Circuitul fosforului în natură

Extras din referat Cum descarc?

E un ciclu biogeochimic sedimentar legat de circuitul hidrologic, deoarece fosforul nu formeaza componenti gazosi si este prezent in mod natural in apa si sol. Rezervorul principal al fosforului il reprezinta rocile sedimentare si eruptiile vulcanice (apatit si magma) de pe uscat, care cedeaza apelor de precipitatii si celor de suprafata fosfatii din structura lor. Prin spalarea rocilor de catre apele de scurgere, o cantitate mare din fosfati este antrenata in mari si oceane unde se depune in sedimente de adancime. 
Fig.1.Ciclul biogeochimic al fosforului.
Spre deosebire de oxigen, hidrogen si azot, al caror fond de rezerva se afla in atmosfera sau in hidrosfera, in cazul fosforului, fondul de rezerva se afla in litosfera.Prin descompunere si spalare de catre ape, rocile cedeaza fosfor biocenozelor din ecosistemele terestre. Absorbit de catre plante, fosforul intra in alcatuirea compusilor macroenergetici (ATP - adenozintrifosfat) si a acizilor nucleici,conditionand desfasurarea transferurilor de energie si informatie in sistemele vii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Circuitul Fosforului in Natura.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!