Consecintele crizei financiare actuale

Extras din referat Cum descarc?

Criza financiara este un fenomen cu caracter ambivalent, avand atat efecte negative, cat si efecte pozitive asupra societatii. Acestea din urma sunt intr-o proportie mai mica si se adrseaza in general persoanelor care nu au imprumuturi de restituit si au economii facute in vederea achizitionarii de bunuri si proprietati imobile.
Aceasta criza generalizata a survenit mai intai in Statele Unite, insa nu numai acestea au fost singurele afectate de socurile si prabusirea increderii consumatorului . Criza financiara si economica internationala din 2008 a precipitat o neincredere grava in functionalitatea institutiilor financiare ale capitalismului contemporan. Inevitabil, criza are efecte defavorabile asupra cresterii economice globale si va avea consecinte politice, strategice si sociale. Recesiunea economica generata de haosul din sistemul financiar a timorat profund publicul, cercurile de afaceri si liderii politici .
Alte consecinte cu un rol important , cele mai multe negative, care au afectat viata sociala sunt:
1.	Cresterea uriasa a numarului  firmelor care si-au incetat activitatea, care a dus si la cresterea numarului de someri, din sectorul industrial, mai ales din domeniile care isi aveau orientata productia catre export, din cauza diminuarii drastice a acestei activitati. De asemenea, din cauza diminuarii comenzilor si in sectorul transporturilor au avut loc disponibilizari masive, precum si in industriile produselor de folosinta indelungata si in cele ale serviciilor care nu sunt de stricta necesitate.
2.	Amplificarea saraciei si cresterea numarului persoanelor fizice si juridice in incapacitate de a-si mai plati creditele bancare, precum si cresterea gradului de indatorare a bugetului public la banci din tara si din strainatate. Cand economia isi va reveni, unul din zece romani s-ar putea afla sub pragul saraciei absolute. Practic, numarul nevoiasilor din tara noastra aproape ca se va dubla numai in doi ani.
3.	Scaderea ratei inflatiei in ultimul an fata de anii de la inceputul crizei (Figura 1)
Figura 1. Rata inflatiei in perioada 1998-2011
Sursa: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-10919438-inflatia-coborat-minimul-ultimilor-20-ani-3-44.htm
4.	Intrarea sistemului medical intr-o perioada de criza si, implicit, deteriorarea starii de sanatatea a populatiei, datorata fondurilor scazute acordate Sistemului sanitar.
5.	Degradarea sanatatii mintale a populatiei, cu sanse de vindecare greu de evaluat si cu urmari aproape incalculabile asupra vietii sociale, din cauza stresului, a problemelor generate de criza, de lipsa banilor, a locurilor de munca.
6.	Ieftinirea locuintelor si scaderea pretului chiriilor, chiar si a pretului programului "Prima Casa",ca urmare a scaderii numarului de cumparatori si a problemelor generate de obtinerea unui credit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consecintele crizei financiare actuale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!