Compusi Organici Volatili

Extras din referat Cum descarc?

Utilizarea COV
Compusii organici volatili sunt larg utilizati in industrie, avand in vedere capacitatea lor de evaporare dupa utilizare.
Aceasta utilizare a compusilor organici volatili nu este fara riscuri pentru mediul inconjurator si in consecinta, trebuie luate masuri de precautie pentru tratarea aerului care le contine.
Compusii organici volatili (COV) sunt definiti ca substante organice, excluzand metanul, continand carbon si hidrogen, care este substituit partial sau total de alti atomi si care se gasesc in stare gazoasa sau de vapor, in conditiile functionale din instalatii.
Principalele familii de solventi, asimilati COV, sunt:
o alifatici (heptan, hexan, pentan, benzine minerale, etc.);
o aromatici (etanol, butanol, metanol, alcool izopropionic, etc);
o esteri (acetat de etil, de butil, de izopropil, tetrahidrofuran, etc.);
o cloruri (percloretilena, tricloretilena, diclormetan, etc.);
o plastifianti (dioctilphalat, etc.);
o cetone (cetona, metiletilcetona, metilizobutilcetona, ciclohexanona, etc);
o compusi azotati (amine, nitrili, etc.);
o compusi sulfurati (mercaptani, dimetilsulfura, etc.).
Compusii organici volatili sunt utilizati in industrie pentru capacitatea lor de evaporare dupa utilizare, la sfarsitul operatiilor de curatire, de amestecare, de aplicare de pigmenti si altele.
Principalele familii de COV, conform domeniului lor de aplicare, sunt prezentate in tabelul urmator:
Compusii Organici Volatili, efecte asupra organismelor, fraze de risc
TOLUEN 
Toxicitate
Inhalarea sau ingestia de toluen provoaca dureri de cap, stari de confuzie, de slabiciune si de pierdere a memoriei. Deasemeni afecteaza caile renale si functiile ficatului.
Reactiile toluenului asupra atmosferei: contribuie la formarea ozonului in straturile joase ale atmosferei. Ozonul dauneaza cailor respiratorii in special la indivizii sensibili care sufera de astm si de alergii.
Unele studii au aratat influente negative asupra fatului animalelor gestante care au inhalat toluen, nu la cele care au fost alimentate cu alimente care contin toluen. Aceleasi efecte ar putea fi si asupra organismelor umane.
Cancer
In prezent nu exista dovezi ca toluenul ar fi cancerigen.
Distrugerea mediului inconjurator
Majoritatea emisiilor de toluen in apa sau pamant se evapora. Toluenul poate fi degradat de microorganisme. Toluenul emis in straturile joase ale atmosferei reactioneaza cu alti componenti ai atmosferei si contribuie la formarea stratului de ozon la nivelul solului si a altor poluanti.
Proprietati fizice
Toluenul este un compus organic volatil inflamabil.
XILEN
Toxicitate
Este adsorbit rapid in organismul uman in cazul ingestiei, inhalarii sau contactului cu pielea. Expunerea pe termen scurt a organismului uman la doze ridicate de xilen poate cauza iritatii ale pielii, ochilor, cailor respiratorii - nasului, gatului, dificultati in respiratie, tulburari de memorie si modificari posibile la nivelul ficatului si rinichilor. Atat expunerile pe termen scurt cat si cele pe termen lung pot cauza dureri de cap, boli, confuzii, lipsa de coordonare a muschilor. Reactiile xilenului in atmosfera contribuie la formarea ozonului in straturile joase ale atmosferei. Ozonul afecteaza sistemul respiratoriu in special al persoanelor sensibile care sufera de astma sau de alergii.
Cancer
In prezent nu exista dovezi ca xilenul ar fi cancerigen
Distrugerea mediului inconjurator. Majoritatea emisiilor de xilen in apa sau pamant se evapora, desi poate interveni si o biodegradare din partea microorganismelor. Xilenul este destul de mobil in sol si poate patrunde in panza freatica unde poate ramane mai multi ani.
Proprietati fizice
Xilenul este un compus organic volatil si in atmosfera in straturile joase ale atmosferei reactioneaza cu alti componenti ai atmosferei si contribuie la formarea stratului de ozon si a altor poluanti la nivelul solului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Compusi Organici Volatili.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!