China - Putere Economica

Extras din referat Cum descarc?

In ultimele trei decenii cea mai dinamica economie din intreaga lume a fost si continua sa detina recordul mondial Republica Populara Chineza. In ultimele decenii nici o alta tara nu a mai avut o perioada atat de lunga si un ritm de dezvoltare mediu anual atat de inalta de cca. 10 la suta, precum a avut China.
Ceea ce caracterizeaza aceasta perioada de dezvolatre, pe care analisti politici si economici, personalitati marcante ale lumii contemporane o definesc surpriza secolului XX a fost stabilitatea politico- economica, a crestere constanta, fara suisuri si coborasuri. 
Cresterea sanatoasa si puternica a economiei chineze a creat o baza pentru stabilitatea preturilor si a cursului monedei nationale, Yuanul fata de dolarul SUA si alte valute convertibile, aspecte benefice pentru economie si pentru viata chinezilor.
Principiile reformei si alte politicii de deschidere spre lume au fost astfel gandite si formulate de conducatorii chinezi, incat au permis trecerea Chinei de la economia socialista excesiv centralizata si dirijata la economia socialista de piata cu specific chinez, in conditiile in care nivelul de viata al chinezilor s-a imbunatatit continuu, iar China a devenit una din marile puteri economice ale lumii. In decurs de aproape trei decenii de reforma, in China din cei 350 milioane de persoane cate erau in stare de saracie, peste 250 milioane au depasit acest statut umilitor si degradant. Presedintele Bancii Mondiale, in urma unei vizite facute in China in anul 2005, adresa tarilor in curs de dezvoltare recomandarea, ca daca doresc sa scape de saracie sa analizeze bine cum a actionat China in acest domeniu - Spunand aceste lucruri nu dorim sa aratam ca in China nu sunt probleme, ca totul este perfect. Astfel, astazi, PIB/locuitor al Chinei este de doua ori mai mic decat cel al Romaniei si de aproximativ 30 de ori mai mic decat cel al SUA.
In ultimile doua decenii, China a traversat o perioada de mari transformari economice, in ritmuri sustinute (intre cele mai mari din lume), in conditiile existentei unei populatii numeroase (preponderent rurale), a unei infrastructuri insuficiente si a unor mairi decalaje la nivel regional. Obiectivul maririi de patru ori a PNB intre 1980 si 2000 a fost atins cu cinci ani mai devreme, fapt care a condus la fixarea unui nou obiectiv, la fel de ambitios, de dublare, pana in anul 2010, a PNB din anul 2000. Aceasta dinamica impresionanta a fost posibila datorita aplicarii consecvente a reformei, in paralel cu incurajarea investitiilor straine, participarea tot mai activa a Chinei la circuitul economic mondial, fapt inlesnit si de situarea tarii in zona Pacificului, cea mai importanta in prezent. Ritmul inalt al dezvoltarii a impus valorificarea resurselor de subsol, imbunatatirea infrastructurii, modernizarea industriei si agriculturii, crearea unor poli regionali de crestere. Un astfel de pol s-a conturat in China de Sud, unde "zone economice speciale" (Shenzen, Zhuhai,Shantou), deschise investitorilor straini, au favorizat o dinamica remarcabila, provincial Guangdong fiind considerate al 5-lea "tigru" asiatic (alaturi de Hong Kong, Taiwan, Singapore si Republica Coreea). In prezent, se configureaza noi poli de crestere in zona Shanghai.
China este unul dintre principalii producatori mondiali de huila (locul 1), petrol (150 mil. t/an), minereu de fier (locul 1), tungsten (locul 1), stibiu, minereuri neferoase, sare (locul 2). Productia de carbune (1,36 mld. t/an) si de petrol asigura necesarul intern si excedente semnificative pentru export (27,8 mil. t), mai ales spre Japonia si Coreea. Productia de energie electrica depaseste 1000 mld. kWh/an (locul 2 pe glob), iar industria siderurgica se dezvolta rapid ( 1000 mil. t otel, locul 1 pe glob). Un ritm sustinut inregistreaza petrochimia, industria electronic si constructia de autovehicule( in principal pe baza investitiilor straine), dar si industria textila, de confectii si jucarii (locul 1 pe glob), tot mai prezente la export (mai ales pe piata SUA, generand un important deficit comercial pentru SUA).
Industria asigura 47% din PIB, antreneaza 23% din forta de munca si traverseaza o perioada de restructurare vizand adaptarea marilor intreprinderi de stat la cerintele pietei interne si externe ( in 1996 jumatate din firmele de stat lucrau in pierdere).


Fisiere in arhiva (1):

  • China - Putere Economica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!