Cercetari Privind Piroliza Deseurilor Urbane

Extras din referat Cum descarc?

Deseurile urbane reprezinta totalitatea reziduurilor colectate din aglomerari urbane si cuprind deseuri menajere, deseuri stradale si deseuri din locuri publice si de la ingrijirea spatiilor verzi, deseuri industriale si medicale nepericuloase, namoluri de la epurarea apelor uzate orasenesti, deseuri din constructii si demolari, alte tipuri de deseuri inerte si/sau nepericuloase.
Principalele componente ale deseurilor municipale sunt: produse de lemn, resturi metalice, hartie, cartoane, materiale plastice, cauciuc, textile, piele, produse electrocasnice, resturi alimentare, vesela sparta, sticla si geamuri sparte, moloz de la reparatii interioare, frunzis, substante amorfe (cenusa) etc.
Principalele substante care intra in compozitia deseurilor solide municipale sunt: substante celulozice, substante albuminoide si proteice, substante grase, substante minerale, materiale plastice s.a.
Piroliza in valorificarea deseurilor
Unul dintre procedeele termice uzuale de tratare a deseurilor municipale este piroliza. Aceasta reprezinta descompunerea termica a deseului organic, intr-o atmosfera inerta, pentru a obtine un produs gazos continand CO2, CO, H2, CH4, C2H6, C2H4, benzen, etc., un produs lichid alcatuit din gudron, hidrocarburi cu masa moleculara mare, apa, precum si un produs solid format din carbune.
Trebuie precizat ca :
-gazul de piroliza (sau gazele) este combustibil avand in general o putere calorifica inferioara cuprinsa intre (7000 - 20 000 kJ/Nm3), sarac in oxizi de azot;
-fractia uleioasa este combustibila (20 000 - 32 000 kJ/kg); ea poate fi incarcata cu produse ce au in componenta lor sulf si clor, fapt ce necesita o epurare inaintea combustiei;
-cocsul poate fi ars, devenind o sursa de energie (15 000 - 22 000 kJ/kg) dar in acelasi timp partea minerala a sa se regaseste sub forma de zgura ce va fi eliminata si stocata intr-un depozit controlat.
Valoarea energetica a produselor obtinute si gradul de extractie depind atat de conditiile de presiune si temperatura create in reactor cat si de compozitia materiei prime utilizate (deseurile). 
Urmatoarele deseuri fac obiectul procedeelor de piroliza: deseuri plastice, cauciucuri, uleiuri uzate, deseuri organice din industria chimica, deseuri menajere (fractii organice), etc.
Din punct de vedere energetic, reactiile de piroliza sunt in ansamblu endoterme si au ca efect:
- eliminarea si transformarea (neutralizarea) deseurilor menajere si a altor deseuri, tinand seama de conditiile mediului inconjurator
- reducerea in volum si in greutate a deseurilor ce se trateaza
- productia de combustibili gazosi si lichizi
- compozitia si calitatea produsilor rezultati in urma acestui procedeu de tratare termica depind de calitatea deseurilor prelucrate, dar si de conditiile de functionare si de exploatare a instalatiei de piroliza
- cu instalatii adecvate, unele produse pot fi separate si valorificate integral drept combustibil sau materie prima pentru industria chimica
Folosind procesul de piroliza volumul deseurilor se reduce considerabil si se transforma intr-o forma ce face posibila depozitarea fara impact semnificativ asupra imprejurimilor.
Dintre principalele procedee de piroliza sunt de retinut:
a) piroliza de temperatura joasa (400-600?C) si de temperatura medie (600-1000? C);
b) piroliza de temperatura foarte inalta (peste 2000?C);
c) piroliza in baie de saruri sau metale topite;
d) piroliza sub vid;
Procesul tehnologic al pirolizei se efectueaza astfel incat deseurile sa fie descompuse in reactor intr-un timp relativ mare (cateva ore),la o temperatura de 500 - 1000? C.
Acest procedeu se deosebeste net de incinerare, prin:
- prezenta in zgura a metalelor sub forma neoxidata
- producerea unor cantitati mai mari de deseuri solide.
Caracteristicile procesului de piroliza
- reducerea volumului deseurilor la 40% fata de 10 - 30% in cazul incinerarii
- proportia gazelor de piroliza este de 10 - 20% din cantitatea gazelor care rezulta la incinerarea deseurilor, ceea ce este foarte important pentru epurarea gazelor
- produsele obtinute pot fi stocate, desi combustibilii gazosi au anumite limite de inmagazinare
In SUA si Japonia s-au construit instalatii de piroliza in care se incalzesc deseurile la cca 700? C intr-un recipient ermetic pentru a obtine:
- gaz comparabil cu gazul de iluminat
- o parte condensabila in hidrocarburi
- carbune solid, din care pot fi extrase uleiuri
- metale si sticla, fara alte alterari insemnate care pot fi recuperate
Gazele formate ca urmare a procesului de piroliza sunt supuse unei spalari in atmosfera umeda, pentru eliminarea partiala a componentelor gazelor toxice. Acestea contin cantitati variabile de H2, CO, CH4 iar in cantitati mici si o serie de hidrocarburi saturate si nesaturate. Cantitatea lor este variabila, in functie de procedeele aplicate (250 - 300 m3/t) cu o putere calorica de 18 - 22 MJ/kg.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cercetari Privind Piroliza Deseurilor Urbane.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!