Deficitul bugetar in Romania si in celelalte tari membre UE

Cuprins referat Cum descarc?

DEFICITUL BUGETAR 1
Generalitati 1
Deficitul/excedentul bugetului general 2
Previziunile UE pentru finalul anului 2020 3
DEFICITUL BUGETAR IN ROMANIA 5
Deficitul bugetar din 2000 pana in 2019 5
Deficitul bugertar din prezent (2020) 7
Veniturile 7
Cheltuielile 9
BIBLIOGRAFIE 12
ANEXE 13


Extras din referat Cum descarc?

DEFICITUL BUGETAR 
Generalitati
Un deficit bugetar apare atunci cand cheltuielile unei entitati (un guvern) depasesc incasarile. Opusul deficitului bugetar este excedentul bugetar.
Deficitul bugetar se calculeaza dupa urmatoarea formula:
Deficitul bugetar total = Deficit structural + Deficit ciclic
Un deficit bugetar este de calitate atunci cand indeplineste doua conditii obligatorii:
-  deficitul se reflecta, in totalitate, in cheltuieli de investitii si, in special, in realizarea infrastructurii;
-  deficitul este acoperit cu resurse financiare sigure, pentru a nu apela la emisiuni monetare inflationiste.
Statisticile privind finantele publice contin indicatori esentiali pentru a determina starea de sanatate a economiilor statelor membre ale UE. In conformitate cu conditiile prevazute in cadrul Pactului de stabilitate si de crestere (PSC) al UE, statele membre s-au angajat sa isi mentina deficitul bugetar si datoria publica sub anumite limite: deficitul bugetar al unui stat membru nu poate depasi 3% din produsul intern brut (PIB), in timp ce datoria sa publica nu poate depasi 60% din PIB. 
In cazul in care un stat membru nu respecta aceste limite, se declanseaza asa-numita procedura aplicabila deficitelor excesive (PDE). Aceasta implica mai multe etape -  inclusiv posibilitatea aplicarii de sanctiuni -  pentru a incuraja statul membru in cauza sa adopte masurile corespunzatoare pentru a remedia situatia. Aceleasi limite ale deficitului si datoriei sunt criterii pentru uniunea economica si monetara (UEM) si, prin urmare, pentru aderarea la zona euro. 
In plus, ultima revizuire a orientarilor integrate privind economia si ocuparea fortei de munca (revizuite in cadrul Strategiei Europa 2020 pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii) include o orientare pentru asigurarea calitatii si sustenabilitatii finantelor publice.
In 2019, deficitul public (necesarul net de finantare al sectorului consolidat al administratiei publice, ca pondere din PIB) atat pentru UE-27 , cat si pentru zona euro (ZE-19 ), a inregistrat o crestere in comparatie cu 2018. O scadere a fost observata in ceea ce priveste ponderea datoriei publice generale in PIB pentru ambele zone.
Deficitul/excedentul bugetului general
In UE-27, ponderea deficitului public in PIB a crescut de la -0,4% in 2018 la -0,6% in 2019, iar in ZE-19 a crescut de la -0,5% la -0,6%. Pentru 2018, atat la nivelul UE-27, cat si la nivelul zonei euro, au fost observate cele mai scazute deficite din seriile de timp disponibile.
In 16 state membre ale UE-27 (Danemarca +3,7%, Luxemburg +2,2%, Bulgaria +2,1%, Cipru si Tarile de Jos - ambele cu +1,7%, Grecia +1,5%, Germania +1,4%, Austria +0,7%, Slovenia, Malta si Suedia - toate cu +0,5%, Croatia si Irlanda - ambele cu +0,4%, Cehia si Lituania - ambele cu +0,3% si Portugalia +0,2%) s-a raportat un excedent al bugetului in 2019.
Noua state membre ale UE-27, si anume Letonia, Estonia, Polonia, Finlanda, Slovacia, Italia, Belgia, Ungaria si Spania, au inregistrat in 2019 deficite sub 3,0% din PIB. Iar doua state membre au avut deficite mai mari sau egale cu 3,0% din PIB: Franta -3,0% si Romania -4,3 %.
Figura 1. Soldul bugetului public, 2018 si 2019 
Soldul bugetului general (raportat la PIB) s-a imbunatatit in 2019 comparativ cu 2018 in 13 state membre ale UE-27, precum si in Regatul Unit, cele mai mari imbunatatiri la nivelul soldului (cel putin 1 punct procentual din PIB) fiind inregistrate in Cipru (+5,4 puncte procent din PIB) si in Danemarca (+2,9 puncte procent din PIB). Imbunatatirea pentru Cipru in 2019 comparativ cu 2018 se datoreaza, in principal, impactului restructurarii Cyprus Cooperative Bank Ltd (CCB) asupra conturilor generale ale administratiei publice.
Cipru si Portugalia au trecut de la deficit in 2018 la excedent in 2019, in timp ce niciun alt stat membru nu a trecut de la echilibru bugetar la excedent. Bulgaria, Danemarca, Irlanda, Grecia, Tarile de Jos si Austria au inregistrat un excedent mai ridicat in 2019 decat in 2018.


Fisiere in arhiva (1):

  • Deficitul bugetar in Romania si in celelalte tari membre UE.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Bistriceanu, Gh, and Finantele publice ale Romaniei. "vol. I, vol. II." Editura Universul Juridic, Bucuresti (2006);
2. Cioponea, Mariana-Cristina. Finante publice si teorie fiscala. Editura Fundatiei" Romania de Maine, 2007;
3. Profiroiu, Marius. "Accelerarea reformei administratiei publice." Revista Transilvana de Stiinte Administrative 4.8 (2002);
4. Baldwin, Robert E., and Charles Wyplosz. Economia integrarii europene. Editura Economica, 2006;
5. Cosea, Mircea. Economia integrarii europene. Pro Universitaria, 2012;
6. Moldovan, Bogdan Andrei, Alexandru Pavel, and Mihaly HOGYE. "Deficite bugetare si datoria publica." Revista Transilvana de Stiinte Administrative 12.26 (SI) (2010);
7. Lozonschi, Madalina Alexandra. "Politica deficitului bugetar." (2020);
8. Molanesc, G., and G. Aceleanu. "Consecintele deficitului bugetar in Romania in contextul crizei actuale. Implicatii asupra pietei muncii." Economie teoretica si aplicata 18.2 (2011);


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!