Deserturile si Desertificarea - Probleme Stringente ale Lumii Contemporane

Extras din referat Cum descarc?

1. Deserturile si desertificarea - aspecte generale
Deserturile sunt zone cu ploi extrem de rare, in care traiesc putine specii de plante si animale, iar populatia este foarte restransa. Chiar daca conditiile de viata sunt foarte aspre plantele si animalele s-au adaptat la mediul deserturilor. Broastele de desert isi construiesc vizuine in nisip unde hiberneaza pana la venirea sezonului ploios, cand ies la suprafata pentru a se hrani si a se reproduce.Unele mamifere din desert si-au dezvoltat urechi mari sau alte formatiuni organice pentru a reduce caldura corpului. Altele isi procura necesitatile de apa din hrana care o consuma. In Namibia , planta Welwitschia mirabilis supravietuieste absorbind umiditatea din ceturile zilnice care plutesc deasupra desertului namibian.
Datorita adaptarilor specifice, speciile din deserturi sunt foarte vulnerabile la modificarile conditiilor de mediu. In mod surprinzator, se cunosc foarte putine lucruri despre deserturi din punct de vedere al caracteristicilor biologice, ecologice si culturale. Fiecare desert de pe pamant este unic d.p.v. al originii, istoricului evolutiei si al specificului climatic. Pentru a le proteja sunt necesare politici si strategii adecvate.
Terenurile uscate sunt caracterizate de un nivel foarte scazut al precipitatiilor si o rata inalta a evaporarii apei. Ele ocupa cca. 41 % din suprafata, oferind adapost si hrana pentru peste 2 miliarde de locuitori. Jumatate din acestia traiesc in saracie, fiind total dependenti de resursele mediului local. Locuitorii din zonele uscate, 90 % apartinand tarilor in curs de dezvoltare, sunt mult in urma fata de restul lumii, in ceea ce priveste standardele de viata. In tarile in curs de dezvoltare, mortalitatea infantila din zonele uscate este de cca. 54 copii la 1000 de nasteri, de doua ori mai ridicata decat cea din zonele neuscate si de 10 ori mai mare decat cea din tarile dezvoltate.
Desertificarea este definita de Conventia ONU pentru Combaterea Desertificarii drept "degradarea terenurilor din zonele aride, semiaride si subumid-uscate ca rezultat al actiunii diferitilor factori, inclusiv ai schimbarilor climatice, precum si datorita activitatilor umane". Degradarea solului in zonele uscate este definita ca o reducere sau diminuare a productivitatii biologice sau economice. Ea afecteaza o treime din suprafata terestra si peste 1 miliard de oameni.
Consecintele desertificarii si secetei includ: nesiguranta hranei, foametea si saracia. Tensiunile sociale, economice si politice care apar pot crea conflicte, determinand o saracire suplimentara si o accelerare a degradarii solului. Expansiunea fenomenului de desertificare la nivel planetar ameninta cu o crestere de milioane de oameni in cautarea de noi adaposturi si surse de hrana. 
Intre 10 si 20 % din zonele uscate sunt deja degradate. Situatia cea mai grea apare in tarile in curs de dezvoltare. Suprafata totala afectata de desertificare este estimata intre 6 si 12 milioane km patrati (prin comparare, Brazilia, Canada si China reprezinta impreuna intre 8 si 10 milioane km patrati).
Zonele uscate contin 43 % din terenurile cultivate. Degradarea solului cauzeaza o pierdere a productiei agricole, estimata la 42 miliarde $ anual. Aproape o treime din terenurile agricole au fost abandonate in ultimii 40 de ani pentru ca eroziunea le-a facut neproductive. In fiecare an 20 milioane ha terenuri cultivate devin prea degradate pentru agricultura, sau pentru extinderi urbane.
In ultimii 30 de ani, cererea de suplimentare a productiilor agricole pentru a hrani populatia planetei in crestere, a exercitat o presiune crescatoare asupra solului si resurselor de apa. Comparativ cu anii 1970, astazi trebuie hraniti 2,2 miliarde locuitori in plus. Daca productia agricola va tine pasul cu cresterea demografica , in urmatorii 30 de ani va fi nevoie de o suplimentare a hranei cu 60 % si o crestere a suprafetei cultivate prin despaduriri cu 60-80 %.
Desertificarea a fost descoperita la 30 % din terenurile irigate, la 47 % din terenurile nerigitate si la 73 % diverse alte terenuri. Anual o cifra estimata intre 1,5 si 2,5 milioane ha terenuri agricole irigate, 3,5 - 4 milioane ha terenuri agricole neirigate si cca. 35 milioane ha alte terenuri isi pierd partial sau in totalitate productivitatea datorita eroziunii solului.
Refacerea terenurilor degradate prin eroziune este un proces foarte lent. Sunt necesari 500 de ani pentru a reface 2,5 cm de sol. Furtunile de praf reprezinta o problema tot mai acuta in multe zone afectand sanatatea oamenilor si a ecosistemelor locale cat si a celor de la distanta mare. Norii grosi de praf ridicati din desertul Gobi afecteaza o mare parte din China, Coreea si Japonia, determinand cresterea cazurilor de febra, tuse si dureri de ochi in perioada sezonului uscat. Praful produs de Sahara a fost una din cauzele problemelor respiratorii aparute in America de Nord si a afectat recifurile de corali din arhipelagul caraibean.


Fisiere in arhiva (1):

  • Deserturile si Desertificarea - Probleme Stringente ale Lumii Contemporane.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!