Copiii Bio

Extras din referat Cum descarc?

"Produsul bio" este o notiune a secolului XX, care s-a impus prin teoretizarea, dezvoltarea si aplicarea conceptului de agricultura ecologica. Desi primele tratate, primii pasi in directia elaborarii unui plan de agricultura ecologica s-au facut deja in prima jumatate a secolului trecut, denumirea de "produs bio" a prins, in special, incepand cu anii '90, odata cu elaborarea unui cadru legislativ detaliat. 
Cu siguranta termenii termenii ,,bio", ,,eco", ,,organic" sau ,,natural" ne sunt familiari, dar diferenta dintre acestia nu este intotdeauna foarte clara. Produsele bio-organice reprezinta cea mai noua tendinta in ceea ce priveste modul de a trai sanatos. Fie ca vorbim despre alimente, cosmetice, produse de ingrijire si curatenie sau suplimente nutritive, ele sunt compuse din plante, ingrediente organice, fara a fi fost modificate genetic sau fara sa li se fi adaugat alte produse chimice. 
Exista o diferenta majora intre produsele naturale si cele bio-organice pentru ca implica o productie diferita.
Produsele naturale, pe baza de plante, nu au fost cultivate pe terenuri organice si nici nu au fost supuse procedeelor naturale fara substante chimice pentru obtinerea substantei finale.
Produsele bio-organice se obtin pe terenuri fara ingrasaminte chimice, sunt culese fara a li se aplica procedee chimice si ambalate fara conservanti sau substituenti chimici.
In Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 2009 regulamentul privind productia ecologica ar fi trebuit sa instituie o noua sigla BIO care sa apara pe toate produsele agricole si alimentare obtinute in Uniunea Europeana si care sa permita consumatorilor sa identifice rapid produsele ,,bio" indiferent din ce colt al Uniunii provin. Din cauza disputelor dintre tarile membre introducerea acestei sigle s-a amanat pana in 2010. Britanicii se opun ideii de logo european ,,bio" pentru ca pe produsele britanice scrie organic, francezii sustin cuvantul bio, pe cand polonezii cuvantul eco. Indiferent insa de rezultat ,,bio" si ,,organic" inseamna acelasi lucru: produse fara chimicale daunatoare si modificari genetice. Asadar produsele bio, eco si organic definesc acelasi lucru, culturi fara pesticide, fertilizatori chimici si alte substante daunatoare. Produsele bio-eco-organice contin doar coloranti si conservanti naturali.
In Romania confuzia dintre natural si bio-eco se datoreaza mai multor cauze. Aici a aparut mai tarziu categoria ,,bio" comparativ cu celelalte state, la inceput reactiile productiei locale facand referire la produse cu preturi piperate, prea putine magazine specializate, prezenta inca redusa a produselor ecologice in retail, nedelimitarea de celelalte produse, nesemnalizarea 
corecta a acestora la raft, lipsa promovarii si a informarii in vederea stimularii apetitului potentialilor consumatori de produse ,,bio", sunt cateva cauze ale acestei confuzii.
Cum sunt certificate organic produsele bio? Care sunt etapele de certificare, care sa garanteze cumparatorilor (parintii) de produse ,,bio" alegerea corecta a produselor pentru copiii lor?
Referindu-ne la produsele de ingrijire personala si cosmetice (gel de dus, sampon, sapun, diferite creme, etc.) conform legislatiei in vigoare este necesar sa contina doar 1% ingrediente naturale pentru a fi denumite produse naturale. De aceea au intervenit organisme independente care investigheaza aceste firme cu privire la provenienta ingredientelor, modul de prelucrare, modul de ambalare pentru a le da aceasta sigla. Acest lucru este valabil si pentru produsele alimentare in majoritatea tarilor.
In ceea ce priveste hainele sau jucariile pentru copii nu exista un organism de certificare. De aceea s-a dezvoltat un sistem pentru tari cu traditie bio cum ar fi, Marea Britanie, Germania, SUA, independente care au propriile reguli, standarde. Desi pot sa difere aceste criterii de clasificare de exemplu, Marea Britanie impune o transparenta care sa ofere cumparatorilor informatii cu privire la procentul de ingrediente ,,bio", spre deosebire de alte tari care nu fac acest lucru, important este insa ca existenta acestei certificari confera greutate produsului respectiv.
In Romania pentru ca obliga legislatia Europeana exista un organism de certificare a produselor alimentare, insa nu si pentru produsele cosmetice si articolele de imbracaminte, neexistand nici macar asociatii ca in Germania intrucat la nivel european nu exista acest lucru.
Cel mai important lucru este insa sa stim sa citim o eticheta. La produsele de ingrijire pentru copii este necesar sa fim atenti la substantele continute, acestea fiind scrise in ordine descrescatoare cu privire la ponderea lor in produs. Daca primul ingredient este chimic, iar ultimul esenta de levantica, este evident ca este putin probabil ca aceasta sa existe in produs. In plus, daca jumatate din ingrediente nu sunt cunoscute si nici nu pot fi pronuntate, atunci produsul nu este deloc sanatos. In plus, cumparatorii trebuie sa cunoasca ce presupune un produs organic, sa stie sa faca diferenta intre un produs conventional si un produs ecologic. Un produs organic pentru ingrijirea copiilor nu este modificat genetic, nu este stropit cu pesticide sau alte substante daunatoare, metodele de prelucrare si ambalare nefiind chimice.
Ileana Glodeanu, general manager Napati, primul portal de imbracaminte si incaltaminte pentru copii, importa si comercializeaza branduri mai putin cunoscute la noi din anul 2008.
Magazinul online Napati ofera hainute organice, incaltaminte ecologica, produse de ingrijire naturala, jucarii eco-friendly, precum si produse alimentare bio.
Aceasta a declarat in cadrul emisiunii ,,Ora verde" de pe canalul economic de televiziune ,,The money channel" ca nu a existat o scadere in aceasta perioada de criza la produsele pe care le ofera ci, dimpotriva, realizeaza cresteri de pana la 9%.
Desi riscant, avand in vedere ca populatia nu era informata cu privire la produsele bio, folosind branduri cunoscute, cum a reusit sa faca cunoscute aceste produse?
o printr-o promovare eficienta a produselor prin presa;
o conferinte la care au participat parinti carora li s-au oferit informatii cu privire la importanta unor produse sanatoase pentru copiii lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Copiii Bio.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!