Consecințele crizei financiare actuale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Criza financiara este un fenomen cu caracter ambivalent, avand atat efecte negative, cat si efecte pozitive asupra societatii. Acestea din urma sunt intr-o proportie mai mica si se adrseaza in general persoanelor care nu au imprumuturi de restituit si au economii facute in vederea achizitionarii de bunuri si proprietati imobile.

Aceasta criza generalizata a survenit mai intai in Statele Unite, insa nu numai acestea au fost singurele afectate de socurile si prabusirea increderii consumatorului . Criza financiara si economica internationala din 2008 a precipitat o neincredere grava in functionalitatea institutiilor financiare ale capitalismului contemporan. Inevitabil, criza are efecte defavorabile asupra cresterii economice globale si va avea consecinte politice, strategice si sociale. Recesiunea economica generata de haosul din sistemul financiar a timorat profund publicul, cercurile de afaceri si liderii politici .

Alte consecinte cu un rol important , cele mai multe negative, care au afectat viata sociala sunt:

1. Cresterea uriasa a numarului firmelor care si-au incetat activitatea, care a dus si la cresterea numarului de someri, din sectorul industrial, mai ales din domeniile care isi aveau orientata productia catre export, din cauza diminuarii drastice a acestei activitati. De asemenea, din cauza diminuarii comenzilor si in sectorul transporturilor au avut loc disponibilizari masive, precum si in industriile produselor de folosinta indelungata si in cele ale serviciilor care nu sunt de stricta necesitate.

2. Amplificarea saraciei si cresterea numarului persoanelor fizice si juridice in incapacitate de a-si mai plati creditele bancare, precum si cresterea gradului de indatorare a bugetului public la banci din tara si din strainatate. Cand economia isi va reveni, unul din zece romani s-ar putea afla sub pragul saraciei absolute. Practic, numarul nevoiasilor din tara noastra aproape ca se va dubla numai in doi ani.

3. Scaderea ratei inflatiei in ultimul an fata de anii de la inceputul crizei (Figura 1)

Figura 1. Rata inflatiei in perioada 1998-2011

Sursa: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-10919438-inflatia-coborat-minimul-ultimilor-20-ani-3-44.htm

4. Intrarea sistemului medical intr-o perioada de criza si, implicit, deteriorarea starii de sanatatea a populatiei, datorata fondurilor scazute acordate Sistemului sanitar.

5. Degradarea sanatatii mintale a populatiei, cu sanse de vindecare greu de evaluat si cu urmari aproape incalculabile asupra vietii sociale, din cauza stresului, a problemelor generate de criza, de lipsa banilor, a locurilor de munca.

6. Ieftinirea locuintelor si scaderea pretului chiriilor, chiar si a pretului programului "Prima Casa",ca urmare a scaderii numarului de cumparatori si a problemelor generate de obtinerea unui credit.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consecintele crizei financiare actuale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
952 cuvinte
Nr caractere:
5 031 caractere
Marime:
48.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
Economie, criza
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!