Deșeurile

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Peste doua miliarde de euro vor fi investite in urmatorii ani in depozite ecologice. Normele europene vor ,,scoate din circulatie" peste 230 de gropi municipale, dar ele vor trebui inlocuite. in plus, avem nevoie de incineratoare pentru deseuri periculoase, de sisteme de colectare selectiva si utilaje de tocat. Tot atatea oportunitati de a transforma deseurile in profit.

,,Violeta duce galeata la gunoi", spune un vers dintr-un slagar al formatiei Sarmalele Reci. Cantecul nu spune insa ce se intampla cu gunoiul mai departe. in viata de zi cu zi, drumul gunoiului este lung si complicat. in Bucuresti, dupa ce este ridicat de masini de la scara blocului, este dus la o statie de sortare, unde deseurile umede sunt separate de cele uscate. Mai departe, din cele uscate fierul este extras cu magneti, iar cartonul si plasticul sunt separate manual. in Ramnicu-Valcea, colectarea se face selectiv. Adica, Violeta nu duce o galeata la gunoi, ci are grija sa separe ea insasi plasticul de hartie si sticla.

Odata cu cresterea consumului, a crescut si numarul ambalajelor aruncate. Iar integrarea in Uniunea Europeana ne obliga sa fim mai constienti de importanta solutionarii problemei deseurilor. Depozitele neconforme cu standardele europene vor trebui inchise, iar in locul lor vor fi deschise altele noi, moderne. Din cele 252 de depozite de deseuri municipale existente in Romania, doar 20 sunt conforme cu noile norme. Restul vor trebui inchise si, normal, inlocuite cu altele, care sa respecte normele europene. Cum investitia medie intr-o groapa ,,europeana" este de opt milioane de euro, inseamna ca in urmatorii ani se vor investi aproape doua miliarde de euro doar in gropi de gunoi. Dar mai avem nevoie si de incineratoare, de implementarea in cat mai multe orase a colectarii selective, ceea ce urca semnificativ valoarea investitiei totale.

Avem doar sase incineratoare pentru deseuri periculoase, din necesarul de opt, iar in ceea ce priveste colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice, nu exista nicio sansa sa ne apropiem de tinta negociata de Romania la Bruxelles, adica trei kg/cap de locuitor. Confruntandu-se cu o criza ecologica, autoritatile italiene au vrut sa ne trimita cateva mii de tone de deseuri menajere, oferindu-ne, totodata, 110 euro pe kilogram de deseuri preluate. Le-am refuzat, pe motiv ca nu avem suficiente spatii de depozitare si reciclare.

in limbajul oamenilor de afaceri, toate acestea sunt oportunitati de business inca nevalorificate. Conform reprezentantilor Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, in sectorul gestiunii deseurilor trebuie investite circa patru miliarde de euro pana in anul 2017.

Sunt si investitori care au mirosit oportunitatea. AVE Waste Management, una dintre cele mai mari companii de colectare si depozitare a deseurilor menajere in Europa Centrala si de Est, a intrat pe piata romaneasca in toamna anului trecut, si astazi deserveste 300.000 de locuitori, dar si 2.000 de clienti din industrie si comert. Reprezentantii companiei anticipeaza ca, pana in 2015, vor acoperi doua milioane de romani, piata locala urmand sa atinga 10% din totalul cifrei de afaceri a companiei la nivel mondial. ,,Am facut un consortiu cu AVE Waste Management, deoarece licitatia era pentru constructie si exploatare a unui depozit ecologic", ne-a explicat Cristian Idriceanu, administratorul-delegat pentru sucursala Swietelski Romania, filiala a companiei germane cu acelasi nume. ,,Noi nu suntem o firma de salubritate, astfel incat am apelat la o companie de specialitate", adauga el, insa apreciaza ca sunt exagerate afirmatiile potrivit carora afacerile in acest sector au o profitabilitate uriasa. ,,Investitia nu se amortizeaza la fel de repede ca in retail, de exemplu, dar avantajul este ca banii vin in mod constant. Daca se respecta legea, nu se imbogateste nimeni peste noapte din asta, dar se traieste decent", completeaza Idriceanu.

Electronicele, o afacere are va lua avant in doi ani

Despre taxa verde si obligativitatea colectarii de catre comercianti a aparatelor vechi, la cumpararea unuia nou, deja se stie. Ce nu se stie este ca parte din ele se vor transforma in placi termoizolante. ,,Pe o parte a fabricii intra computerul, si pe cealalta iese produsul finit: placi termoizolante pentru fatadele exterioare ale cladirilor", explica omul de afaceri Silviu Prigoana, cel care investeste la Cernica 15 milioane de euro intr-o fabrica de reciclare a electronicelor. ,,Este singura fabrica de acest tip in Romania. Cinci milioane de euro ne-a costat numai brevetul de inventie, iar zece milioane vor fi investite in fabrica. Probabil, vom recupera investitia in zece ani", spune el, adaugand ca vremea investitiilor facute azi si recuperate maine a trecut.

Valentin Negoita, presedintele asociatiei Eco Tic, asociatia care se ocupa de gestionarea deseurilor din domeniul IT&C si al electronicelor de consum, ne-a declarat ca mai este in derulare o investitie pentru reciclarea elctronicelor la Buzau, de data asta in valoare de cel putin cinci milioane de euro. ,,Afacerile vor lua amploare intr-un an sau doi", spune el. ,,Pentru inceput, colectarea trebuie sa fie indeajuns de bine pusa la punct, sa se ajunga la tone. Pentru ca nicio fabrica nu va putea lucra doua zile din sapte, si restul sa stea".

Cand vine vorba de deseuri industriale

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Deseurile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 313 cuvinte
Nr caractere:
11 889 caractere
Marime:
13.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
deseuri, poluare, reciclare
Predat:
la liceu
Profil:
Resurse naturale şi protecţia mediului
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!