Comunicarea în Cazul Poluării Accidentale a Fluviului Dunărea

Extras din referat

Autoritatile romane au observat o poluare a fluviului Dunarea cu produse petroliere, intre km 846 - 855, in aval de Portile de Fier II. Autoritatile de gospodarire a apelor au intreprins actiuni imediate pentru identificarea sursei de poluare in amonte de portal Gruia, intre km 851 - 862 si pentru neutralizarea produselor petroliere prin imprastierea de material absorbant. Nici o sursa de poluare nu a fost identificata dupa inspectia pe teren efectuata si in cursul serii poluarea s-a diminuat, observandu-se numai pete de petrol izolate.
A doua zi , autoritatile romane au observat ca fenomenul de poluare a reinceput si s-a extins, astfel ca la amiaza se putea vedea pe fluviul Dunarea, intre km 802 - 832, o pata uriasa de petrol cu o lungime de 30 km si o latime variind intre 60 - 200 m. Dupa inspectii amanuntite pe malul romanesc, specialistii romani nu au identificat nici o sursa de poluare. De asemenea, prin Centrul International de Alarmare in caz de Poluari Accidentale (Principal International Alert Centre - PIAC) din cadrul Conventiei pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea nu a fost primita nici o informatie din partea statelor semnatare amonte. In acest context, in data de 3 octombrie 2006, in conformitate cu prevederile Acordului hidrotehnic bilateral in vigoare, partea romana a solicitat partii sarbe sa intreprinda actiuni similare pe teritoriul sau si sa stopeze o posibila poluare si totodata a adresat rugamintea de a efectua o vizita pe teren in zona sursei de poluare. Cu acest prilej, expertii romani si sarbi au constatat ca sursa de poluare este instalatia petroliera de la Prahovo. Ulterior, in aceeasi zi, partea sarba a trimis o scrisoare oficiala partii romane, precum si Secretarului executive al ICPDR, dl Philip Weller, prin care a informat ca poluarea provine probabil de la instalatiile de transfer ale terminalului
petrolier sarb (Oil Industry of Serbia), localizat la Prahovo. De asemenea, Ambasada Republicii Bulgaria la Bucuresti a transmis o scrisoare catre Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor informand ca o pata de petrol cu lungimea de 54 km si latimea de 300 m a fost observata la km 738, in dreptul satelor Dolno Linevo si Stancevo. 
In consecinta, ministrul mediului si gospodaririi apelor l-a informat pe omologul sau din Bulgaria cu privire la fenomenul de poluare si si-a exprimat disponibilitatea pentru a actiona in comun in vederea diminuarii efectelor poluarii.
In plus, partea romana a informat partea ucraineana si partea moldava cu privire la poluarea accidentala a fluviului Dunarea, in baza Conventiei pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea si a Acordului hidrotehnic romano-ucrainean pentru gospodarirea apelor de frontiera.
Avand in vedere aceasta situatie, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a elaborat un Plan de masuri pentru neutralizarea undei de poluare cu produs petrolier de pe Dunare, implicand toate autoritatile locale si centrale cu responsabilitati in acest domeniu. Planul de actiune a fost prezentat Guvernului Romaniei si transmis autoritatilor locale. Domnul Prim-ministru s-a asigurat ca autoritatile romane dispun de toate materialele si echipamentele necesare pentru a face fata situatiei in conditii bune. Ministrul impreuna cu specialistii Administratiei Nationale "Apele Romane", s-a deplasat in zona pentru a verifica modalitatea in care sunt aplicate masurile de interventie. Conform Planului de Actiune, interventia pentru neutralizarea produselor petroliere utilizandu-se materiale absorbante s-a realizat in urmatoarele sectoare:
- Calafat-Bechet-Corabia - se actioneaza cu:
- 3 salupe pe Dunare, din care o salupa este de la Directia Apelor
Jiu si doua de la Politia de Frontiera
- un efectiv de 25 de muncitori
- spilsorb - 3000 kg, din care 1500 kg au fost imprastiate
- Corabia - Islaz se actioneaza cu:
- 3 salupe pe Dunare, din care o salupa este de la Directia Apelor
Olt si doua de la Politia de Frontiera
- un efectiv de 10 muncitori
- spilsorb - 2300 kg
- Islaz-Zimnicea-Giurgiu-Oltenita se actioneaza cu:
- 3 salupe, din care o salupa este de la Directia Apelor Arges-Vedea
si doua de la Politia de Frontiera


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicarea in Cazul Poluarii Accidentale a Fluviului Dunarea.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!