Defrișările din Padurile Amazoniene

Extras din referat Cum descarc?

Am ales aceasta tema pentru ca are efect asupra oamenilor de pe acest glob. 
Padurea Amazoniana, este cunoscuta si ca Amazonia, este o padure umeda de foioase, care acopera mare parte a bazinului Amazonului, situata in partea de nord a Americii de Sud, pe teritoriul Braziliei, Perului, Columbiei, Venezuelei, Ecuadorului, Boliviei, Guyanei, Surinamului si Guyanei Franceze. Are o suprafata de 5,5 milioane de kilometri patrati. Amazonia reprezinta peste jumatate de paduri tropicale ramase pe Pamantul si formeaza ecosistemul cel mai bogat al lumii, cu multe specii inca nedescoperite si endemice. Populatia din Padurile Amazoniene are o densitate de doua ori mai mica decat cea din Mongolia. Aceasta este compensata insa de o multitudine de specii de animale astfel ca, una din zece speci cunoscute in lume traieste in aceste paduri tropicale si umede, iar neglijarea lor poate constitui o amenintare la adresa intregului ecosistem al planetei. Rolul protector al padurii e foarte divers. Doua treimi din oxigenul planetei, consumat de industrie, autovehicule, animale si microorganisme este furnizat atmosferei de arbori si arbusti. De asemenea s-a calculat ca un arbore matur de fag produce 1,7 kg oxigen in fiecare ora si prelucreaza 2,35 kg bioxid de carbon emanat din tevile de esapament ale masinilor. Astfel se purifica 4800 metri cubi de aer pe ora, asigurandu-se nevoile zilnice de oxigen ale unui numar de 64 de oameni. Totodata, padurea alcatuieste un exigent filtru natural, retinand in coroanele arborilor particule fine de praf, cenusa etc.
Pe aceasta imagine putem observa cum defrisarile si concentratia de CO2 in aer sunt intr-o relatie stransa. De exemplu putem observa ca din acest interval luat cele mai mari defrisari au fost in anul 1995, aproape 3 millioane de hectare, iar in acest an si cantitatea de CO2 a fost cel mai ridicat din perioada 1990-2001, atingand aproape 1200 millioane de tone. 
Din pacate, iremediabilul a fost deja produs, arii intinse fiind arse sau despadurite, si chiar in absenta cresterii temperaturii globale cu 3 grade Celsius, fapt anuntat de experti, padurea tropicala va disparea. Deja, padurea amazoniana urmeaza un trend fara intoarcere, indiferent de actiunea viitoare a factorului uman. Padurile tropicale sunt arse si excavate cu o viteza care atinge 160.000 km pe zi. Lacomia vestului si saracia lumii a treia ajuta la mentinerea acestui fenomen de distrugere care, daca ramane necontrolat, atrage dupa sine schimbari climatice si ecologice drastice. Milioane de specii de insecte si 70% din totalul speciilor de pe pamant isi au habitatul in padurile tropicale. Statul Rondonia in vestul Braziliei este una dintre cele mai defrisate parti ale padurii Amazonului. In ultimele 3 decenii, defrisarea si degradarea padurii acestui stat ce original avea 208,000 km patrati (circa 51.4 milioane acri, o suprafata de marimea statului american Kansas) a fost extrem de rapida: 4.200 km patrati defrisati in 1978; 30.,000 in 1988; si 53.300 in 1998. In 2003, o estimare arata ca 67.764 km patrati de padure tropicala au disparut prin defrisare, pentru ca in 2008 sa aflam ca de-a lungul ultimilor cinci ani, Brazilia a pierdut 3,6% din suprafata acoperita de padure.


Fisiere in arhiva (1):

  • Defrisarile din Padurile Amazoniene.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!