
Prin probleme de mediu se inteleg acele disfunctionalitati aparute intre doua sau mai multe componente ale mediului. Aceste probleme pot apare la contactul dintre componentele naturale ale mediului inconjurator ( abiotic - abiotic, abiotic - biotic sau biotic - biotic ), dintre componentele naturale si antropice, sau la zona de interferenta dintre sub-componentele antropice ( om - spatiu edificat ).
Orasul Zlatna cu cele 19 localitati apartinatoare reprezinta din punctul de vedere al riscurilor naturale la care este expus teritoriul sau, ca si din punct de vedere al poluarii aerului, apelor si al solurilor un exemplu de asa numita "bomba ecologica". In perimetrul orasului si pe o raza de cel putin 10 - 15 km in jurul sau, se fac resimtite efectele poluarii de toate tipurile ce au determinat uscarea si disparitia pe arii extinse a vegetatiei forestiere si chiar a celei ierboase. Au aparut veritabile badland-uri, adica zone cu pamanturi rele, de nefolosit si care se extind continuu punand in pericol spatiile locuite si nu numai.
Solul a fost erodat, pe multe amplasamente aparand roca la zi. In jurul orasului situat pe valea Ampoiului si pe afluentii acestuia, deplasarile de teren cunosc o gama variata de manifestari: solifluxiuni, creeping, alunecari superficiale, dar si cu profunzime medie sau chiar mare si diverse prabusiri. Efectele eroziunilor in suprafata, a celor in adancime sau laterale sunt vizibile atat in extra cat si in intravilanul orasului. In plus, pe teritoriul sau, sunt amplasate o serie de halde de steril de dimensiuni variabile, rezultate din efectuarea lucrarilor de prospectiuni geologice si din activitatea combinatului de la Zlatna, precum si iazuri de decantare, unele colmatate, altele in curs de uscare. Neacoperite cu vegatatie sau sol vegetal, sunt supuse actiunii agentilor modelatori externi, ceea ce duce la preluarea pulberilor de catre vant sau spalarea rezidurilor si aparitia rigolelor in corpul haldelor.
Activitatea antropica legata de defrisari, constructii de drumuri, excavarea la baza versantilor sau in corpul haldelor ( in vederea recuperarii unor materiale de catre localnici ), pasunatul intensiv, supraincarcarea cu constructii a pantelor, care de fapt sunt vechi glacisuri de alunecare, contribuie la sporirea efectelor negative exercitate de factorii de risc cantonati in depresiunea Zlatna.
Cel mai adesea o serie de procese de degradare ( fenomene geomorfologice actuale cu caracter distructiv ) actioneaza in stransa legatura cu o multitudine de alti factori naturali sau antropogeni, astfel ca este foarte greu de disociat impactul fiecarui proces in parte. Pe un fond litologic favorizant, reprezentat prin conglomerate, gresii rosii - caramizii, sisturi argiloase rosii, argile marnoase cenusiu - galbui - rosietice, a unor formatiuni vulcanogen - sedimentare etc., se produc si se manifesta procese actuale de modelare a reliefului cu caracter de degradare, cel mai adesea suprapunandu-se peste un vechi relief de alunecare.
De asemenea, suprafete intinse din lungul Ampoiului si a afluentilor sai, sunt supuse periodic inundatiilor cu caracter exceptional, precum si actiunii eroziunii laterale exercitata de ape.
Poluarea care a distrus vegetatia si stratul de sol supune aceste perimetre unei accelerari si unei intensificari ale proceselor de degradare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea si Evaluarea Riscurilor din Zona Zlatna.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!