Compostarea

Extras din referat Cum descarc?

Compostarea, reprezinta tehnica de transformare a deseurilor organice in ingrasaminte, cuprinzand totalitatea transformarilor microbiene, biochimi-ce si fizice pe care le sufera deseurile vegetale sau animale de la starea lor initiala si pana cand ajung in diferite stadii de humificare, stare calitativ superioara diferita starii initiale.
Dintre sursele de reziduuri folosite astazi in compostare se pot aminti: reziduuri din agricultura, din industrie si nu in ultimul rand din administratiile locale (parcuri, plaje, statiile de epurare orasenesti). Cele mai mari probleme legate de cantitatile uriase de reziduuri o reprezinta deseurile menajere si reziduurile zootehnice.
Compostarea, ca si depozitarea sau incinerarea, apartine procedeelor clasice de tratare a deseurilor. Este o metoda de tratare ecologica utila deoarece partea biodegradabila din deseuri, care reprezinta in jur de 50% din totalul deseurilor casnice, poate fi reintrodusa in ciclul natural. Comparata cu alte metode de tratare a deseurilor, compostarea presupune numai o incarcare redusa a mediului inconjurator.
Pe langa compostarea deseurilor municipale, se composteaza si deseurile din parcuri, alte deseuri biodegradabile descentralizate din agricultura, din horticultura si din gradiniile proprii. Aceasta tehnica este avantajoasa mai ales in zone preponderent agricole, compostarea nu poate fi un inlocuitor pentru tratarea tehnica a deseurilor din fabriciile de transformare in compost, mai ales in zone cu preponderanta oraseneasca.
Deseurile, ce trebuiesc utilizate la compostare, trebuie sa aiba o componenta preponderent biodegradabila si un continut mic de elemente nocive. Deseurile principale ce pot fi utilizate sunt :
-fractia biodegradabila din deseurile menajere si asimilabile ;
-deseuri de gradina si parcuri ;
-deseuri din piete ;
-resturi biodegradabile din industria alimentara ;
-namol orasenesc.
Aceste fractii de deseuri biodegradabile reprezinta de la 50 la 60% din totalul deseurilor municipale.
Pe langa substantele biodegradabile ce se pot descompune sunt necesare si urmatoarele substante minerale :
-furnizoare de substante nutritive (azot, fosfor, potasiu) ;
-furnizoare de microelemente pentru microorganisme si plante ;
-medii tampon alcaline pentru neutralizarea dioxidului de carbon si a acizilor organici ;
-suprafete de absortie pentru produsele intermediare si finale din cadrul procesului de alterare ;
-mediu de dezvoltare pentru nenumarate tipuri de microorganisme.
Tehnici de compostare
Alterarea este procesul principal al fiecarei instalatii de compostare. In vederea realizarii alterarii este necesara indeplinirea urmatoarelor cerinte :
-accelerarea proceselor prin optimizarea conditiilor de alterare ;
-directionarea procesului aerob;
-verificarea emisiilor.
Alterarea preliminara
Sistemele de alterare preliminara sunt utile atunci cand trebuie produs compost proaspat, brut si pentru instalatiile amplasate in vecinatatea zonelor rezidentiale unde trebuie evitate emisiile din fazele de alterare intensive. Se disting doua sisteme de alterare preliminara si anume cea dinamica si cea statica. Sistemele statice de alterare preliminara prezinta diverse avantaje in ceea ce priveste obtinerea in conditii igienice mai bune a unui produs de calitate superioara. Sistemele dinamice sunt eficiente din punctul de vedere a rapiditatii derularii etapelor de alterare, astfel produsul final poate intra mai repede in circuitul de valorificare.
Alterarea ulterioara
Numai in cazul in care se doreste obtinerea unui compost maturat se va realiza faza de alterare ulterioara a materialului precompostat. In timp ce inainte se parcurgea o etapa de alterare ulterioara in stoguri triunghiulare, in ziua de astazi sunt mai eficiente stogurile trapezoidale, mutabile, care permit o alterare mai rapida si necesita un spatiu mai redus.
Compostarea in stoguri
Acesta este procedeul cel mai vechi de compostare. O problema principala a acestui procedeu o reprezinta alimentarea cu insuficient oxigen a materiei pentru realizarea compostului, lucru care se poate realiza numai in conditii de mica inaltime a stogurilor. Din acest motiv stogurile mai inalte sunt de regula mutate sau aerisite sistematic. Compostarea in stoguri se poate realiza cu material faramitat sau nefaramitat, dar ultimul procedeu prezinta unele dezavantaje.


Fisiere in arhiva (1):

  • Compostarea.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!