Degradarea Mediului

Referat
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2169
Mărime: 11.66KB (arhivat)
Publicat de: Rebeca Georgescu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Irina Marinescu

Extras din referat

A.Degradarea mediului  proces real.

B.Aplicatii prin care elevii sunt familiarizati

cu problematica protectiei naturii

A.Degradarea mediului  proces real

Dinamica ecosferei ca sistem ecologic global (care imprima directia de modificare a tuturor subunitatilor ierarhice ecologice) este rezultatul presiunii exercitate de urmatoarele categorii de variabile de comanda :

a. variabile de comanda reprezentate de fenomene solare si orbitale ;

b. variabile de comanda reprezentate de procesele geologice proprii planetei (vulcanismul) ;

c. variabile de comanda care-si au originea în activitatea umana .

Aceste variabile de comanda sunt considerate în momentul de fata având rolul principal pentru explicarea dinamicii ecosferei în domeniul sau de stabilitate si pentru explicarea dereglajelor locale, regionale, globale.

Variatia fluxului de energie radianta interceptat de Pamânt poate afecta nu numai proprietatile fizice ale atmosferei inferioare, ci si procesele biologice fundamentale cum sunt fotosinteza si respiratia, procese care la rândul lor sunt atât la nivelul uscatului cât si la nivelul oceanului, în functie de cantitatea de lumina si temperatura.

De asemenea este acceptat si evidentiat faptul ca eliberarea materialelor din interiorul planetei prin vulcani, gheizere, a afectat morfologia si compozitia scoartei terestre, atmosfera si oceanul, ca implicatii majore asupra sistemului suport al vietii care este atmosfera .

O serie de ipoteze au fost formulate asupra conexiunii dintre activitatea vulcanica si extinderea în masa a speciilor. Aceste ipoteze se bazeaza pe faptul ca o activitate vulcanica intensa a putut modifica profund compozitia atmosferei si respectiv clima, functionând astfel ca un factor cu valoare de zgomot pentru întreaga ecosfera.

Efectele pe termen scurt ale eruptiilor vulcanice majore asupra turbiditatii atmosferei si deci asupra climei sunt de asemenea probate. Se subliniaza necesitatea stringenta pentru momentul actual de a se explica caracterul ciclic sau aciclic al acestor fenomene si rolul lor în dinamica globala a ecosferei.

Factorii de comanda dependenti de activitatea umana au contribuit si contribuie direct sau indirect la dinamica ecosferei.

Acceptam ca pâna în a doua jumatate a secolului al XIX-lea, efectele fluctuatiilor cu caracter de zgomot ale presiunii umane erau locale si regionale, numai ulterior aceste efecte s-au manifestat la scara planetara.

De subliniat faptul ca frecventa si amplitudinea au crescut exponential, nivelul lor fiind alarmant în ultimele 2-3 decenii ale secolului al XX-lea.

Putem spune ca presiunea exercitata de catre sistemul social-uman se intensifica si se diversifica în ultimele doua decenii ale mileniului doi cu o rata exponentiala, aceasta devenind acum principalul factor de comanda al dinamicii pe termen scurt al ecosferei.

Presiunea exercitata de catre sistemul social-uman influenteaza direct heterogenitatea ecosferei (prin transformarea sistemelor ecologice naturale în sisteme simple de tipul agrosistemelor), compozitia atmosferei (prin emanatii de SO2, Nox, CO2, suspensii sedimentabile, etc.), ciclul hidrologic si în ultima instanta clima planetei.

Deci putem spune ca în ultimele decenii ale secolului XX s-au manifestat si se manifesta dereglaje care se exprima la nivelul întregii ecosfere cunoscute si ca dereglaje globale si evident, acestea se exprima în primul rând în modificari neobisnuite ale climei.

Preview document

Degradarea Mediului - Pagina 1
Degradarea Mediului - Pagina 2
Degradarea Mediului - Pagina 3
Degradarea Mediului - Pagina 4
Degradarea Mediului - Pagina 5
Degradarea Mediului - Pagina 6
Degradarea Mediului - Pagina 7
Degradarea Mediului - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Degradarea mediului.doc

Te-ar putea interesa și

Marketing Agroturistic

1.1 Marketingul în turism Economia serviciilor, în care se încadreaza si activitatile de turism, constituie un sector productiv, care este...

Impactul Turismului Asupra Mediului

Argument Patrimoniul turistic actual al României se poate dezvolta şi moderniza şi prin activităţile de valorificare şi promovare a zonelor...

Monitorizarea Calității Mediului într-o Zonă Adiacentă unei Fabricii de Ciment

1. Noţiuni introductive Mediul înconjurător, adică ceea ce se află în jurul nostru, într-un perimetru definit, poate fi diferit în funcţie de...

Componenta ecologică a dezvoltării economice

INTRODUCERE Prezenta lucrare este rezultatul unui efort de analiză a chestiunii protejării mediului din perspectivă economică – a eficienţei...

Societatea Internațională și Problemele cu Care se Confruntă

Consideraţii generale privind societatea internaţională şi problemele societăţii internaţionale Societatea internaţională reprezintă acea...

Degradarea mediului înconjurător

1. Ca urmare a acţiunilor omului, uneori necontrolate şi nechibzuite, alteori fireşti, impuse de necesitatea dezvoltării economice şi sociale,...

Calitatea mediului în perimetrul - Calea Rahovei - Petre Ispirescu - Calea 13 Septembrie - Mihail Sebastian

1.Consideraţii generale 1.1Localizare Arealul pe cere l-am avut de analizat a fost cuprins între străzile Calea Rahovei,Petre Ispirescu,Calea 13...

Influența Omului asupra Mediului Înconjurător

“Conservarea naturii va deveni eficientă şi reală numai atunci când va face parte integrantă din filozofia şi comportamentul tuturor”. “Există...

Ai nevoie de altceva?