Denitrifierea Gazelor de Ardere prin Procedee Moderne

Cuprins referat Cum descarc?

I. GENERALITATI 3
II. MASURI TEHNOLOGICE LEGATE DE REDUCEREA OXIZILOR DE AZOT 3
2.1. Diminuarea oxizilor de azot prin masuri primare 3
2.2. Diminuarea oxizilor de azot prin masuri secundare 3
2.2.1. Procesul de reducere selectiva necatalitica (SNCR) 3
2.2.2. Reducerea selectiva catalitica (SCR) 3
2.2.2.1. Reducerea catalitica neselectiva (NSCR-Nox) 3
2.3. Descompunerea catalitica a N2O 3
BIBLIOGRAFIE 17


Extras din referat Cum descarc?

DENITRIFIEREA GAZELOR REZIDUALE PRIN PROCEDEE MODERNE
I. GENERALITATI
In Europa, acidifierea se produce, in special, din cauza emisiilor de oxid de azot (32%), oxid de sulf (44%) si, respectiv, de amoniac (24%). Reglementari internationale importante reclama controlul acestui tip de emisii conducand astfel la identificarea solutiilor tehnice si tehnologiilor de depoluare corespunzatoare.
Abordarea procedeelor si instalatiilor destinate neutralizarii emisiilor acide se realizeaza prin gruparea procedurilor pe categorii de procedee, de exemplu, procedee uscate, umede si semiumede, selective si neselective, procedee de reducere catalitica si necatalitica, inclusiv metode de absorbtie, oxidare-absorbtie, reducere-absorbtie [1].
Aplicatiile acestor procedee consta din instalatiile existente utilizate pe scara larga precum si din scheme de instalatii ce constituie, in acest moment, numai o expresie a progreselor prezente in ceea ce priveste stiinta si tehnologia. Solutiile originale prezentate fac posibila o neutralizare eficienta si nu s-a inregistrat pana in prezent nici un transfer de agenti poluanti in diversi factori de mediu. Trebuie, de asemenea, mentionata posibilitatea exploatarii inclusiv a subprodusilor [2].
Tehnologile de neutralizare sunt foarte complexe, in special datorita comportamentului specific al oxizilor de azot asa cum rezulta acestia din procesele termice. Oxizii de azot din gazele de ardere se formeaza datorita combustiei cu un exces de aer. Cantitatea cea mai mare o constituie monoxidul de azot (NO) si bioxidul de azot (NO2). Cantitatea de monoxid de azot formata creste odata cu temperatura, pe cand cea de bioxid de azot scade [3].
Monoxidul de azot se oxideaza in atmosfera devenind bioxid de azot. Acesta, la randul sau, impreuna cu apa, poate forma acidul azotic, contribuind astfel la cresterea aciditatii atmosferei si respectiv a solului. O molecula de bioxid de azot disociaza sub influenta radiatiilor ultraviolete intr-o molecula de monoxid de azot si un oxigen radical. Moleculele, in mod normal, reactioneaza din nou formand NO2, iar daca acest echilibru este stricat, va exista oxigen radical in exces. Oxigenul radical poate reactiona cu o molecula de oxigen formandu-se ozon. In acest fel oxidarea fotochimica rezultata favorizeaza formarea smogului [2].
II. MASURI TEHNOLOGICE LEGATE DE REDUCEREA OXIZILOR DE AZOT
Pentru evitarea eliminarii oxizilor de azot in atmosfera exista doua solutii diferite: impiedicarea formarii acestora si reducerea celor deja formati.
Exista cateva tehnici pentru impiedicarea formarii de NOx in cantitati mari, toate avand ca principiu arderea cu coeficienti de exces de aer foarte scazuti. Ele se numesc arzatoare de NOx scazut [4,5].
2.1. Diminuarea oxizilor de azot prin masuri primare
Pentru analiza masurilor de reducere a oxizilor de azot este necesara cunoasterea mecanismelor de formare si, in principal, a originii, conditiilor de formare si contra-masurilor (vezi tabelul 1). Recircularea gazelor arse se poate face in mod separat, sub primul nivel al arzatoarelor sau in aerul rece introdus.
Tabel 1. Mecanisme de formare a oxizilor de azot
Arzatoarele moderne sunt realizate astfel incat sa reduca formarea NOx, acest fapt facandu-se si prin etajarea arzatoarelor, prin atomizarea fina a pacurii, realizata cu abur de presiune medie. Ca urmare a atomizarii, se reduce excesul de aer, oxigenul pentru combustie fiind cat mai aproape de stoichiometric, urmand o introducere suplimentara de aer la un nivel superior, unde temperatura este moderata si pericolul formarii NOx este mai redus. Aceste masuri necesita, in general, transformari ale focarului generatorului de abur sau ale cuptorului si, pentru majoritatea instalatiilor, influenteaza inclusiv puterea acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Denitrifierea Gazelor de Ardere prin Procedee Moderne.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!