Compostarea Deseurilor Menajere

Extras din referat Cum descarc?

Compostarea este o metoda ecologica de procesare a deseurilor agricole, dar si menajere, care se transforma pe cale biologica intr-un produs nepoluant denumit compost, cu inalta valoare nutritiva pentru plante si un foarte bun amendament al starii fizice si chimice a solurilor.
Scopul compostarii este :
- respectarea legislatiei in domeniul reciclarii-revalorificarii;
- reducerea fluxurilor de deseuri spre depozitare;
- obtinerea unui material valorificabil, in functie de caracteristici, in agricultura sau lucrari de imbunatatiri funciare (ameliorarea solului);
In principiu, compostarea implica doua faze principale si anume: tratarea mecanica, tratarea biologica (fermentarea). Tratarea mecanica consta in omogenizarea reziduurilor, maruntirea acestora si separarea unor componente nedorite. Fermentarea reziduurilor este un proces biologic complex in care microorganismele (in special bacteriile, fungii si actinomicetele) produc transformarea substantelor organice intr-un material omogen, stabilizat, asemanator humusului, denumit compost, concomitent cu degajarea unor importante cantitati de caldura, CO2 si H2O. Se practica fermentarea aeroba deoarece este mai rapida decat cea anaeroba si in plus evita producerea mirosurilor neplacute.
Deoarece compostare este un proces biologic de descompunere a materiei organice, necesita conditii speciale, in particular, determinate de valori optime ale temperaturii, umiditate, aerare, pH si raport C/N, necesare asigurarii unei activitati biologice optime in diferitele stadii ale procesului.
Principalii produsi ai procesului de compostare aeroba sunt: dioxidul de carbon, apa, diferiti ioni minerali si materie organica stabilizata, denumita humus sau compost.
Procesul decurge in doua faze distincte: mineralizarea si humificarea. Mineralizarea este un proces foarte intens care implica degradarea substraturilor organice usor fermentabile, cum ar fi glucide, aminoacizi, etc. Degradarea este insotita de o intensa activitate microbiana prin care se produce caldura, dioxid de carbon si apa, ca si reziduuri organice partial transformate si stabilizate.
Cand fractia organica este consumata, unele celule se descompun prin autooxidare pentru a furniza energie celulelor ramase. in timpul primei faze a compostarii este necesara furnizarea unei cantitati suficiente de oxigen (5-15%) pentru a permite atat un bun start al transformarii microbiene, cat si cresterea temperaturii, necesara mentinerii conditiilor igienice de biodegradare a materialului organic.
Procesul de transformarea a substantelor organice este completat in a doua faza a compostarii - cea termofila, care se desfasoara in conditii mai putin oxidative, care permit formarea substantelor cu caracter de humus si eliminarea compostului toxic mai dens, format eventual in prima faza. in cea de-a doua faza a compostarii este preferat un proces mai putin oxidativ pentru a evita mineralizarea excesiva a substratului organic.
In decursul fazei de maturare, necesarul de oxigen este mai redus (5%), deoarece procesul biologic devine foarte slab si are ca efect reducerea temperaturii.
Se realizeaza astfel, prin procesul de compostare controlata, reciclarea materiei organice si reducerea volumului deseurilor solide.
Conditii pentru desfasurarea compostarii
Deseurile, ce trebuie utilizate la compostare, trebuie sa aiba o componenta preponderent biodegradabila si un continut mic de elemente nocive. Deseurile principale ce pot fi utilizate sunt:
- fractia biodegradabila din deseurile menajere si asimilabile;
- deseuri de gradina si parcuri;
- deseuri din piete;
- resturi biodegradabile din industria alimentara;
- namol orasenesc.
a) Compozitia reziduurilor este factorul cel mai important in declansarea procesului de fermentare.
Raportul de substanta nutritiva .Datorita faptului ca descompunerea substantelor organice se realizeaza prin microorganisme, trebuie sa existe un raport echilibrat de substante nutritive. Pe langa substantele biodegradabile ce se pot descompune sunt necesare si urmatoarele substante minerale:
o furnizoare de substante nutritive (azot, fosfor, potasiu);
o furnizoare de microelemente pentru microorganisme si plante;
o medii tampon alcaline pentru neutralizarea CO2 si a acizilor organici;
o suprafete de absorbtie pentru produsele intermediare si finale din cadrul procesului de alterare;
o mediu de dezvoltare pentru nenumarate tipuri de microorganisme.
De o importanta deosebita este raportul de carbon si azot (raportul C/N). Raportul ideal C/N la compostare este de 30:1. La valori mai mici ale acestui raport, azotul in exces va fi transformat in amoniac gazos care va imprima compostului miros dezagreabil. Valori mai mari au drept consecinta cantitati insuficiente de azot pentru cresterea si dezvoltarea optima a populatiei microbiene, astfel incat compostul va ramane relativ rece si biodegradarea va decurge cu viteze mici. Raportul optim C/N se poate realiza prin adaosul cantitatilor corespunzatoare de hartie si carton (C/N = 300), deseuri menajere (C/N = 25), namol orasenesc (C/N =15), paie de grau (C/N = 128) si rumegus de lemn (C/N = 500). Dupa finalizarea alterarii raportul C/N trebuie sa fie de la 15 la 20, ceea ce corespunde componentei de substante nutritive pentru solurile de cultura.IIn cazul in care raportul C/N al compostului utilizat este mai mare de 20, atunci se va extrage azotul din pamant, iar daca raportul C/N este substantial mai mic de 15, atunci se va furniza azot pamantului.
b)Valoarea pH 
Valoarea pH-ului trebuie sa se situeze intre 7 si 9. La inceputul procedurii de alterare pH-ul va scade datorita crearii de acizi grasi, producerii de CO2 si datorita nitrificarii dar va creste din nou prin restructurarea bacteriilor
Figura 1. Cursul tipic al pH-ului in timpul alterarii


Fisiere in arhiva (1):

  • Compostarea Deseurilor Menajere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!