Caz de Poluare Baia Mare

Extras din referat Cum descarc?

In limbajul comun printr-un vechi proverb se afirma ca Pamantul nu este o mostenire de la inaintasii nostrii ci este un imprumut de la copii copiilor nostri. In acest context am mai avea noi oare dreptul de a polua, de a epuiza resursele naturale, de a exploata mediul? Cu siguranta nu. Pentru ca asa cum fiecare dintre noi are dreptul la o societate sanatoasa tot asa si fiecare element al mediului are propria sa importanta iar principala noastra datorie este sa eliminam nepasarea din comportamentele noastre.
In continuare, as spune eu, cazul ce-l voi prezenta atinge apogeul acestei nepasari a populatiei fata de mediul in care traieste dar si a autoritatilor fata de cei ce probabil nu stiu sau nu vor sa stie ce inseamna responsabilitatea pentru faptele pe care le savarsesc. Acest caz de poluare l-am constatat in localitatea Baia Mare, undeva la marginea orasului, intr-un cartier de la periferie (anexa nr. 1 - 6). Este vorba de o centrala termica veche care pana inainte de anul 1989 reprezenta sursa de energie pentru blocurile din imprejurimi. Astazi insa cei patru pereti reprezinta loc de depozitare a gunoaielor si a resturilor menajere, precum si adapost pentru indivizi care mai de care mai dubiosi. Probabil marea majoritate a gunoaielor au fost depozitate de catre rromii care se adapostesc in incinta acestei vechi centrale. Gunoaiele se extind chiar si in jurul acesteia poluand un teren, un spatiu verde ce se presupune a fi loc de joaca pentru copii ce locuiesc in jur. Mirosul este destul de evident cand te apropii iar locatarii din imprejurimi sunt foarte nemultumiti mai ales vara cand din cauza caldurii acesta devine mult mai puternic. Cainii vagabonzi dau tarcoale acestui loc fapt pentru care exista foarte multe pericole incepand de la contaminarea acestora cu diferite boli provenite din acest adevarat focar de infectie si pana la imbolnavirea micutilor ce isi gasesc loc de joaca in imprejurimi sau ce pot fi muscati de un asfel de animal infectat. Se poate observa cu usurinta ca o serie de acte normative sunt incalcate si nimeni nu ia masuri.
Inca odata putem observa fara prea mult efort in viata reala o proiectie a clasicii tragedii a pasunilor comunitare. Centrala nu este bunul privat al nici unui locatar din preajma deci nici unul din ei nu se simte obligat sa faca ceva in acest sens iar avand in vedere faptul ca este un bun comun (probabil detinut de Primaria Baia- Mare asa cum am aflat mai tarziu) fiecare asteapta ca celalalt sa ia masurile necesare. 
La o analiza mai amanuntita putem stabili foarte clar care sunt actele normative incalcate. Se incalca OUG nr. 195/2005 art. 70 lit. a 1 deoarece pe langa faptul ca aceste gunoaie sunt depozitate in vechea centrala ele se imprastie prin diferite mijloace cum ar fi vantul sau animalele si in incinta parcarii din fata blocurilor astfel nementinandu- se curatenia stradala. Nimeni nu pune mana sa ridice o hartie din fata blocului iar cei de la firma angajata de catre administratia publica locala sa asigure curatenia stradala a orasului nu "ajung" si in spatele blocurilor.
Are loc si incalcarea lit.b deoarece in acest articol se prevede clar faptul ca autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a lua in calcul la elaborarea planului de urbanism si zonele deteriorate ale unei localitati ce necesita refacere ecologica si imbunatatiri iar in acest caz nu s-a intreprins nici macar odata o actiune de ecologizare mai bine zis curatire a acestei centrale. Acest lucru ne duce cu gandul la faptul ca nimeni nu a luat in considerare acest obiectiv poluat sau si mai rau ca acesta a fost luat in calcul insa prevederile planului de urbanism nu au fost puse in aplicare. 
Se incalca lit.h a acestui articol deoarece multora dintre locatarii blocurilor din imprejurimi le este prea lene sa se deplaseze pana la ghena de gunoi pentru a-si arunca resturile menajere astfel degradand mediul natural amenajat prin depozitarea de gunoaie menajere in alt loc decat cel ce este destinat acestora si inlaturand starea de confort a celorlalti locatari. 
As mai dori sa precizez ca si lit. l a fost incalcata deoarece nicicand primaria nu a adoptat masuri obligatorii pentru persoanele fizice sau juridice pentru ca acestia sa fie obligate sa intretina spatiile verzi dintre blocuri sau parcarea; precis exista reglementari cu privire la acestea insa datorita faptului ca nu au fost comunicate in trecut acum se suporta consecintele. Exista un post de televiziune locala, ar fi putut face cunoscute astfel de cazuri pentru ca sunt destul de multe in Baia - Mare specificand si riscurile existente datorita inconstientei dar si sanctiunile aplicabile. Desi ni se pare absurd acest lucru trebuie sa constientizam ca nu toti oamenii au acces la educatie, ca nu toti stiu ca exista un real pericol pentru starea de sanatate a populatiei, pentru ca multi traiesc fara sa observe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caz de Poluare Baia Mare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!