Caracterizarea Resurselor de Apa

Extras din referat Cum descarc?

Apa este cu certitudine, prin geneza si evolutie, o resursa naturala, vitala pentru existenta vietii pe terra, vulnerabila si limitata in timp si spatiu, dar regenerabila ,,gratie" circuitului natural al acesteia pe terra, cu existenta si evolutie perpetua.
La nivel global prezenta apei se datoreaza proceselor fizice, chimice si chiar biologice care se manifesta la nivelul planetei noastre, precum si evolutiei in anumite ere si perioade geologice a terrei.
Apa constituie o resursa virtuala/vitala atat de necesara vietii pe terra, pentru toate geosferele invelisului geografic, inclusiv pentru activitatea umana - antropica.
Astfel, apa ca resursa naturala poate fi impartita in doua mari categorii distincte, si anume:
- resurse de apa - generate ca existenta si determinate ca evolutie - de circuitul apei in natura, si cu rol primordial de regenerare si reimprospatare continua a acestui element natural;
- rezerve de apa - care se constituie in categoria acelor ape care nu participa la circuitulnatural si implicit nu sunt supuse unui proces de reciclare.
Specialistii in domeniu considera ca din punctul de vedere al posibilitatilor de utilizare - de fapt ceea ce intereseaza practica exploatarii in diferite scopuri - resursele de apa pot fi impartite in :
- resurse totale
- resurse utilizabile
Resursele totale, in logica notiunii reprezinta cantitatea sau volumul total de apa existent intro/ intr-un unitate/domeniu acvatic (ape de suprafata indiferent de starea lor de agregare, ape subterane etc), pe cand resursele utilizabile sau exploatabile sunt acelea care, efectiv, se pot folosi in conditii economice viabile.
Resursele de apa care prin existenta, cunoastere si folosirea lor, fac obiectul gospodaririi rationale si judicioase a apelor cuprind de fapt toate formele sub care se manifesta circuitul apei in natura.
Astfel, cu provenienta naturala, pe terra se intalnesc trei categorii de resurse ce fac obiectul
gospodaririi apelor si care pot fi grupate dupa cum urmeaza:
- resurse de apa atmosferica;
- resurse de apa ale uscatului;
- resurse de apa marine si oceanice
Resursele de apa atmosferice: una din caracteristicile principale ale apei o constituie mobilitatea, adica miscarea, caracteristica generata de influenta energiei solare primita de terra, prin intermediul careia apa indeplineste functia de principal mijloc de legatura, schimb de materie si energie, intre toate geosferele globului terestru. Pe aceste considerente, atmosfera constituie spatiul gazos, in care apa se gaseste in cantitati apreciabile, sub forma celor trei stari de agregare:
- vapori, ce asigura umiditatea aerului,
- lichida, care determina precipitatiile lichide, ceata, burnita etc si solida, care genereaza precipitatiile solide, chiciura, grindina s.a. deci, prin citcuitul apei, in componenta sa din atmosfera, in segmentul
- evaporatie - condensare: apa capata pentru planeta noastra o importanta deosebita, de altfel, bine redata in capitolele din cuprinsul lucrarii de fata.
Din punctul de vedere al gospodaririi apelor, precipitatiile rezultate prin ciclul natural al apei participa in mod indirect in caracterizarea resurselor de apa ale uscatului.
Resursele de apa ale uscatului constituie intreaga complexitate a modului de gospodarire a apelor si implicit a folosirii acestora in scopul evolutiei societatii umane. De fapt, aceste resurse provin tot din segmentul circuitului natural cuprins intre ceea ce presupune ajungerea precipitatiilor pe suprafata terrei, acolo unde metaforic vorbind, picatura de ploaie care a ajuns pe suprafata uscatului, se poate evapora, infiltra sau va sustine scurgerea de suprafata prin intermediul cursului de apa care in final va ajunge ,,acolo unde isi doreste fiecare rau/fluviu,, - in mari si oceane. In sensul celor prezentate existenta apei pe uscat determina urmatoarele grupuri de resurse:
- resurse de apa curgatoare, incepand de la cele mai mici organisme hidrografice pana la
marile sisteme fluviatile;
- resurse de apa statatoare, care cuprind toate categoriile de lacuri, indiferent de geneza si
marimea lor, pana la nivelul marilor si fara legatura cu Oceanul Planetar;
- resursele de apa subterane, determinate de existenta apelor freatice - ca o veriga directa si imediata la circuitul apei in natura, apele de medie si mare adancime, precum si alte categorii de ape cantonate in roci solubile etc;
- resursele din apa in stare solida, care sunt constituite din ghetari, gheturi, zapezi vesnice si anotimpuale
Resursele de apa ale oceanului planetar se impart in resurse ale zonei litorale si resurse ale zonei de larg, fiecare cu specifivul lor. Importanta si modul de apreciere a resurselor prin intermediul procesului tehnic de gospodarire a apelor, va fi analizata in urmatoarele capitole, prin care se si subliniaza schimburile puternice intre toate categoriile de ape existente pe terra.
Fig. Dupa World water balance and water resources of the Earth
In esenta, putem aprecia ca din cantitatea totala de apa de pe terra, cel mult 2,53t o
constituie apa dulce, din care 69,56t se gaseste in ghetari, 30,06t este cantonata in subteran si doar 0,27t reprezinta apa necesara pentru folosintele de apa, precum si pentru existenta si dezvoltarea ecosistemelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterizarea Resurselor de Apa.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!