Conservarea Diversitatii Ex-situ in Republica Moldova

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere. 2
? I. Strategii de conservare. 3
? II. Conservarea ex-situ a biodiversitatii in Republica Moldova. 4
? II. 1. Gradina Botanica. 5
? II. 2. Gradina Zoologica din Chisinau. 6
? II. 3. Dendrariu (fosta Gradina Botanica). 7
? III. Introducerea plantelor decorative in Republica Moldova. 8
? IV. Plante tropicale si subtropicale si conservarea lor ex-situ la Gradina Botanica.12
? V. Ierbarul Gradinii Botanice. 16
? VI. Muzeului National de Etnografie si Istorie Naturala. Gradina Botanica si Vivarium. 17
Concluzii. 19
Bibliografie. 20


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Conservarea biodiversitatii a devenit sau ar trebui sa devina, una din cele mai urgente si importante probleme ale omenirii. Este interesant faptul ca, desi omenirea isi da seama si recunoaste pierderile de resurse biologice si mai ales consecintele lor, totusi nu se dovedeste destul de hotarat pentru a le infrunta. Asa se explica de ce degradarea mediului continua, iar masurile asteptate nu se intrevad in raport cu urgentele. Daca comunitatea internationala, nationala si locala si daca fiecare locuitor al Terrei nu vor actiona cu promptitudine, in urmatorii 30 de ani, 70% din suprafata Pamantului va fi serios afectata ca urmare a distrugerilor facute de om. 
Numeroase specii de pasari si mamifere vor disparea sau o treime din fondul piscicol mondial se va epuiza ca urmare a supraexploatarii, iar concentratia de bioxid de carbon s-ar putea dubla pana in 2050.
Degradarea solului se datoreaza in proportie de 35% pasunatului excesiv, 30% despaduririlor si 27% agriculturii (diferenta apartine altor factori). 
Jumatate din cursurile de apa ale Planetei sunt serios poluate si in curs de secatuire. 60 % din cele 227 cursuri de apa socotite cele mai mari din lume si-au schimbat cursul ca urmare a constructiei de baraje si alte lucrari hidrotehnice. 
Aceasta este situatia actuala a mediului natural, in care se integreaza si biodiversitatea, scotand-o in evidenta cu scopul de a se intelege mai bine, de ce se impune cu atata insistenta si urgenta conservarea diversitatii biologice. Biodiversitatea nu este suspendata undeva in afara mediului natural, ea exista in interiorul lui, intr-o stransa interdependenta cu toti factorii de mediu. 
Pierderea oricarui habitat duce inevitabil la pierderea tuturor formelor de viata ce le-a adapostit.
Fara indoiala, una din trasaturile esentiale ale lumii vii este diversitatea. Lumea vie evolueaza neintrerupt pentru ca este diversa, iar diversitatea nu poate avea loc in afara evolutiei. Diversitatea lumii vii a atins cote atat de inalte si de perfecte, incat pentru a intelege cauzele si mecanismele biologice ale transformarilor, omul ramane uimit de ceea ce observa la prima vedere: bogatia, frumusetea si diversitatea formelor de viata.
Biodiversitatea este definita ca intreaga gama a genelor, a speciilor si a relatiilor de interdependenta a acestora cu mediul natural.
Diversitatea biologica inseamna variabilitatea organismelor vii din toate sursele, inclusiv, printre altele, a ecosistemelor terestre, marine si a altor ecosisteme acvatice si a complexelor ecologice din care acestea fac parte; aceasta include diversitatea in cadrul speciilor, dintre specii si a ecosistemelor. 
? I. Strategii de conservare
In ocrotirea diversitatii biologice se aplica doua strategii de conservare: in situ sau on-site, adica in salbaticie, este cea mai buna strategie pentru pastrarea diversitatii biologice a comunitatilor naturale.
Conservarea ex-situ sau off-site este mentinerea indivizilor unei populatii in conditii de captivitate pentru supravietuire; scopul acestei strategii este formarea unei populatii suficient de mari care, transferata in libertate sa supraviefuiasca.
Conservarea ex-situ se face in gradini zoologice, acvarii, gradini botanice, arborete si banci de seminte pentru plante.
Conservare "ex situ" inseamna conservarea componentelor diversitatii biologice in afara habitatelor lor naturale. Protejarea ex situ se realizeaza prin aducerea exemplarelor in gradini zoologice, acvarii sau gradini botanice, si se aplica doar pentru speciile care aproape au disparut (de exemplu ursul panda). 
Conservarea ex situ se refera la bancile de gene si la gradinile botanice si zoologice. 
Conservarea resurselor genetice in bancile de gene este considerata cea mai avansata forma. Bancile de gene sunt institutii speciale avand ca obiective colectarea, evaluarea si conservarea R.G.V. Banca de Gene are ca responsabilitate sa conserve germoplasma vegetala din si, prin colaborare internationala, contribuie la asigurarea resurselor genetice vegetale mondiale. Resursele genetice vegetale contribuie la securitatea alimentara constituind cel mai pretios dar dat noua de catre natura. 
Obiective : 
- pastrarea colectiei nationale a tuturor plantelor inmultite prin seminte 
- furnizarea de material biologic cu un inalt nivel de rezistenta la factorii biotici si abiotici pentru programele de ameliorare 
Activitati : 
- colectare 
- reproducerea si multiplicarea 
- caracterizarea si evaluarea 
- conservarea si documentarea 
Planul general de actiune in domeniul conservarii biodiversitatii
Planul de actiune in domeniul conservarii biodiversitatii este intocmit conform metodologiei aplicate in Strategia paneuropeana in domeniul diversitatii biologice si peisagistice si cuprinde activitati generale privind mecanismele, parghiile si actiunile in plan sectorial de conservare a biodiversitatii la diferite niveluri. 
Fiecare complex de actiuni include activitati ce tin de perfectionarea politicilor, legislatiei si cadrului institutional, de planificarea teritoriala, de conservarea biodiversitatii, de cercetari si monitoring, de informarea, instruirea si educarea populatiei, stabileste termenele implementarii, sursele potentiale de finantare si responsabilii de implementare.
Pe parcurs, autoritatea centrala de stat pentru mediu poate initia si alte actiuni si programe in vederea realizarii scopurilor prioritare ale Strategiei. 
Planul general de actiune se adreseaza problemelor cu caracter general ce necesita a fi abordate in baza metodologiilor complexe, la nivelul si scara nationale. Acestea sunt, in primul rand: reforma politicilor existente in scopul atingerii compatibilitatii intre conservarea diversitatii biologice si utilizarea resurselor biologice; dezvoltarea instrumentelor legislative pentru sustinerea implementarii Conventiei cu privire la diversitatea biologica si consolidarea capacitatilor institutionale si umane in acest domeniu; cercetarea si monitorizarea biodiversitatii; programe si proiecte integrale; incadrarea cerintelor conservarii biodiversitatii in planificarea teritoriala; promovarea tuturor formelor de educare si constientizare a populatiei cu privire la conservarea biodiversitatii si utilizarea durabila a componentelor ei; consolidarea mecanismelor de suport financiar pentru conservarea si utilizarea rationala a biodiversitatii; crearea mecanismului cliring, schimbul de informatie si accesul la ea; coordonarea si monitorizarea realizarii Strategiei conservarii biodiversitatii; colaborarea internationala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conservarea Diversitatii Ex-situ in Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!